iPhone on yksi maailman suosituimmista puhelinmalleista. iPhonet kestävät hyvin käyttöä, mutta joskus edessä voi olla pieniä korjauksia. Monesti tehdasasetusten palauttaminen nopeuttaa puhelimen toimintaa ja saattaa parhaimmillaan jopa lisätä puhelimen käyttöikää usealla vuodella. On kuitenkin tärkeää tehdä puhelimen nollaaminen oikein, sillä ainoastaan sillä tavalla siitä on hyötyä. Eri puhelinmalleissa nollaaminen tapahtuu hieman eri tavalla. Samojen puhelinmallien nollaamisessa voi olla eroja, kuten on esimerkiksi iPhone 6S- ja iPhone 6S Plus -malleissa.

Nollaa iPhone 6

Kun elektroniikkalaitteissa ilmenee joitakin ongelmia, käyttäjät sulkevat yleensä puhelimen ja avaavat sen uudelleen. Jos tämä ei kuitenkaan tehoa, on aika ottaa muut konstit käyttöön. Tällöin kyseeseen tulee puhelimen tehdasasetusten palauttaminen. iPhone 6 -mallissa lepopainiketta pidetään painettuna niin kauan, kunnes näytölle tulee vaihtoehto, josta puhelimen voi sulkea. Tätä keinoa kutsutaan niin sanotuksi pehmeäksi puhelimen nollaamiseksi. Jos tämä ei tehoa tai virtaa ei saa pois päältä, täytyy silloin käyttää kovempia keinoja.

Apple suosittelee iPhonen väkisin sulkemista, mikäli virtaa ei saa muutoin pois. Jos puhelin täytyy pakottaa sammumaan, tulee silloin painaa lepopainiketta ja kotipainiketta samaan aikaan noin kymmenen sekunnin ajan. Kymmenen sekunnin jälkeen näytölle pitäisi tulla Applen logo. Tällöin painikkeet voi vapauttaa. Tämä auttaa yleensä nollaamaan puhelimen ja palauttamaan tehdasasetukset. Keino toimii myös iPhone 6 -mallia vanhemmissa iPhoneissa. Eroja kuitenkin löytyy, kun verrataan iPhone 6 -mallia uudempiin malleihin.

iPhone 7 -mallin nollaaminen

iPhone 7 -mallin nollaaminen on todella helppoa ja käy hyvin jokaiselta. Nollaamista voi harkita esimerkiksi silloin, kun puhelin käy hitaalla tai silloin, kun puhelimen sovellukset eivät toimi normaalisti. iPhone 7 eroaa aikaisemmasta mallista siinä mielessä, että sitä ei voi nollata enää lepopainiketta ja kotipainiketta painamalla. Kevyttä nollaamista voi kokeilla aina ennen kuin pakottaa puhelimen virran pois. iPhone 7 -mallissa kevyt nollaaminen onnistuu painamalla sivupainiketta ja äänenvoimakkuus-painiketta.

Toisin kuin pehmeä nollaus, kova nollaus poistaa laitteesta kaiken. Niin asetukset, sovellukset, viestit, musiikkitiedostot kuin valokuvat katoavat nollauksen yhteydessä. Tämän vuoksi onkin tärkeää varmuuskopioida kaikki tiedostot säännöllisin väliajoin mahdollisten ongelmatilanteiden varalta. iPhone 7 -mallin nollaamisen voi hoitaa kahdella eri tavalla. Helpointa on mennä asetuksiin ja valita sieltä tehdasasetusten palauttaminen. Toinen vaihtoehto on hoitaa tehdasasetusten palauttaminen USB-kaapelin avulla. Näin puhelimen nollaaminen tapahtuu suoraan tietokoneen kautta, mikä on kätevää, jos puhelin ei ole toimintakunnossa.

iPhone 8

Apple teki jälleen muutoksia siihen, kuinka iPhone nollataan, kun se julkaisi iPhone 8 -mallin. iPhone 8 -mallissa on otettu käyttöön hieman hankalampi prosessi, jos tehdasasetukset haluaa palauttaa. Nollaaminen vaatii äänenvoimakkuuden säätönäppäimen ja sivupainikkeen painamista. Käytännössä käyttäjän tulee painaa äänenvoimakkuus-näppäintä nopeasti ylöspäin ja sen jälkeen nopeasti alaspäin. Sen jälkeen käyttäjän tulee pitää virtapainiketta pohjassa niin kauan, että Applen logo tulee näkyviin näytölle. Tässä vaiheessa painikkeen voi päästää irti.

Tämä muutos verrattuna aikaisempiin iPhone-malleihin on tehty syystä. iPhone 8 -mallissa nimittäin virtapainikkeen ja äänenvoimakkuuden painaminen yhtä aikaa käynnistää niin kutsutun Emergency SOS -tilan. Kyseinen tila on siis hätätila, jonka kautta voi soittaa nopeasti joko ensimmäiseksi kontaktiksi merkitylle yhteystiedolle tai suoraan hätänumeroon. Hätätila toimii aina, vaikka puhelimessa ei olisi saldoa tai vaikka puhelin ei olisi yhdistettynä nettiin. Emergency SOS -tilaa voi muokata kätevästi iPhonen asetuksista.

iPhone X -mallin nollaaminen

Puhelimen uudelleenkäynnistys, eli pehmeä nollaus, voi ratkaista monia ongelmia, kuten esimerkiksi laitteen kaatumisen, jäätymisen, tai sen, että puhelin ei soi, sillä ei voi soittaa tai vastaanottaa puheluita, laitteen lukkiutumisen tai näppäimistön toimimattomuuden. Pehmeä nollaaminen on ensimmäinen keino yrittää selvittää asioita. iPhone X -mallissa uudelleenkäynnistys toimii siten, että painetaan samaan aikaan virtapainiketta ja äänenvoimakkuutta. Jos pehmeä nollaaminen ei auta, on taas aika kokeilla puhelimen tehdasasetusten palauttamista.

Puhelimen voi pakottaa kiinni siten, että painaa virtapainiketta ja äänenvoimakkuutta samaan aikaan noin kymmenen sekunnin ajan. Tällöin näyttöön pitäisi tulla liukunäppäin, jota liu’uttamalla puhelimen voi pakottaa kiinni. Tämä on kuitenkin viimeinen keino. Kannattaa muistaa, että tehdasasetusten palauttaminen hävittää kaikki tiedostot aina valokuvista musiikkiin ja ladattuihin tiedostoihin. On siis tärkeää varmuuskopioida tiedostot aina säännöllisin väliajoin. Tällöin tiedostot ovat aina turvassa myös silloin, jos puhelimeen tulee vika.

Ohjelmistoviat

Vaikka tämän päivän älylaitteet ovat todella kestäviä, tulee niihinkin väistämättä jossakin vaiheessa jotain vikaa. Monesti kyseessä voi olla ohjelmistovika, jonka voi kuitenkin korjata itse. Tällöin resetointi, eli laitteen nollaus ei enää välttämättä auta. Ei kannata kuitenkaan heti lähteä viemään puhelinta huoltoliikkeeseen, sillä monesti asia on korjattavissa itse. Ohjelmistovikoihin auttaa parhaiten puhelimen palauttaminen tehdasasetuksiin. Ennen tehdasasetuksiin palauttamista on hyvä suorittaa varmuuskopiointi vielä kerran, jotta se on takuulla ajan tasalla.

Ohjelmistovian vuoksi suoritettu puhelimen tehdasasetusten palauttaminen onnistuu joko asetusten kautta, iTunes-ohjelmalla tai yhdistämällä laite USB-kaapelilla joko Mac- tai Windows-tietokoneeseen. Tietokoneessa täytyy kuitenkin olla iTunes-ohjelma. iTunes mahdollistaa, että laitteesta tehdään varmuuskopio tietokoneelle. Tällöin tiedostojen palauttaminen onnistuu myös nopeammin. Halutessaan iOS-laitteen voi varmuuskopioida myös Applen iCloud-pilveen. Tällöin puhelinta ei tarvitse kytkeä tietokoneeseen, vaan iCloudia voi käyttää mistä tahansa laitteesta. Puhelimen palauttaminen onnistuu molemmilla keinoilla helposti kohdasta “Palauta iPhone”.

Nollaa puhelin ennen myyntiä

Jos olet myymässä iPhone-puhelintasi, on järkevää suorittaa tehdasasetusten nollaaminen ennen kuin puhelin vaihtaa omistajaa. Näin uusi omistaja ei pääse käsiksi aikaisemman omistajan henkilökohtaisiin tietoihin. Tietojen tallentaminen ja tehdasasetusten palauttaminen on niin helppoa, että se onnistuu jokaiselta käyttäjältä todella nopeasti. iPhonen tyhjennys onnistuu helposti asetusten kautta. Yleisistä asetuksista löytyy kohta “Nollaa” ja sen alta kohta “Poista kaikki sisältö ja asetukset”. Tästä kohdasta puhelimen muistissa olevat tiedostot häviävät lopullisesti.

Vanhan käyttäjän tulee myös kirjautua ulos viestipalvelusta, joka tunnetaan iPhonessa nimellä “iMessage”. Täten voidaan varmistaa, että henkilökohtaiset viestit eivät mene enää vanhaan puhelimeen. Kun käyttäjä sitten ostaa uuden puhelimen, tulee siinä kirjautua jälleen iMessageen, jotta viestit tulevat taatusti perille. iMessage on ikään kuin Whatsapp-sovelluksen tavoin toimiva sovellus, joka on kuitenkin kehitetty ainoastaan Applen laitteille. iMessaget eivät ole tavallisia tekstiviestejä, vaan ne ovat nettiyhteyttä käyttäviä ilmaisia tekstiviestejä.

iPhonen päivittäminen

Jotta iPhonet kestäisivät mahdollisimman pitkään ja toimisivat moitteettomasti, on tärkeää pitää huolta siitä, että kaikki päivitykset on aina ajan tasalla. Kun siis iPhone ilmoittaa saatavilla olevasta päivityksestä, on erityisen tärkeää muistaa päivittää se. Ennen iPhonen päivittämistä kannattaa muistaa hoitaa varmuuskopiointi kuntoon. Yleensä päivitykset eivät vaikuta tiedostoihin, eivätkä poista niitä, mutta on kannattavaa varmistaa asia varmuuskopion avulla. iPhonelle voi antaa luvan hoitaa päivittämisen automaattisesti, jolloin puhelin päivittää itsensä aina uuden päivityksen ilmaantuessa.

Milloin on syytä kääntyä korjaajan puoleen?

Joskus iPhonen korjaaminen ei onnistu itsenäisesti. Vika voi olla niin suuri, että pelkkä tehdasasetusten palauttaminen ei enää riitä. Silloin kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Joskus ammattilaiset voivat saada korjattua hankaliakin vikoja ilman, että tarvitsee ostaa uutta puhelinta. iPhonen voi viedä korjaukseen joko valtuutetulle korjaajalle tai sitten liittymäkauppaan. Kaikista varminta on mennä suoraan Apple-kauppiaalle, jossa voi olla varma siitä, että kaikki iPhone-mallit osataan korjata aina, kun ne vain korjattavissa ovat.