Valkoiset hampaat tekevät kauniin hymyn, mutta ikävä kyllä pelkkä hampaiden ahkera harjaaminen ei aina takaa hohtavan valkoista hammasrivistöä. Hampaiden valkaiseminen on yleistymässä Suomessa ja muualla Euroopassa, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa se on hyvin arkipäiväinen asia. Amerikkalaiset käyttävätkin vuosittain yli 11 miljardia dollaria hampaiden valkaisemiseen, ja tästä summasta noin 1,5 miljardia dollaria kuluu kotona käytettäviin valkaisutuotteisiin. Hampaiden valkaisua varten on tarjolla runsaasti tuotteita, joista useimmat sisältävät kemikaaleja. Anekdoottisen todisteen mukaan valkoiset hampaat voi kuitenkin saada myös ilman kemikaaleja.

comparison after teeth (hampa) whitening

Mikä sitten saa hampaat kellertämään ja menettämään helmenvalkoisen hohtonsa? Useat tekijät vaikuttavat siihen, kuinka hampaat muuttuvat tummemmiksi ja menettävät valkoisen kirkkaan säihkeensä. Tietyt ruoat saattavat tahrata kiillettä, joka on hampaiden kaikista ulointa kerrosta. Lisäksi hampaiden pintaan kertynyt plakki voi tehdä ne keltaisen näköisiksi. Joskus hampaat näyttävät keltaisilta, koska kova kiille on kulunut pois paljastaen sen alla olevan hammasluun, joka on luonnostaan keltaista luumaista kudosta. Tässä artikkelissa tutustutaan luonnolliseen keltaisuuden poistamiseen hampaista.

Öljypurskuttelu

Öljypurskuttelu on perinteinen intialainen kansanparannuskeino, jonka tarkoitus on parantaa suuhygieniaa ja poistaa epäpuhtauksia kehosta. Öljypurskuttelu tarkoittaa öljyn purskuttelemista suussa, ja sen tarkoitus on poistaa bakteereja, jotka voivat muuttua plakiksi ja kellastuttaa hampaat. Perinteisesti intialaiset ovat käyttäneet tähän auringonkukka- tai seesamiöljyä, mutta mikä tahansa öljy hoitaa asian. Kookosöljy on suosittu valinta, koska siinä on miellyttävä maku ja se sisältää myös muita terveyshyötyjä. Kookosöljyssä on myös runsaasti lauriinihappoa, joka tunnetaan kyvystään vähentää tulehdusta ja tappaa bakteereita.

Mutans-streptokokki on yksi suussa elävien bakteerien päätyypeistä, ja se aiheuttaa plakkia ja ientulehdusta. Erään tutkimuksen mukaan päivittäinen purskuttelu seesamiöljyllä vähentää merkittävästi mutans-streptokokin määrää syljessä vain yhdessä viikossa. Valitettavasti tieteellisiä todisteita siitä, että öljypurskuttelu vaalentaisi hampaita, ei ole. Se on kuitenkin turvallinen ja näin ollen kokeilemisen arvoinen niksi, ja monet kokevat säännöllisen öljypurskuttelun vaalentaneen ja kirkastaneen heidän hampaitaan merkittävästi. Öljypurskuttelua varten kaada ruokalusikallinen öljyä suuhusi ja purskuttele sitä edestakaisin hampaittesi välissä 15–20 minuutin ajan.

Ruokasooda on vanha konsti

wooden bamboo toothbrush and baking soda in a glass jar

Ruokasoodalla on luonnollisesti valkaisevia ominaisuuksia, minkä ansiosta se on suosittu ainesosa kaupallisissa hammastahnoissa. Ruokasooda hioo kevyesti, joten se auttaa harjaamaan likatahrat hampaiden pinnasta. Lisäksi ruokasooda luo emäksisen ympäristön suuhusi estäen bakteerin kasvamista. Tämä ei ole keino saada hampaita valkoisiksi yhdessä yössä, vaan eron huomaa vasta kun on toistanut käsittelyn useamman kerran. Vaikka tiede ei ole vielä tarjonnut todisteita siitä, että pelkällä ruokasoodalla harjaaminen valkaisisi hampaita, useiden tutkimusten mukaan ruokasoodaa sisältävällä hammastahnalla on merkittävä valkaiseva vaikutus.

Myös vetyperoksidilla voi vaalentaa hampaat

Vetyperoksidi on valkaisuaine, joka myös tappaa suun bakteereita. Itse asiassa tästä antibakteerisesta vaikutuksesta johtuen ihmiset ovat käyttäneet vetyperoksidia vuosien ajan myös haavojen puhdistamiseen. Monet kaupalliset valkaisutuotteet sisältävät vetyperoksidia, vaikkakin paljon tiiviimmässä muodossa kuin laimennettu nestemäinen vetyperoksidi. Valitettavasti ei ole olemassa tutkimuksia, jotka osoittaisivat pelkällä vetyperoksidilla kurlaamisen tai harjaamisen vaikutukset hampaiden valkaisuun, mutta useat tutkimukset ovat analysoineet hammastahnoja, jotka tätä ainetta sisältävät. Erään tutkimuksen mukaan ruokasoodaa ja 1 % vetyperoksidia sisältävän hammastahnan käyttö johti merkittävästi valkoisempiin hampaisiin.

Vetyperoksidin käytön turvallisuuteen liittyy kysymyksiä. Vaikka runsaasti laimennetut liuokset vaikuttavat turvallisilta, suuremman pitoisuuden liuokset tai ylikäyttö saattavat aiheuttaa ienten ärtymistä ja hampaiden herkkyyttä. On myös arvioitu, että suuret annokset saattavat aiheuttaa syöpää, mutta tätä ei ole todistettu. Yksi tapa käyttää vetyperoksidia on huuhdella sillä suu ennen hampaiden pesemistä. Varmistathan, että käytössäsi on 1,5 % tai 3 % liuos välttääksesi sivuvaikutukset. Yleisin vetyperoksidiseos apteekeissa on 3 % liuos. Siitä saa helposti 1,5 % lisäämällä sekaan saman verran vettä.

Omenasiiderietikka

Omenasiiderietikkaa on käytetty jo vuosisatojen ajan desinfiointiaineena ja luonnollisena puhdistusaineena. Sen aktiivinen pääainesosa etikkahappo tappaa tehokkaasti bakteereja. Etikan antibakteeriset ominaisuudet tekevät siitä tehokkaan suunpuhdistajan ja hampaiden valkaisijan. Eräässä nautojen hampaita koskevassa tutkimuksessa havaittiin, että omenasiiderietikalla on valkaiseva vaikutus hampaisiin. Sillä huomattiin kuitenkin olevan myös hammasta pehmentävä vaikutus. Etikkahappo saattaa kuluttaa hampaan kiillettä, minkä vuoksi sitä ei tule käyttää joka päivä. On myös hyvä rajoittaa aikaa, jonka omenasiiderietikka on kosketuksissa hampaiden kanssa.

apple cider vinegar bottle with two apples

Vaikka iän myötä hampaisiin tulee luonnollisestikin jonkin verran värimuutoksia, johtuu kellertävä väri suurimmilta osin plakin kerääntymisestä. Säännöllinen hampaiden huolellinen harjaaminen ja hammaslangan käyttäminen auttaa pitämään hampaat valkoisempina vähentämällä bakteerien määrää suussa ja ehkäisemällä plakin kerääntymistä. Hammastahna hieroo kevyesti likatahrat hampaiden pinnasta, ja hammaslangan käyttäminen poistaa hampaiden välissä olevat bakteerit, jotka muutoin johtaisivat plakin syntymiseen. Päivittäinen harjaaminen ja hammaslangan käyttö sekä säännölliset puhdistukset hammaslääkärillä voivat näin ollen auttaa pitämään hampaat valkoisina.

Syö hedelmiä ja vihanneksia

Runsaasti hedelmiä ja vihanneksia sisältävä ruokavalio voi olla hyväksi sekä keholle että hampaille. Vaikka ruokavalio ei korvaakaan hampaiden huolellista pesua, rapeat ja tuoreet hedelmät ja vihannekset voivat auttaa irrottamaan plakkia syödessä. Erityisesti mansikalla ja ananaksella on havaittu olevan hampaita valkoisena pitäviä vaikutuksia. Hampaiden valkaiseminen mansikoiden ja ruokasoodan sekoituksella on luonnollinen hoitokeino, jonka monet julkisuuden henkilöt ovat tehneet kuuluisaksi. Tämän menetelmän suosijat väittävät, että mansikoiden omenahappo poistaa väriä hampaista ja ruokasooda hioo pois tahrat.

Vaikka aluksi hampaat saattavatkin näyttää hieman kirkkaammilta, todennäköisimmin mansikoilla ei kuitenkaan ole sen suurempaa vaikutusta hampaiden pinnassa oleviin tahroihin. Hiljattain tehdyn tutkimuksen mukaan mansikoiden ja ruokasoodan seoksella oli hyvin vähän vaikutusta hampaiden värin muutokseen, kun sitä verrattiin kaupallisiin valkaisuaineisiin. Jos kuitenkin haluat kokeilla tätä menetelmää, rajoita sen käyttö muutamaan kertaan viikossa. Vaikka mansikoilla ja ruokasoodalla on moniin muihin valkaisukonsteihin verrattuna varsin vähäinen vaikutus kiilteeseen, myös niiden liikakäyttö saattaa johtaa kiillevaurioihin.

Ehkäise likaantumisten syntymistä

Hampaat kellertyvät iän myötä, mutta voit ehkäistä niiden värjääntymistä muutamin konstein. Ensinnäkin hampaan pintaa tahrivien ruokien ja juomien nauttimista kannattaa rajoittaa. Kahvi, punaviini, virvoitusjuomat ja tummat marjat tummentavat hampaita. Tämä ei tarkoita, että sinun täytyisi kokonaan vältellä niitä: usein riittää, että minimoi ajan, jonka nämä tuotteet ovat kosketuksissa hampaiden kanssa. Voit esimerkiksi nauttia hampaita tahraavat juomat pillillä estääksesi suoran kontaktin hampaidesi kanssa. Lisäksi on hyvä rajoittaa tupakointia ja nuuskan käyttämistä, koska myös ne värjäävät hampaita.

Myös makean syömistä kannattaa rajoittaa, jos herkuttelu on tapana. Runsas sokerin käyttö on tunnetusti hampaille vahingollista, sillä sokeria sisältävä ruokavalio tukee aiemmin mainitun mutans-streptokokin kasvamista suussa ja ikenissä. Jos nautit sokeria sisältävää ruokaa, harjaa hampaat noin puoli tuntia syömisen jälkeen. Ruokavalioon kannattaa sisällyttää paljon kiilteen eroosiota ehkäisevää kalsiumia, sillä osa hampaiden värjääntymisestä johtuu ohenevasta kiilteestä ja alla olevan keltaisen hammasluun paljastumisesta. Näin ollen kaikki kiillettä vahvistava ruoka auttaa hampaita pysymään valkoisina.

Muita menetelmiä

Muita hampaiden valkaisemiseen käytettäviä aineita ovat muun muassa aktiivihiili, kaoliini ja hedelmien kuoret. Vaikka näitä menetelmiä käyttävät väittävät niiden vaalentavan hampaita, myöskään tästä ei ole tutkimustuloksia – eikä näin ollen myöskään sivuvaikutuksia ole tutkittu. Kuten tässä artikkelissa on esitelty, on olemassa lukuisia luonnollisia menetelmiä hampaiden valkaisuun, ja useimmat niistä liittyvät hampaan pinnan kevyeen puhdistukseen. Useimmat hammaslääkärit tarjoavat kuitenkin huomattavasti voimakkaampia ja tehokkaampia valkaisuhoitoja, eikä luonnollisten kotikeinojen lopputuloksia voi verrata ammattilaisen aikaansaamaan valkaisuun.