Vatsakivut ovat yleinen ja harmillinen vaiva, joihin löytyy paljon eri syitä. Monilla vatsakivut liittyvät elämäntapoihin, jolloin ne saattavat olla seurausta vääränlaisesta ruokavaliosta, stressistä tai alkoholista. Usein kuitenkin vatsakipujen syyt ovat hämärän peitossa. Jos vatsa on kipeä vain harvoin, ei siitä kannata aluksi olla huolissaan vaan odottaa päivä tai pari, että kipu lähtisi itsestään pois. Toisaalta, jos vatsaan sattuu kovasti, kannattaa aina soittaa lääkärille, kuvailla kivun luonne ja sijainti, ja kysyä onko syytä olla huolissaan.
Akuutin vatsakivun taustalla voi olla monta vaarallista tekijää, kuten puhjennut umpisuoli, mahahaava tai munuaiskivet. Jos kipu alkaa yhtäkkiä, se on erittäin voimakasta, eikä sen kumppanina ole ruokamyrkytyksen oireita, kannattaa soittaa lääkäriin. Myös kroonisista vatsakivuista kannattaa olla huolissaan, koska niiden taustalla voi myös olla sairauksia joita ei kannata jättää huomiotta. Yleinen ongelma on esimerkiksi herkkyys gluteenille, tai keliakia, jolloin elimistö ei siedä pienintäkään määrää gluteenia. Tässä artikkelissa kerromme, mistä kaikesta vatsakivut voivat johtua, ja kuinka niistä pääsee eroon.
Yleisimmät vaarattomat vatsakivun syyt
Useimmiten vatsakipu on vaaratonta, ja menee nopeasti ohi itsestään. Ruoansulatusvaivat, eli dyspepsia, ovat tilapäisiä, ruoansulatukseen liittyviä ongelmia. Kivun lisäksi saattaa ilmetä röyhtäilyä, vatsan turpoamista, painon tunnetta vatsassa ja pahoinvointia. Nämä ongelmat johtuvat vatsan ja suoliston häiriintyneestä toiminnasta. Niitä voi välttää syömällä tasapainoisesti ja välttämällä ylensyöntiä. Omaa vatsaa tarkkailemalla huomaa usein, mikä ruokavalio itselle sopii parhaiten, ja mitkä ruoka-aineet aiheuttavat ongelmia. Toinen yleinen ruokailuun liittyvä vatsakipu on närästys, joka tuntuu poltteluna ylävatsassa.
Närästys johtuu siitä, että ruokatorveen nousee hapanta mahanestettä, esimerkiksi runsaiden aterioiden jälkeen ja jos syö lähellä nukkumaanmenoaikaa. Jotkin ruoat ja juomat myös happamoittavat mahanestettä ja aiheuttavat närästystä. Näitä ovat muun muassa kahvi, sitrushedelmät, alkoholi, suklaa ja rasvainen ruoka. Myös tupakointi ja ylipaino lisäävät närästystä. Elämäntapoja muuttamalla voi siis välttää närästystä, ja lisäksi sitä voi lievittää ilman reseptiä saatavilla närästyslääkkeillä. Jos närästys kuitenkin toistuu useammin kuin kerran viikossa, voi kyseessä olla refluksitauti, jolloin on syytä mennä lääkärin puheille.
Vatsakivun sijainti
Se, että vatsakipu tuntuu jossain päin vatsaa, ei sinänsä kerro paljoa, koska suurin osa elimistä sijaitsee vatsan alueella. Vatsakivun tunnistamisessa auttaa paljon, jos sen pystyy paikallistamaan. Kipu alavatsan oikealla puolella voi johtua umpisuolen tulehduksesta, kun taas sappikivet tuntuvat keskellä vatsaa, tai kylkiluiden alla oikealla puolella. Sukupuolielimiin liittyvät vaivat, kuten klamydia ja hepatiitti, voivat aiheuttaa kipua alavatsassa. Naisilla alavatsan kivut liittyvät usein kuukautisiin, mutta voivat olla myös merkki esimerkiksi endometrioosista tai lantionpohjan tulehduksesta.
Ravintoon liittyvät krooniset vatsakivut
Kroonisten vatsakipujen syitä ovat usein intoleranssit tai yliherkkyydet tiettyjä ruoka-aineita kohtaan. Niitä voi olla vaikea havaita, jos kyseinen ruoka-aine ei aiheuta vakavia ongelmia. Yliherkkyydet voivat myös muuttua ajan kanssa. Vaikka aiemmin ei olisi saanut oireita, ei se tarkoita, etteikö vatsavaivat nyt voisi johtua jostain ruoka-aineesta, jolle on herkistynyt. Laktoosi-intoleranssi on yleinen ongelma, joka aiheuttaa vatsakipuja, löysää ulostetta, ilmavaivoja ja turvotusta. Oireet voi välttää nauttimalla laktoosittomia maitotuotteita. Kypsytettyjä juustoja voi syödä huoletta, koska niissä ei ole laktoosia.
Ihmiset voivat olla yliherkkiä suurelle kirjolle ruoka-aineita. Yliherkkyys on eri asia kuin ruoka-allergia: toisin kuin yliherkkyyksiin, allergioihin liittyy aina immuunivaste eli allerginen reaktio, johon liittyy usein ihon kutinaa, ihottumaa ja hengenahdistusta. Allergiat ovat vaarallisia ja niihin voi kuolla, toisin kuin ruokayliherkkyyksiin. Yliherkkyydet sen sijaan aiheuttavat nimenomaan vatsakipuja ja muita ruoansulatuksen vaivoja. Allergiassa allerginen reaktio seuraa välittömästi, kun nauttii pienenkin määrän allergeenia, kun taas yliherkkyys ilmenee vasta monen tunnin kuluttua ruoka-aineen nauttimisesta.
Keliakia ja gluteeniherkkyys
Gluteeni on puhuttanut ihmisiä paljon viime aikoina, ja monet epäilevät sairastavansa keliakiaa, jos vehnä aiheuttaa vatsakipuja ja muita epämiellyttäviä oireita. Keliakia on kuitenkin eri asia kuin gluteeniherkkyys, vaikka molempien oireisiin kuuluukin vatsakipu, ripuli, ilmavaivat, ummetus ja turvotus. Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa immuunisysteemi hyökkää omaa kehoa vastaan, koska se tulkitsee gluteenin elimistölle vaaralliseksi. Sen seurauksena ohutsuoli vaurioituu, eivätkä ravintoaineet pääse enää imeytymään tehokkaasti. Keliakiaa sairastavilla onkin usein puutostauti, ennen kuin keliakia on diagnosoitu.
Vain noin prosentti väestöstä sairastaa keliakiaa, joten se on suhteellisen harvinainen tauti. Gluteeniherkkyys sen sijaan on paljon yleisempää, ja monet ihmiset saavat keliakian kaltaisia oireita syödessään gluteenia sisältäviä tuotteita. Jos vatsa reagoi epäsuotuisasti gluteeniin, kannattaa välttää teollisia leipiä, joissa on enemmän gluteenia, ja suosia muita viljatyyppejä kuin vehnää. Leipäjuuresta tehdyssä leivässä on myös vähemmän gluteenia. Nykyisin on tarjolla paljon gluteenittomia tuotteita, ja jos leipoo itse, voi jatkaa huoletta esimerkiksi pitsan syömistä.
Vaaralliset syyt vatsakipuun
Jos vatsaan alkaa sattua yhtäkkiä ja kipu on kova, kannattaa tarkistaa, ettei kyseessä ole mitään vaarallista. Umpisuolentulehdus on vakava tila, joka hoitamattomana saattaa johtaa puhjenneeseen umpisuoleen, joka puolestaan on hengenvaarallinen tila. Umpisuolentulehdus tuntuu ensin kipuna keskellä vatsaa, joka muutaman tunnin päästä siirtyy alas vatsan oikealle puolelle, ja muuttuu jatkuvaksi ja voimakkaaksi. Sappikivitauti aiheuttaa puolestaan voimakasta kipua joko keskellä ylävatsaa tai oikean kyljen yläosassa. Kipu kestää tunnista kuuteen tuntiin, ja laantuu sitten.
Sappikivet eivät yleensä ole erityisen vaarallisia, mutta ne leikataan pois, jos kipuepisodeja tapahtuu useammin. Munuaiskivet puolestaan aiheuttavat voimakasta kipua, joka tuntuu alavatsassa, selässä tai kyljessä. Ruokamyrkytyksen tunnistaa yleensä siitä, että vatsakivun lisäksi saattaa olla kuumetta, oksentelua ja ripulia. Ruokamyrkytys menee yleensä itsestään ohi, mutta jos se jatkuu päiviä rajuna, on tärkeää ottaa yhteys lääkäriin. Virtsatietulehdus taas saattaa nopeasti levitä munuaisiin, jolloin alaselässä tuntuu voimakasta kipua. Sen seurana on usein kuumetta.
Hyvillä elämäntavoilla eroon vatsakivuista
Kun vatsa voi hyvin, ei siihen satu, eikä ruoansulatusongelmia, kuten ilmavaivoja, närästystä, ummetusta, turvotusta tai ripulia ilmene. Jos nämä ongelmat ovat tavallisia, kannattaa ensin kokeilla muuttaa elämäntapojaan paremmiksi, sen sijaan, että alkaa pelätä vakavampia ongelmia. Tupakointi on pahaksi vatsalle ja lisää närästystä ja mahahaavan riskiä. Koska tupakointi on vaarallista koko muullekin keholle, sen lopettaminen on todella tärkeää myös yleisen hyvinvoinnin vuoksi. Stressiä ja univajetta kannattaa varoa, koska molemmat lisäävät ruoansulatusongelmia ja heikentävät vatsan toimintaa.
Kuitu on hyväksi suolistolle, joten kannattaa suosia täysjyväviljoja, ja syödä paljon kasviksia ja vihanneksia. Jos on taipumusta närästykseen, kannattaa varoa vahvaa kahvia, ja muutenkin säännöstellä kahvin juontiaan. Kahvia ei kannata koskaan juoda tyhjään vatsaan. Alkoholi on pahaksi, koska se tekee vatsan hapokkaammaksi. Tästä johtuu esimerkiksi krapulaan satunnaisesti kuuluvat oksentelu, ripuli ja vatsakipu. Runsas määrä rasvaa tekee ruoasta vaikeammin sulatettavaa, ja johtaa siten ruoansulatusongelmiin ja närästykseen. Voimakkaat mausteet, chili, valkosipuli ja sipuli voivat myös ärsyttää herkkää vatsaa.
Mitä tehdä, jos vatsaan sattuu?
Jos sinulla on lieviä vatsakipuja, ei kannata olla huolissaan vaan odottaa, miltä olo tuntuu muutaman tunnin päästä. Jos taas kipu iskee kovana ja yhtäkkisenä, kannattaa soittaa lääkärille, joka pystyy diagnosoimaan vatsakivun laadun ja määrittelemään hoidon tarpeellisuuden. Jotta pystyt mahdollisimman hyvin kuvailemaan kipuasi, pyri paikallistamaan sen sijainti vatsan alueella (oikea-vasen, ylävatsa-alavatsa, maha-selkä), arvioimaan kivun määrä ja laatu (esimerkiksi polttavaa, pistävää, nipistelevää), sekä onko se jatkuvaa ja yhtäkestoista vai iskee äkillisesti yhä uudestaan.