Mac ei ohjelmiensa kannalta eroa kovinkaan paljon nyky-Windowsista tai Android-laitteista. Ohjelmat voidaan jaotella karkeasti kolmeen luokkaan. Ensinnäkin, laitteella on jo järjestelmän omat oletusohjelmat. Nämä ohjelmat ovat yleensä Macin omia ohjelmia, joista osa on järjestelmän ylläpitoon tarkoitettuja. Osa on ohjelmia, joita järjestelmän laatijat ovat olettaneet asiakkaan tarvitsevan, kuten perus kuvankatseluohjelmat ja äänen sekä videoiden toistamiseen tarkoitetut ohjelmat. Näitä ohjelmia ei tarvitse asentaa erikseen, vaan ne tulevat koneen mukana ja päivittyvät useimmiten viimeistään kun järjestelmä päivitetään.

Toiseksi tulevat ne ohjelmat, joita voi asentaa Macin sovelluskaupasta. Nämä ohjelmat on räätälöity Mac-käyttöjärjestelmälle toimiviksi ja ne pitää ostaa tai asentaa erikseen. Viimeinen luokka ovat ne sovellukset, joita käyttäjä on mahdollisesti ladannut netistä. Nämä ovat niin sanottuja tuntemattomasta lähteestä ladattuja ohjelmia, joiden kanssa kannattaa olla lähtökohtaisesti varovainen, sillä niiden mukana voi pujahtaa mukaan ei-toivottuja haittaohjelmia. Toki internetistä löytyy myös aivan rehellisesti laadittuja avoimen lähdekoodin ohjelmia, jotka on tarkoitettu vaihtoehdoksi kaupallisille ohjelmille.

Roskakorin käytön edut ja ongelmat

Kuten muissakin käyttöjärjestelmissä, Mac-tietokoneissa on roskakori. Roskakorin voi asettaa tyhjentämään itsensä tietyin väliajoin, mutta sen voi tyhjentää myös manuaalisesti, klikkaamalla tyhjennä roskakori -painiketta. Kun roskakori on tyhjennetty, siellä olleet tiedostot katoavat. Roskakori toimii yleisesti paremmin tiedostojen poistamiseen, mutta myös jotkin yksinkertaiset ohjelmat poistuvat vailla ongelmia. Ohjelmia poistaessa kannattaa ottaa huomioon, että ohjelman tiedostokansio saattaa sisältää myös tiedostojen tallennuskansion. Jos käyttäjä on esimerkiksi asentanut Openoffice-tekstinmuokkausohjelman, kannattaa varmistaa, että tekstitiedostot on siirretty joko pilvipalveluun, muistitikulle tai järjestelmän omaan Tiedostot-kansioon.

Ohjelmien poistaminen onnistuu siten, että käyttäjä etsii poistettavan ohjelman kansion Finderistä ja joko oikeaa näppäintä klikkaamalla tai raahaamalla siirtää sovelluksen kansion roskakoriin. Sen jälkeen roskakori kannattaa tyhjentää. Ilmiselvät hyödyt tässä ovat helppous ja nopeus. Yksinkertaisten ohjelmien kohdalla tämä on riittävä toimenpide. Tietokonetta tarvitsee harvemmin käynnistää uudestaan roskakorin käytön yhteydessä. Roskakori toimii parhaiten sellaisilla ohjelmilla, jotka on ladattu internetistä. Huono puoli on se, että monimutkaisempien ohjelmien kohdalla tämä metodi ei toimi tai toimii huonosti.

Finderin käyttö sovellusten poistamiseen

Finder on kätevä tapa poistaa sovelluksia, eikä sekään vaadi it-velhoa. Finder-kuvake on sininen neliö, jolla on kasvot. Kun Finderin avaa, sivupalkissa on kohta ”ohjelmat”. Ohjelmat-kohdasta löytyy luettelo koneella sijaitsevista ohjelmista. Osalla ohjelmista on poistotoiminto. Nämä ohjelmat voi poistaa painamalla “poista”-nappia. Tämän jälkeen tarvitsee vain seurata ruudusta löytyviä ohjeita. Joissakin ohjelmissa ei ole omaa poisto-ohjelmaa. Tällaiset ohjelmat voi joko poistaa raahaamalla ne roskakoriin, tai myöhemmin mainituilla keinoilla. Tietokoneen omat ohjelmat taas vaativat niiden asetusten muuttamista. Tästä lisää myöhemmin.

Launchpadin ja AppCleanerin käyttäminen ohjelmien poistamiseen

Launchpad on sovellus, joka mahdollistaa ohjelmien muokkaamisen ja järjestelyn. Sen kuvake on harmaa ympyrä, jossa on raketin kuva. Ohjelmien poistaminen Launchpadilla on sangen yksinkertaista: Se tapahtuu klikkaamalla poistettavaa ohjelmaa ja pitämällä painiketta pohjassa, kunnes kaikki sovellukset ruudulla alkavat heilua. Tämä johtaa poistopainikkeen ilmestymiseen. Poistopainike on ympyrä, jonka sisällä on ruksi. Kun poistopainiketta klikkaa, ohjelma poistuu. Tämä toimii vain sellaisten ohjelmien kohdalla, joissa on sisäänrakennettu poisto-ohjelma. Jos ohjelmalla ei ole poistonäppäintä, sitä ei voi poistaa käyttämällä Launchpadia.

AppCleaner on toinen kätevä ohjelma. Se on tarkoitettu juurikin ohjelmien poistamista varten. Kyseinen ohjelmisto ei tule automaattisesti Mac-järjestelmän mukana, vaan se pitää ladata. Ohjelma on kuitenkin ilmainen ja sen pitäisi löytyä Macille suunnattujen sovellusten joukosta. Sovellusten poistaminen toimii avaamalla sovellus ja raahaamalla sovellus ruudussa näkyvään neliöön. Esiin pitäisi nousta ikkuna, jossa on “poista”-painike. AppCleaner toimii erinomaisesti ohjelmiin, joissa ei ole omaa poisto-ohjelmaa. Se varmistaa, ettei sovelluksista jää ylimääräisiä osia tietokoneen muistiin.

Miten poistaa ohjelmat, joilla ei ole kansioita?

Mac eroaa siinä muista käyttöjärjestelmistä, että se ei sisällä sellaista näkymää, josta voisi nähdä kaikki laitteelle asennetut ohjelmat. Yksi ohjelma, jota ei näe minkään yleisnäkymän kautta, on esimerkiksi Flash. Mikäli tällaisen ohjelman haluaa poistaa, kannattaa kirjoittaa internetin hakukoneeseen, kuten Googleen “ohjelman nimi poistaminen Mac”. Useilla tällaisilla ohjelmilla on sivuillaan sovelluksen poisto-ohjelmia, jotka pitää ladata ennen kuin sovelluksen voi poistaa. Osa tällaisista ohjelmista vaatii vähän monimutkaisempia toimenpiteitä, mutta suurimmalla osalla on sivuillaan selkeät ohjeet ja mahdollisuus ladata poistosovellus.

Toinen tällaisten näkymättömien ohjelmien ryhmä on joukko muiden ohjelmien mukana tulleita kylkiäisohjelmia, jotka mainostavat itseään ponnahdusikkunoilla ja kehottavat asentamaan ilmaisia kokeilujaksoja ja ties mitä. Nämä saattavat ohjata käyttäjän eri nettisivuille ja samalla ne vievät tilaa ja RAM-muistia. Tällaiset sovellukset ovat olleet epidemia Windowsin järjestelmissä ja nyt se näyttää tarttuneen Maciin. Ohjelmistot itsestään eivät ole haitallisia, mutta useimpia ei-toivotut mainosohjelmistot ärsyttävät. Niiden poistaminen onnistuu parhaiten virustentorjuntaohjelmilla. Virustentorjuntaohjelmalla pääsee eroon useista haitallisista ohjelmista.

Ohjelmiston sisäisten sovellusten poistaminen

Useimmat mainitut poistotoimenpiteet pätevät sellaisiin sovelluksiin, joita käyttäjä on itse, joko tarkoituksella tai vahingossa, asentanut tietokoneeseensa. Koska tietokoneita käytetään eri tarkoituksiin, harva tarvitsee aivan jokaista ohjelmiston mukana oletuksena tullutta sovellusta. Järjestelmän omien ohjelmien poistelussa kannattaa käyttää harkintaa – osa niistä pitää yllä järjestelmän toimintoja ja niiden poistaminen voi aiheuttaa enemmän ongelmia kuin ohjelmat itsessään. On kuitenkin sellaisia sovelluksia, joiden poistaminen ei hetkauta järjestelmää, ja joiden kohdalla voi olla varsin varma, ettei niitä tule käytettyä.

Esimerkiksi kielipaketit voivat olla melkoisen turhia, jos ei tule käytettyä useampaa kieltä. Toinen turhake ovat selainlaajennukset. Osa näistä on hyödyllisiä ja osa on kylkiäiseksi tulleita ohjelmia, jotka vakoilevat hakuhistoriaa. Helpoin tapa on käyttää haittaohjelmien poisto-ohjelmaa, joita löytyy ilmaiseksi. Haittaohjelmatoimintojen poisto-ohjelmassa pitäisi olla “scan”-mahdollisuus. Poistaminen onnistuu painamalla kansiota, jossa kielipaketit sijaitsevat ja painamalla “clean”. Useissa virustorjuntaohjelmissa voi myös tarkastella sovellusten laajennuksia. Lähtökohtaisesti kaikki sellaiset laajennukset kannattaa poistaa, joita ei tule käytettyä. Harva käyttää esimerkiksi useampaa eri selainohjelmaa.

Sovellukset, jotka vaativat salasanaa

Jos yhä tuntuu siltä, että kaikki muut tarpeettomat sovellukset on poistettu ja Macin mukana tulleissa sovelluksissa on sellaisia, joita ei tule tarvitsemaan, kannattaa noudattaa seuraavia ohjeita: Ensinnäkin nämä tiedostot löytyvät Applications tai Sovellukset-kansiosta. Kun poistettava sovellus on valittu, kannattaa avata Info- tai Tiedot-kohta painamalla hiiren oikeaa painiketta. Ikkunan alalaidassa pitäisi näkyä tässä vaiheessa lukon kuva. Tämä vaatii salasanaa, jonka koneen omistaja tietää. Kun salasana on näppäilty, sovelluksen asetuksia voi muuttaa.

Jakaminen ja Luvat -osiossa on Luku ja muokkaus -kohta, jonka salliminen kaikille mahdollistaa ohjelmiston poistamisen. Macin omien ohjelmistojen poistamisen ja muokkailun kanssa kannattaa käyttää erityistä harkintakykyä, sillä joidenkin sovellusten poistaminen voi haitata käyttöjärjestelmän tai muiden sovellusten toimintaa. Tämä voi aiheuttaa sen, että käyttöjärjestelmä pitää asentaa kokonaan uusiksi tai tietokone asettaa tehdasasetuksiin. Mikäli ei ole varma, mikä tällainen suojattu sovellus on, kannattaa jättää se rauhaan. Mac ei itse lataa koneilleen haittaohjelmia, joten ohjelma ei ainakaan aiheuta haittaa käyttöjärjestelmälle.

Lopuksi

Mac on sinänsä toiminnoiltaan hieman muista käyttöjärjestelmistä eroava, mutta Macin omilta sivuilta löytyy runsaasti tukea ja apua ongelmiin. Sovellusten poistaminen ei sinänsä ole vaikeaa, kunhan tietää mitä tekee. Vaikeimpia poistettavia ovat niin sanotut näkymättömät ohjelmat, sillä ne ovat kaikki eri kehittäjiltä ja niiden poistaminen voi vaatia ohjelmien lataamista. Sovellusten poistamista ei kannata pelätä, sillä osa käyttämättä jääneistä sovelluksista vie paljon tilaa oikeasti hyödyllisiltä sovelluksilta ja päivityksiltä. Ainoat sovellukset, joiden kanssa ei kannata innostua liikaa, ovat järjestelmäsovellukset.