PUBG – sadan sotilaan selviytymistaistelu

person playing PUBG on a phone

PlayerUnknown Battlegrounds on eittämättä yksi tämän hetken suosituimmista Android-peleistä. Tässä ilmaispelissä pelaaja tipautetaan 99 muun pelaajan kanssa saarelle laskuvarjolla. Tarkoituksena on kerätä tarvikkeita ja aseita muiden pelaajien tappamista varten. Samalla tarkoituksena on yrittää selviytyä elossa mahdollisimman pitkään. Pelata voi soolona, mutta halutessaan voi myös muodostaa enintään neljän pelaajan suuruisia tiimejä. Käytettävissä oleva alue pienenee pelin kuluessa, jonka johdosta pelaajat ohjautuvat jatkuvasti lähemmäksi toisiaan. Pelin voittaa se pelaaja tai joukkue, joka selviää viimeisenä hengissä.

Korelaisen Bluehole-yhtiön kehittämä massiivinen monen pelaajan verkkopelin idea perustuu ARMA 2 -pelin modeihin, ja siinä on myös vaikutteita japanilaisesta Battle Royale -elokuvasta. Android-laitteiden lisäksi peliä voi pelata myös Windows-koneilla sekä Xbox One -konsolilla ja iOS-laitteilla. PUBG julkaisitiin joulukuussa 2017 ja se on rikkonut monia ennätyksiä. Kesäkuuhun 2018 mennessä peliä oli myyty yli 50 miljoonaa kopiota ja kaikki versiot yhteen laskettuna sillä on ollut yli 400 miljoonaa pelaajaa. Jättimäisen kaupallisen suosion lisäksi peli on myös arvostelumenestys.

Pokémon GO – monsterijahtia oikeassa maailmassa

pokemon go screen on a phone

Supersuosittu Pokemon-pelisarja sai ensimmäisen laajennettua todellisuutta hyödyntävän osansa kesällä 2016, kun virtuaalihirviöt hyppäsivät puhelimiin ja käynnistivät ennennäkemättömän Pokemon-huuman. Nintendon ja Nianticin yhteisvoimin rakennettu peli hyödyntää GPS-paikannusta. Pelissä on tarkoituksena liikkua lähiympäristössä ja etsiä, ottaa kiinni ja kouluttaa pokemoneiksi kutsuttuja hirviöitä, joita on kesään 2019 mennessä mukana tässä pelissä yli 480 erilaista. Pelissä tarvittavia tarvikkeita, kuten pokepalloja, kiinniotossa apua antavia marjoja ja pokemonien taistelu-uupumuksen karkottavia rohtoja saa vierailemalla pokestopeiksi kutsutuilla pisteillä, jotka ovat esimerkiksi paikallisia nähtävyyksiä tai puistoja.

Pelin saa ladattua ilmaiseksi, mutta halutessaan sen sisällä voi tehdä ostoksia oikealla rahalla. Ostoksia varten tarvittavia Pokecoin-kolikkoja voi ostaa euroilla tai kerätä puolustamalla oman tiimin saleja. Vuorokauden aikana kolikoita voi kerätä salipuolustusten kautta enintään 50. Kolikoilla voi ostaa tarvikkeiden lisäksi esimerkiksi lisätilaa tarvikevarastoon tai erilaisia asusteita omaa Pokemon-kouluttajaa kuvaavalle avatarille. Pelin valtavaa suosiota selittävät muun muassa se, että pelaamiseen tarvitaan vain älypuhelin ja se, että Pokemon-hirviöt ovat monille tuttuja jo muiden pelien, elokuvien ja tv-sarjojen kautta.

Ingress

Ingress on niin ikään Niantic Labsin kehittämä massiivinen monen pelaajan verkkopeli, jossa liikutaan oikeassa maailmassa älypuhelinta ja lisättyä todellisuutta hyödyntäen. Pelissä on todellisesta maailmasta tuttuihin kohteisiin kiinnitettyjä portaaleja, joiden avulla pelaajat pyrkivät laajentamaan oman joukkueensa kenttää pelimaailmassa. Ingressin portaalit ovat itse asiassa pohjana Pokemon Go -pelin pokestopeille. Portaalien valtaaminen, linkittäminen ja ylläpitäminen on Ingressin perusidea. Pelissä kaksi puolta, Enlightened ja Resistance, kamppailevat maailman herruudesta. Resistance on vastarintaliike, joka taistelee Enlightenedin edesauttaman Maan ulkopuolisen älyn vaikutusta vastaan.

Clash of Clans

character rock

Suomalaisin suurmenestyksiin kuuluu Supercell-yhtiön Clash of Clans -peli. Se julkaistiin alun perin 2012 iOS:lle ja seuraavana vuonna Androidille. Pelissä rakennetaan kyliä ja hyökätään muiden pelaajien rakentamia kyliä vastaan. Kylän puolustamiseksi rakennetaan muureja, ansoja ja klaanilinna. Peruspeli on ilmainen, mutta jos pelissä haluaa edetä nopeammin, voi jalokiviä, kolikoita ja muita tarvikkeita ostaa oikealla rahalla. Tarvikkeiden osto onkin ollut Supercellille erittäin tuottoisa bisnes: esimerkiksi vuoden 2013 aikana yhtiö nettosi niiden avulla jopa 2,4 miljoonaa dollaria päivässä.

Pelissä voi liittyä klaaniin, joka auttaa oman kylän puolustamisessa. Toisten kyliin voi hyökätä vain silloin, kun toinen pelaaja ei ole kirjautunut peliin sisään tai tällä ei ole suojakilpeä käytössä. Klaanin asioita voi puida chatissa. Kuten monet muutkin suositut mobiilipelit, on Clash of Clans laajentanut myös kilpapelaamisen pariin. Vuona 2019 järjestetään ensimmäinen pelin turnaus, jonka palkintopotti on hulppeat miljoona dollaria. Turnauksessa kisataan viiden hengen joukkueissa. Suomessa on järjestetty lukuisia pienempiä turnauksia, joissa voittajat ovat saaneet tuhansien eurojen palkintoja.

Fortnite

fortnite on a phone

Flossaus ja muut tanssiliikkeet ovat varmasti tuttuja myös niille, jotka eivät ole eläessään pelanneet Epic Gamesin kehittämää Fortnite-peliä. Kyseessä on kolmannen persoonan ammuntapeli, joka yhdistelee rooli- ja selviytymispelien ominaisuuksia. Vuonna 2017 julkaistu pelin suosio räjähti käytännössä heti sen julkaisun jälkeen. Pelaajia on yli 200 miljoonaa, ja Android-versio julkaistiin 9. elokuuta 2018. Monista peleistä poiketen tätä versiota ei voi ladata Google Play -kaupasta, vaan Epic Gamesin oman Fortnite Installerin kautta APK-tiedostona.

Fortnitessa on kolme pelimuotoa. Save The World on maksullinen PVE-pelimuoto, jossa taistellaan vihollisia vastaan ja tehdään pääosin puolustuspohjaisia tehtäviä. Battle Royale -pelimuoto muistuttaa PUBG-peliä, sillä tässäkin hypätään saarelle, yritetään selvitä sadan pelaajan joukosta voittajana ja kerätä tarvikkeita, joiden avulla tavoite onnistuu. Pelata voi yksin, kaksin tai pienenä joukkueena. Erilaisia pelimuotoja on lukemattomia: esimerkiksi asetyypit voivat olla rajattuja, sata pelaajaa on jaettu kahteen eri joukkueeseen tai joukkueet yrittävät vallata pelissä olevia tanssilattioita tanssimalla niiden päältä.

Minecraft

Minecraft on android phone

Minecraftin kuutiomaisista palikoista tehdyt rakennelmat näkivät päivänvalon toukokuussa 2009. Vuosien varrella peli on kasvanut maailman myydyimmäksi PC-peliksi, joka on saatavilla lukemattomille alustoille – myös Androidille. Pelin maailma on käytännössä ääretön, sillä se kasvaa aina pelaajan liikkuessa siinä. Maailma koostuu kolmiulotteisista kuutioista, joita voi kasata päällekkäin, vierekkäin tai poistaa kokonaan. Maailma luodaan kymmenmerkkisen lukusarjan eli niin kutsutun siemenen avulla. Sama siemen tuottaa aina saman maailman, mutta lukua muuttamalla saa aikaan erilaisia maailmoja.

Minecraftissa ei ole varsinaista päämäärää, vaan siinä hankitaan erilaisia materiaaleja, joiden avulla maailmaa voi rakentaa. Muita toimintoja ovat viljely, eläinten kasvattaminen, taisteleminen, seikkailu ja erilaisten esineiden valmistaminen. Erilaisia pelitiloja on viisi: selviytyminen, luova, seikkailu, kovanaama ja tarkkailija. Näistä kaksi jälkimmäistä toimivat vain tietokoneversiossa. Peliä voi laajentaa erilaisilla lisäosilla, jotka ovat pääosin pelaajayhteisön käsialaa. Niiden avulla pelin ulkoasua, äänimaailmaa, hahmon ulkonäköä ym. voi muokata. Muokatut maailmat taas sisältävät valmiiksi luontoa, seikkailuratoja tai mitä niiden tekijä onkaan halunnut tehdä.

Angry Birds 2

red angry bird character

Jo vuosikymmenen ajan villinneet värikkäät linnut ja vihreät siat ovat alkuperäisen pelin suosion myötä saaneet kokoillan elokuvan, lukemattomia oheistuotteita ja lukuisia lisäpelejä. Angry Birds 2 on suora jatko-osa alkuperäiselle pelille. Se julkaistiin kesällä 2015, ja on ladattavissa ilmaiseksi. Lisäominaisuuksia saa auki mikromaksuilla. Perusidea on sama kuin ensimmäisessä pelissä: lintuja ammutaan ritsalla kohti vihreiden possujen tekemiä rakennelmia, jotka yritetään saada sortumaan. Jokaisen kentän jälkeen suoritus arvioidaan yhdellä, kahdella tai kolmella tähdellä.

Kakkososa on saanut muutaman uuden ominaisuuden. Shared highscores eli jaetut huippupisteet -ominaisuuden avulla voi kilpailla Facbeook-kavereiden kanssa siitä, kuka on kerännyt parhaat pisteet eri kentissä. Kavereille voi myös lähettää lahjoja. Pelissä olevia lintuja pääsee myös kehittämään keräämällä niille uusia sulkia päivittäin. Pelissä on myös oma raha eli eliksiiri, jolla voi ostaa linnuille hattuja. Toisin kuin ykköspelissä, pelissä voi taktikoida enemmän valitsemalla, mitä lintua käyttää kenttien läpäisyyn. Peli nousi ladatuimmaksi Android-peliksi heti julkaisunsa jälkeen.

Candy Crush Saga

Candy crush saga on a phone

Candy Crush Sagassa yhdistellään värikkäitä karkkeja yhdistelmiksi ja räjäytetään samoista karkeista koostuvat yhdistelmät pois pelialueelta. Huippukoukuttava peli sisältää satoja tasoja, joissa yhdistelmien muodostamisen kautta yritetään muun muassa kerätä tietyn värisiä karkkeja annettu lukumäärä, räjäyttää hyytelöä pois tai välttää pommien räjähtäminen. Mitä enemmän samanvärisiä karkkeja onnistuu keräämään yhteen yhdistelmään, sitä tehokkaampi erikoiskarkki on mahdollista muodostaa. Kullakin kierroksella on rajoitettu määrä siirtoja, joiden aikana annettu tavoite tulee täyttää. Kierroksen voittaminen antaa palkinnoksi erikoiskarkkeja tai lisäsiirtoja seuraaville kierroksille.