2000-luku on jo pitkällä, ja teknologia kehittyy edelleen huimaa vauhtia ja jatkuvasti. Päivittäisessä arjessamme käytämme elektronisia laitteita useampia tunteja päivässä. Lähes kaikilla meistä on jokin laite, joka on yhteydessä internetiin käytännössä koko ajan. Näin ollessa perinteisen tekstiviestin lähettäminen ei enää useasti olekaan se helpoin tai halvin tapa vaihtaa viestejä toisen ihmisen tai ryhmän kanssa. Tähän tarkoitukseen lähes kaikista älypuhelimista ja tableteista löytyy mahdollisuus käyttää jotain chat-sovellusta. Tarkastelemme tässä artikkelissa sovelluksia hieman lähemmin.

Mikä chat-sovellus?

Chat-sovelluksella tarkoitetaan sovellusta, joka on keskittynyt pikaviestintään eli chattaamiseen. Tämä tarkoittaa sitä, että sovellukset ovat pääsääntöisesti panostaneet erittäin runsaasti viestin lähetyksen ja vastaanottamisen helppouteen ja nopeuteen. Yleensä jokaisella käyttäjällä on sovelluksen sisäinen profiili, johon muut käyttäjät voivat tämän profiilin tietäessään ottaa yhteyttä. Profiilin tunnuksena voi toimia käyttäjänimi, sähköpostiosoite, puhelinnumero tai oikea nimi. Usein chat-sovellukset automaattisesti tallentavat kaikki lähetetyt ja vastaanotetut viestit käyttäjän kanssa käytyyn keskusteluikkunaan.

Tällöin käyttäjän on helppo nähdä viestihistoria suoraan keskusteluikkunasta sellaisenaan tai hakua käyttämällä. Chat-sovellukset ovatkin internet-aikakauden sosiaalisen kanssakäymisen kulmakiviä, joita ilman monet eivät tule toimeen. Sovellukset ovat usein myös panostaneet käyttäjäturvallisuuteen, jotta tietoa/viestejä tai muuta henkilökohtaista sisältöä ei pääse vuotamaan vääriin käsiin. Keskustelusovellukset ovat helppoja käyttää myös varttuneemmalle väelle, sillä käyttö on niin yksinkertaista, että se on helppo opettaa. Lisäksi sovellusten suurena plussana on se, ettei niihin voi lähettää roskapostiviestejä, kuten sähköpostiin.

WhatsApp

Maailman suosituin pikaviestintäsovellus on WhatsApp. WhatsApp on perinteikäs sovellus, jonka yksinkertainen alusta on helppo käyttää ja mukava silmälle. Sovelluksessa ei ole mainoksia, mikä miellyttää, vaikkakaan monesti sovellusten sisäinen mainonta ei ole kovinkaan häiritsevää. Yksi WhatsAppin ehdottoman hyvistä puolista on sen end-to-end-enkryptaus. Tämä tarkoittaa sitä, että vain ja ainoastaan viestin lähettäjä ja vastaanottaja näkevät viestin, eikä edes WhatsApp itse pääse viesteihin käsiksi. Yksityisyys on nykyaikana tärkeää.

whatsapp logo

WhatsAppissa voidaan käydä puhelin- tai videokeskusteluja, jotka toimivat internet-dataa käyttäen, kuten sovellus muutenkin. Lisäksi ääniklippejä on mahdollisuus lähettää suoraan WhatsAppin mikrofonia käyttäen. WhatsApp tukee tiedostojen lähettämistä aina 100MB asti, joka on aika paljon verrattuna moniin muihin markkinoiden sovelluksiin. Ryhmäkeskusteluja voidaan käydä maksimissaan 256 käyttäjän ryhmissä selkeästi ja helposti. Sovellus on saatavilla myös tietokoneelle, jolloin sen voi synkronoida mobiiliversion kanssa ja laitteiden välillä vaihtaminen käy kätevästi.

Facebook Messenger

Facebookin tietävät lähes kaikki, siksipä ei ole yllätys, että Facebookin Messenger-sovellus on maailmalla myös erittäin suosittu pikaviestipalvelu. Messenger synkronoituu Facebook-tilin kanssa, jolloin kaikki, jotka näkevät Facebook-profiilisi, voivat lähettää sinulle viestejä Messengerissä. Messengerin keskustelujen muokkausmahdollisuudet ovat erittäin hyvät. Käyttäjä voi muokata jokaisen keskustelun värimaailman sekä asettaa minkä tahansa emojin “tykkäys”-emojin (peukku ylös) tilalle. Facebookissa on mahdollisuus ääni- sekä videopuheluihin internet-dataa käyttäen. Tiedostojen lähetys onnistuu myös helposti, joskin tiedoston koko ei saa ylittää 25MB.

facebook messenger logo

Hyvälaatuiset videot eivät saa siis olla kovinkaan pitkiä, mikäli ne mielii lähettää eteenpäin. Yksi Facebook Messengerin hyvistä puolista on sovelluksen sisäinen GIF- ja tarra-galleria. Nämä mahdollistavat hauskojen ja suloisten tarrakuvien sekä GIF-animaatioiden lähettämisen. Lisäksi Messengerillä voidaan pelata erilaisia pelejä muita käyttäjiä vastaan, esimerkiksi biljardia tai tietovisailua. Voidaan siis sanoa, että Facebook Messengerissä on panostettu viihteeseen ja mahdollisuuksien laajuuteen. Keskustelujen täysi salaus on mahdollista, mutta se täytyy tehdä erikseen jokaisen keskustelun kohdalla.

Telegram

Telegram on pikaviestintäsovellusten uranuurtaja turvallisuusasioissa. Sovelluksella on normaalisti client-server encryption, mikä tarkoittaa sitä, että palveluntarjoaja kryptaa datan ennen kuin se lähtee serverille, jolloin edes Telegram itse ei pääse enää purkamaan kryptausta. Lisäksi viestit voidaan ajastaa tuhoutumaan itsestään tietyn ajan jälkeen lähetyksestä. Tämä varmistaa, ettei mitään tietoa pääse vääriin käsiin, joten tämän vuoksi Telegram onkin usein käyttäjien ihmisten valinta, joille yksityisyys ja tiedon salaus on erittäin tärkeää.

telegram logo

Telegramissa on myös muita hyödyllisiä ja hienoja puolia. Yksi näistä on uskomattoman suuri 1,5GB kokoraja lähetettävälle yksittäiselle tiedostolle. Toinen mielenkiintoinen ominaisuus on, että sovellus sallii jopa 200 000 ihmisen ryhmäkeskustelut. Toisaalta sovelluksen sisällä on havaintojen mukaan mahdollista saada muilta käyttäjiltä spam-viestejä. Telegram-käyttäjien tulee olla luettelossasi, ja heillä tulee olla Telegram-tili, jotta voit lähettää heille viestejä. Sovellus ei ole, ainakaan vielä, älyttömän suosittu, joten keskustelumahdollisuudet ovat tietyissä tapauksissa rajatummat.

Snapchat

Snapchat toimii muihin chat-sovelluksiin nähden hieman eri tavalla. Se perustuu siihen, että käyttäjä lähettää viestejä, jotka katoavat. Kun käyttäjälle lähettää viestin, se katoaa tämän luettua sen. Snapchatissä käyttäjä voi myös päivittää tarinaansa, jolloin päivitys katoaa muiden näkyvistä 24 tunnin jälkeen. Kuvien ja videoiden lähettämiseen Snapchat onkin erinomaisen hyvä sen yhden ylivertaisen ominaisuuden vuoksi, joka on filtterit. Käyttäjä voi siis asettaa filtterin, joka muokkaa kuvasta hauskan tai suloisen, jopa todella erilaisen.

snapchat logo

Tavallinen viesti sovelluksessa onkin kuva, joko tekstin kanssa tai ilman. Mutta myös normaaleja viestejä on mahdollista lähettää. Normaalit viestit voidaan myös tallentaa keskusteluun, toisin kuin kuvat. Snapchatia on erilaisuutensa ja alustansa vuoksi ehkä alussa hieman hankala käyttää, ja käyttäjäkunta on myös keski-iältään nuorempaa kuin monissa muissa sovelluksissa. Tämä on pienoinen miinus monelle varttuneemmalle mobiilikäyttäjälle, jotka mielellään pitäisivät hauskaa lähettämällä hassuja nopeasti katoavia kuvia kontaktiensa kesken. Erilaisuus on siis tässä tapauksessa plus ja miinus.

Instagram

Instagram ei oikeastaan ole chat-sovellus, vaan ennemminkin sosiaalinen kuvagalleria, johon käyttäjät voivat ladata haluamiaan kuvia profiiliinsa näkyviin sekä tarkastella muiden omiin profiileihinsa ladattuja kuvia. Instagram on kuitenkin erittäin käytetty myös pikaviestintäsovelluksena. Sovelluksessa on direct message -toiminto, jolla voidaan lähettää muille käyttäjille yksityisviestejä. Käyttäjäkunta Instagramissa laajaa, ja tuntemattomien ihmisten kuvia tulee paljon vastaan, jos poistuu sovelluksen kotisivulta, jossa näkyy ainoastaan seurattujen kuvat. Instagramin viestiominaisuudella saa nopeasti ja helposti otettua yhteyden kehen tahansa käyttäjään.

instagram logo

Myös ystävien kesken on usein helpompi keskustella Instagramissa kuin siirtyä Instagramista toiseen sovellukseen. Instagramin välityksellä voidaan tehdä sekä video- että äänipuheluja, ja puheluihin saa lisäksi laitettua efektin, myös äänen osalta, joka on hauska poikkeus useimpiin muihin chat-sovelluksiin verrattuna. Chatissa voi myös lähettää kuvia ja videoita ja päättää, kuinka monta kertaa ne ovat katsottavissa. Tiedostojen lähetyskin onnistuu alle 50MB kokoisten osalta. Sovellus on hyvin yksinkertainen käyttää, josta se saa plussaa.

Kuinka valitsen chat-sovelluksen?

Sovelluksen valitsemiseen vaikuttavat tietenkin monet asiat, joista suurin osa on henkilökohtaisten mieltymysten perusteella painottuvia. Kun yksityisyydestä haluaa pitää todella tarkasti huolta, kannattaa valita esimerkiksi Telegram, mutta mikäli haluaa enemmän visuaalisia ominaisuuksia ja suuremman mahdollisen osan omasta lähipiiristä keskustelukumppaniksi, on ehkä Facebook Messenger hyvä valinta. Kuitenkin kannattaa aina ennen uuden sovelluksen lataamista varmistua, että kyse ei ole jonkin näköisestä kopio-sovelluksesta, joilla yritetään kalastaa ihmisten henkilökohtaisia tietoja (sovellus julkaistu oudon yhtiön toimesta).

Yhteenveto

Chat-sovelluksia on todella useita erilaisia, joista valita. Teknologia kehittyy jatkuvasti, ja uusia sovelluksia tulee markkinoille koko ajan lisää. Monilla on älylaitteessaan useampia kuin yksi chat-sovellus, ja jatkossakin pikaviestinnän merkitys tullee vain kasvamaan. Teknologian täyteistä elämää eläessämme onkin hyvä opetella eri pikaviestiohjelmien salat ja valita niistä mieleisensä. Näin pääsemme mukaan työpaikan tai koulun kahvikeskusteluihinkin, kun olemme sovelluksiemme kautta perillä sosiaalisessa verkossa tapahtuvasta keskustelusta. Chat-sovellusten käyttäminen myös auttaa kehittämään niitä tehden käytöstä paremman kokemuksen.