computer with Windows 10

Windows 10:n voi joko asentaa rinnakkaiskäyttöjärjestelmäksi, tai sillä voi korvata vanhemman Windowsin käyttöjärjestelmän ja avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmän (Ubuntu). Käyttöjärjestelmiä on useita, ja niin on asennustapojakin. Käytännössä ne voidaan kuitenkin jaotella kahteen luokkaan. Joko käytetään pelkkää Microsoftin sivuilta löytyvää asennustyökalua tai sitten DVD:lle poltettua tai USB-tikusta muokattua itsenäisesti käynnistyvää asennuslaitetta. Microsoftin sivuilta löytyvän päivitystyökalun käyttö toimii vain, jos käyttöjärjestelmä on Windows 7, 8.1 tai 10 ja osassa Macin tietokoneita. Muissa tapauksissa pitää käyttää joko DVD:tä tai USB-tikkua.

Windows 10:n sivuilla kerrotaan tekniset tiedot -osiossa, millaiselle tietokoneelle käyttöjärjestelmä sopii. Tämä kannattaa lukea huolella ennen Windows 10:n asentamista. Kohdassa kerrotaan, millaisella tietokoneella Windows 10 toimii. Tietokoneen järjestelmätiedot löytyvät joko koneen mukana tulleesta ohjekirjasesta tai jopa tietokoneelta järjestelmäasetuksista. Siellä on ominaisuudet-kohta, jossa luetellaan kaikki tietokoneen prosessorin tehosta RAM-muistin määrään. Näiden kirjainyhdistelmien ja numeroiden tarkoitusta ei tarvitse opetella. Tärkeintä on, että ne joko vastaavat tai ovat korkeammat kuin Windows 10:n järjestelmävaatimukset.

Windows 10 asentaminen päivitystyökalua käyttäen

Windows 10:n ostaminen onnistuu niin verkossa kuin kivijalkakaupassakin. Tässä kappaleessa käymme läpi verkon kautta ostetun ohjelman asennusta. Windows 7 ja 8 tukevat tätä asennustapaa, ja ainakin aikaisemmin on ollut mahdollista saada päivitettyä 7- ja 8.1-versiot veloituksetta Windows 10 -versioon. Microsoftin sivuilla on päivitystyökalu, jonka lataamalla ja asentamalla pääsee aloittamaan päivityksen. Kun käyttöehdot on hyväksytty, työkalu kysyy, mitä haluat tehdä? Päivitä tämä tietokone nyt -nappia painamalla tietokone avaa valikon, josta voi valita mieleisensä Windows-käyttöjärjestelmän.

Ensiksi järjestelmä ladataan tietokoneelle. Ollessaan valmis päivitettäväksi, se näyttää vielä yhteenvedon ja kysyy, säilytetäänkö tiedostoja ja sovelluksia. Vaikka tiedostot ja sovellukset säilyttäisikin, on hyvin suositeltavaa varmuuskopioida kaikki sellaiset tiedostot, joita ei halua menettää, pilvipalveluun tai tallennuslaitteelle, kuten USB-tikulle. Näin vältytään mahdolliselta harmistukselta, jos jotain menisikin pieleen. Kun kaikki on varmasti valmista, käyttöjärjestelmän asennuksen saa aloitettua painamalla “Asenna”-painiketta. Tietokone – jos kyseessä on kannettava- kannattaa pitää kytkettynä verkkovirtaan tällä välillä, ettei se pääse sammumaan kesken päivityksen.

Asennustietovälineen käyttäminen

woman holding memory stick

Asennustietovälineellä tarkoitetaan joko USB-tikkua tai DVD:tä, josta on tehty väline Windows 10:n asentamiseen. Asennustietovälinettä kannattaa käyttää, jos on asentamassa Windows 10:tä tietokoneeseen, jossa on ennestään Windows Vista tai Windows XP- käyttöjärjestelmä. Se toimii myös, jos haluaa asentaa Windows 10:n toiseen tietokoneeseen. USB-tikku on tässä tapauksessa suositeltavampi, sillä USB-asema löytyy todennäköisemmin uudemmistakin tietokoneista. USB-tikkua valitessa kannattaa ottaa sellainen, jossa on vähintään 8 gigatavua tilaa. USB-tikulla ennestään olevat tiedostot poistuvat, kun siitä tulee asennustietoväline.

Asennustietovälineen luominen

Ennen kuin USB-laitteen muuntaa asennustietovälineeksi, kannattaa tarkistaa tietokoneen suoritin. Tämä löytyy järjestelmätiedoista. Windows 10:stä on mahdollista luoda sekä 64-, että 32-bittinen versio. Asennustietovälineen luominen aloitetaan samalla tavalla kuin asennustyökaluakin käytettäessä, eli ladataan asennustyökalu Microsoft-nettisivulta. Tässä pitäisi edelleen tulla kohta, jossa kysytään, mitä haluat tehdä? Tällä kertaa eteenpäin pääsee klikkaamalla painiketta, jossa lukee “Luo asennustietoväline toiseen tietokoneeseen”. Tämän jälkeen eteen tulee valikko, jossa pääsee valitsemaan asennettavan Windows 10 -version. Käytännössä niitä on kaksi kieliversiota, kiina ja englanti.

Kannattaa huomioida se, että vaikka käyttöjärjestelmä on saatavana sekä englanniksi että kiinaksi, tietokoneen alkuperäinen kieli määrittelee, kumman voi valita. Tässä vaiheessa kannattaa tietokoneeseen liittää joko muistitikku tai DVD. DVD:tä varten Windows 10 ladataan ISO-tiedostona, ja sen voi polttaa DVD:lle. On tärkeä muistaa, että DVD:tä käytettäessä koneessa on oltava polttava DVD-asema. Muistitikun ollessa kyseessä, Windows 10 voi vain tallentaa sille ilman välivaiheita. Ohjelma luo muistitikusta asennustietovälineen. Kun asennustietoväline on luotu, on enää jäljellä käyttöjärjestelmän asentaminen.

Asennustietovälineen käyttö asennuksessa

Ennen asentamista kaikki tärkeät tiedostot kannattaa varmuuskopioida joko pilvipalveluun tai USB-laitteelle. Tietokoneen käynnistysjärjestys kannattaa myös tarkistaa. Tämä tapahtuu painamalla F1- tai F2- painiketta heti tietokoneen käynnistyttyä. Näin saa auki käynnistysvalikon, jossa asennustietoväline siirretään järjestyksen ensimmäiseksi, eli kone käynnistää sen heti käynnistyttyään. Tämän jälkeen USB-tikku liitetään tietokoneelle tai DVD laitetaan tietokoneen DVD-asemaan. Kun tietokoneen käynnistää uudestaan, sen pitäisi avata muistitikku tai DVD automaattisesti. Tämän jälkeen tietokoneeseen voi valita kielen ja ajan, minkä jälkeen käyttöjärjestelmän voi asentaa.

Asennus itsestään sujuu automaattisesti, mutta valittavissa on myös vaihtoehto, jossa voi itse asennella ajureita. Tätä ei kuitenkaan suositella, ellei ole varma, mitä on tekemässä. Jotkin tietotekniikkaliikkeet myyvät Windows 10 -muistitikkuja, jotka toimivat samalla tavalla kuin itse tehty asennustietoväline. Jos ei halua nähdä vaivaa, eikä ole vielä ostanut käyttölisenssiä Windows 10:lle, kannattaa harkita tällaista vaihtoehtoa. Asennustietoväline on siitä kätevä, että se toimii myös itsekoottujen eli tyhjien tietokoneiden käyttöjärjestelmien asentamiseen, ja se toimii muillakin kuin Windowsin omilla järjestelmillä.

Windows 10 asentaminen Mac-tietokoneeseen

Uusimmille Macin tietokoneille on mahdollista asentaa Windows 10 rinnakkaisjärjestelmäksi. Tämä tarkoittaa, että järjestelmää voi vaihtaa aina koneen käynnistyessä painamalla alt-näppäintä. Windowsin asennukseen tarvitaan tyhjä USB 2-tikku, jossa on vähintään 16 gigatavua tilaa. Koneella on myös oltava uusin Mac OS-päivitys. Lisäksi tarvitaan vielä USB-tikku tai DVD, jossa on 64-bittinen Windows 10 pro tai home. Mac-käyttöjärjestelmä tukee näköis- eli ISO-muodossa olevia tiedostoja, myös USB:lla. Tosin, jos on lisenssiavain hallussa, ISO-tiedoston voi ladata Windowsin omilta sivuilta.

MacBook on table

Boot Camp -avustaja löytyy lisäohjelmat-kohdasta. Se auttaa melkeinpä kädestä pitäen Windowsin asentamisessa. Ensimmäinen askel on Boot Camp -osion luominen sekä Windows-ajurien asennus. Boot Camp -osioon kannattaa varata noin 128 gigatavua tilaa. Seuraava vaihe on alustus, jossa Boot Camp -avustaja saattaa kysyä, mikä kohde alustetaan. Tällöin valitaan Boot Camp -osio ja klikataan “alusta” -painiketta. Alustuksen jälkeen asennustyökalu käynnistyy. Tässä kannattaa noudattaa ruudulla näkyviä ohjeita. Kun asennus on valmis, Mac siirtyy Boot Camp -avustajaan, jonka kautta voi ladata Windows-tukiohjelmiston.

Tyhjä kone ja avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmät

Aikaisemmin sivusimme tyhjää tietokonetta eli sellaista, jolla ei ole käyttöjärjestelmää ennestään. Tämä on tilanne, jossa tarvitaan USB-tikku, jossa on hieman erilainen asennustiedosto. USB-tikkuun pitää ensin alustaa FAT32-tiedostojärjestelmä, minkä jälkeen Windows 10:n ISO-tiedosto avataan virtuaaliasemalla, ja siitä siirretään kaikki tiedostot ja kansiot muistitikulle. Kun kone käynnistyy, boot-näppäintä painamalla saadaan avattua boot-menu. Menusta valitaan USB-tikku, jossa on UEFI-etuliite. Tämän jälkeen koneen pitäisi alkaa pyörittämään asennusohjelmaa tai pyytää lisenssiavainta. Tällainen asentaminen vaatii internet-yhteyden.

Itsekasattujen koneiden kohdalla kannattaa olla tarkka siitä, minkä laatuisia ominaisuuksia järjestelmä tukee. Mikäli tietokone on kasattu itse, voivat sen ominaisuudetkin vaihdella laidasta laitaan. Siksi sen ominaisuuksista ja muista tiedoista kannattaa ottaa selvää jo ennen laitteen ostamista, jotta ne eivät tule yllätyksenä jälkikäteen. Mikäli kasaat koneen aivan itse, pidä huoli siitä, että tiedät kasaamisen joka vaiheessa, mitä olet tekemässä ja käytät kasaamiseen vain parasta laatua olevia osia. Näin lopputuloksestakin tulee varmasti mieleinen.

Yhteenveto

Windows-perheen kuopus Windows 10 on monin puolin hyvä käyttöjärjestelmä, jonka asentaminen omalle tietokoneelle ei loppujen lopuksi ole ollenkaan hankalaa. Kunhan tietokoneen järjestelmä tukee käyttöjärjestelmän vaatimuksia, ei asennuksessa pitäisi olla minkäänlaisia ongelmia. Mikäli niitä kuitenkin ilmenee, kannattaa muistaa, että Windows tarjoaa käyttäjilleen online-tukea, johon voi aina turvata hätätilanteissa. Näin saat avun nopeasti ja mahdolliset pattitilanteet saadaan ratkottua ammattilaisten hellässä huomassa. Windows 10 -käyttöjärjestelmä kannattaa asentaa tietokoneelle rohkeasti, sillä se avaa monia mahtavia ovia.