Nettideittailusta on muutamassa vuosikymmenessä tullut erittäin suosittua suomalaisten keskuudessa. Miltei joka toinen suomalainen, ja miltei kaikki nuoret aikuiset ovat etsineet seuraa netistä. Suomalainen kulttuuri on viime vuosikymmenet ollut murroksessa, eikä puolisoa enää löydetä yhtä usein perinteisin keinoin kuin aikaisempien sukupolvien keskuudessa. Yhä useampi suomalainen tapaakin puolisonsa internetin kautta. Tämä ei välttämättä ole yhtään paha asia, sillä internetin kautta seuraa hakevalla on mahdollista tutustua ihmisiin, joihin hän ei normaaleissa olosuhteista tutustuisi.

Nettideittailun puolesta puhuu sen helppous ja vaivattomuus. Se sopii erityisesti kiireellisille ihmiselle sekä niille, jotka eivät välttämättä nauti seuranhausta esimerkiksi ravintoloista ja harrastuksista. Nettideittailija voi käytännössä istua kotisohvalla ja olla samanaikaisesti yhteydessä useisiin sulhas- tai morsianehdokkaisiin. Erityisesti miehille nettideittailu tulee myös edullisemmaksi, sillä esimerkiksi ravintoloihin saa helposti kulumaan suuriakin summia rahaa. Nettideittailija voi myös itse valikoida millaista seuraa hakee, jolloin hänen on helpompi löytää haluamaansa seuraa. Mikään deittisovellus ei kuitenkaan ole 100 % varma.

Tinder

a hand holding phone with tinder application open

Yksi Suomen puhutuimmista ja suosituimmista seuranhakumenetelmistä on eittämättä Tinder. Se on erityisesti nuorten aikuisten suosiossa, mutta sillä on myös vanhempaa kannattajakuntaa. Tinder lanseerattiin ensimmäisen kerran vuonna 2012, ja sen suuri suosio on perustunut helppouteen ja yksinkertaisuuteen. Tinder toimii sekä IOS- ja Android -käyttöjärjestelmän puhelimissa. Sen toiminta logiikka on hyvin yksinkertainen: käyttäjä lataa palveluun kuvan tai kuvia itsestään, jolloin ohjelma lähettää toisten käyttäjän kuvia suoraan omaan matkapuhelimeen. Tinder hyödyntää GPS-paikannusta, ja käyttäjä voi itse määrittää seuranhakualueensa.

Tinderiä on mahdollista käyttää täysin ilmaiseksi, jonka lisäksi siitä on olemassa myös Plus-versio, joka on maksullinen. Maksullinen versio eroaa ilmaisesta versioista lähinnä siinä, että applikaatio tarjoaa enemmän ehdokkaita niille, jotka maksavat palvelusta. Tinderissä seuranhaku perustuu käytännössä vain ja ainoastaan ulkonäköön, joten profiilikuvat kannattaa valita huolella. Jos sekä mies ja nainen pitävät toistensa kuvista, heidän välilleen syntyy ”match”, jolloin kummatkin voivat lähettää toisilleen viestejä. Tinderiä on myös kritisoitu pinnalliseksi ja lähinnä seksiseuraa hakevien paikaksi, mutta kokeilla kannattaa aina.

Eliittikumppanit

elite partners logo
Suosituimmat deittisovellukset 6

Eliittikumppanit on raflaavasta nimestään huolimatta suosittu deittisovellus. Se on erityisesti suosittu yli 40-vuotiaiden korkeasti koulutettujen joukossa. Myös vanhempi väki on löytänyt palvelun. Kätevämmin sitä käyttää selaimen kautta. Sovellukseen on mahdollista tutustua täysin ilmaiseksi, mutta käytännössä ainoastaan maksullisella versiolla on mahdollista ottaa yhteyttä muihin käyttäjiin. Käyttäjän liittyessä ensimmäistä kertaa eliittikumppaneihin on rekisteröinnin yhteydessä mahdollista tehdä persoonallisuustesti, joka auttaa käyttäjää löytämään saman henkistä seuraa. Se kannattaa tehdä huolella, jotta käyttäjä saa itselleen kaikkein sopivimmat kumppaniehdotukset.

Victoria Milan

victoria milan logo

Avioerot ovat valitettavasti kasvussa Suomessa, ja nykyisin puolet avioliitoista päättyy eroon. Kenties avioliitto solmitaan väärillä tai liian löyhin perustein, mutta tosiasia on, että monet ovat parisuhteessaan tai avioliitossaan onnettomia. Usein parisuhteessa hiertää erilaiset toiveet ja tarpeet liittyen seksuaalisuuteen, joka ilmenee kokonaisvaltaisena tyytymättömyytenä. Nykyään käsitykset parisuhteista ovat laventuneet, eivätkä kaikki ihmiset enää pidä uskollisuutta tärkeänä parisuhteessa. Avoimet suhteet ovat lisääntyneet, mutta monet avoimessa suhteessa elävät, kokevat elämäntapansa häpeällisenä, eivätkä koe tarvetta mainostaa sitä.

Tällaisille ihmisille on luotu Victoria Milan. Se sopii oivallisesti ihmisille, jotka ovat varattuja, mutta etsivät syystä tai toisesta seuraa muista ihmisistä. Erityisesti applikaatio soveltuu sellaisille ihmisille, jotka etsivät seksiseuraa. Victoria Milan perustuu anonyymiydelle, eikä käyttäjien kuvia voi seurata vapaasti. Eihän kukaan halua naapurin tietävän, että tarkoituksena on etsiä salaista seuraa. Käyttäjistä iso osa on miehiä, mutta joukossa on myös paljon naisia. Palvelussa viestien lukeminen on maksullista, joten ilmaiskäyttö ei ole juurikaan mahdollista.

Bumble ja 50plusmatch.fi

bumble logo, deittisovelluks

Bumble on hieman Tinderin tyyppinen deittisovellus, jossa voi etsiä niin deittiseuraa, ystäviä tai bisneskontakteja. Palvelu perustuu GPS-paikannukseen, ja sen voi ladata täysin ilmaiseksi. Sovellus ehdottaa hakijalle sopivia kuvia, joka joko valitaan tai hylätään pyyhkäisemällä kuvaa oikealla tai vasemmalle. Sovelluksesta tekee mielenkiintoisen sen, että vain nainen voi lähettää ensimmäisen viestin. Se sopiikin erityisesti seuraa hakeville naisille. Miehet sen sijaan joutuvat panostamaan omiin profiilikuviin, sillä he eivät voi tehdä vaikutusta naisiin lähettävällä nasevaa avausviestiä.

Nykyisin myös vanhemmat ihmiset ja seniorit ovat löytäneet internetin treffipalvelut. 50plusmatch on Suomen ainoa palvelu, joka keskittyy yli viisikymmentävuotiaisiin sinkkuihin. Se on siis aikuisten palvelu, jossa miehiä ja naisia on suurin piirtein yhtä paljon. Palvelu sopii erityisesti sellaisille käyttäjille, jotka hakevat vakavaa ja pitkäaikaista seuraa, mutta mikään ei estä käyttäjää etsimästä lyhyttäkään romanssia. Palveluun kirjautuminen ja rekisteröityminen on helppoa, ja kaikki profiilit tarkastetaan yksitellen. Sivusto toimii sekä kännykän ja tietokoneen kautta, jonka lisäksi viesteihin voi vastata ilmaiseksi.

2 Christians: Christian Dating ja match.com

match.com logo
Suosituimmat deittisovellukset 7

Monia ahdistaa seuran hakeminen internetistä, ja nettitreffailu saatetaan kokea moraalittomaksi tai kevytkenkäiseksi. Monille suomalaiselle perinteiset arvot ovat edelleen tärkeät, joista uskollisuus ja luotettavuus ovat kaikkein tärkeimmät. Kotisatama on erittäin suosittu treffisivusto, joka on suunniteltu etenkin niille, jotka kunnioittavat ja/tai elävät kristillisten arvojen mukaan. Mikäli sinulle on tärkeää, että tuleva puolisosi on kristitty, kannattaa ehdottomasti tutustua 2 Christians: Christian Dating -sovellukseen. Palveluun rekisteröityminen maksaa hieman, mutta se on kaiken vaivan väärti.

Match.com on yksi internetin kuuluisimmista treffipalveluista. Siellä on käyttäjiä käytännössä jokaisesta maailman maasta. Match.com on maksullinen palvelu, josta maksetaan kuukausittaista maksua. Myös suomalaisia on rekisteröitynyt palveluun, mutta palvelu sopii erityisesti niille, jotka etsivät ulkomaalaista seuraa. Mikäli olet avoinna, että rakkaus voi löytyä vaikkapa Ruotsista tai Norjasta, kannattaa palveluun ehdottomasti kirjautua. Ylläpito yrittää pitää huijarit loitolla, mutta käyttäjän kannattaa aina olla varovainen ulkomaalaisten käyttäjien kanssa. Palvelu sopii paremmin aikuisille kuin nuorille käyttäjille.

Varo huijareita!

Mikään deittisivusto ei ole täydellinen ja täysin turvallinen. Monilla sivustoilla liikkuu paljon epäaitoja profiileita ja huijareita. Deittihuijauksista on viime vuosina kasvanut varsinainen vitsaus. Puhutaankin love-scam tyyppisestä toiminnasta. Myös monet suomalaiset ovat joutuneet petetyiksi, ja hävinneet jopa omaisuutensa. Mikäli sinua lähestytään verkossa englannin kielellä tai heikolla suomen kielellä, kannattaa olla erittäin varovainen. Esimerkiksi Länsi-Afrikassa deittihujaukset ovat kokonainen teollisuuden ala, joka perustuu siihen, että valeprofiileilla otetaan yhteyttä pahaa aavistamattomaan käyttäjään, joka pyritään hurmaamaan.

Kun viestittely etenee, ja toinen henkilö jo hieman ihastuu, aletaan kohteelta lypsämään erilaisin verukkein rahaa. Rahaa saatetaan tarvita lääkkeisiin, lasten koulumaksuihin, hautajaisiin tai passiin – syitä on tuhansia. Usein pyynnöt vaikuttavat niin vilpittömiltä, ettei kohde edes arvaa, että kyse on huijauksesta. Huijatuksi tulo koetaan myös häpeälliseksi ja nöyryyttäväksi, jonka takia sitä ei haluta itselleen tunnustaa. Parhaiten vältät huijatuksi tulemisen välttämällä ulkomaisia seuranhakusivustoja. Rakkaus voi toki löytyä ulkomailta, mutta vedätyksen mahdollisuuteen kannattaa varautua.

Nettideittailu voi olla aikaa vievää puuhaa

Erilaisia nettisivustoja on roppakaupalla, ja tähän artikkeliin on mainittu vain suosituimmat. Käyttäjän kannattaa varautua, että vaikka nettideittailulla voi tutustua helposti uusiin ihmisiin, on se myös aikaa vievää puuhaa. Profiilien tuijotteluun ja viestien lähettämiseen menee helposti aikaa, jonka lisäksi palveluissa käydään myös kilpailua. Omaan profiiliin kannattaakin panostaa, ja olla mahdollisimman totuudenmukainen. Rakkautta hakevan ei kannata myöskään unohtaa oikeaa elämää, mahdolliseen sulhaseen tai morsiameen voi tutustua yhä edelleen vaikkapa junamatkalla tai kirjaston penkillä.