Päänsäryt ovat erittäin yleinen kivun muoto, ja ne saattavat olla melkoinen riesa, jos sellainen sattuu kohdallesi. Sen sijaan, että marssisit suoraan apteekkiin ja ostaisit sieltä reseptivapaita päänsärkylääkkeitä, kuten ibuprofeenia, parasetamolia tai aspiriinia, voit kokeilla jotain lukuisista luonnollisista menetelmistä, joita ihmiset käyttävät päästäkseen eroon päänsärystä. Tässä artikkelissa tutustutaan muutamiin erilaisiin kotioloissa suoritettaviin hoitoihin päänsäryn taltuttamiseksi. Saatat tarvita näitä konsteja välittömästi, tai voit pitää ne mielessäsi tulevaa käyttöä varten.

Vesi vanhin voitehista

Riittävä veden juominen saattaa ehkäistä päänsärkyjä tai lievittää niiden voimakkuutta. Kehon nestetasapainon alentuminen voi olla pohjimmainen syy useissa päänsäryissä. Se voi myös muuttaa ihmisen tuntemuksia, toimintaa tai ajattelua. Tutkimusten mukaan jopa lievä nestetasapainon lasku voi muuttaa ihmisten ajattelu- ja toimintakykyä, mikä saa heidät tuntemaan olonsa huonommaksi ilman päänsärkyä tai sen kanssa. Vesi saattaa auttaa joitakin ihmisiä voimaan paremmin tässä tilanteessa, mutta joidenkin tutkimusten mukaan näin ei välttämättä ole.

a glass of water

On havaittu, että veden juominen ei vaikuta siihen, kuinka pitkään ihmiset potevat päänsärkyä, mutta se sai henkilöt kuitenkin tuntemaan voivansa paremmin. Hyvän nestetasapainon ylläpitäminen voi onnistua yksinkertaisesti kantamalla mukanaan vesipulloa, josta otetaan hörppyjä ja täytetään pulloa pitkin päivää. Nestetasapainoon vaikuttaa myös paljon nestettä sisältävien ruokien, kuten hedelmien, hedelmä- tai marjapirtelöiden tai keittojen syöminen. Kannattaa kuitenkin muistaa, että liiallinen vedenjuonti voi vaikuttaa kehon suolapitoisuuteen, mikä voi aiheuttaa omia ongelmiaan.

Kylmää ja kuumaa

Kylmä paineside saattaa joskus olla helppo ja yksinkertainen ratkaisu päänsäryn hoitoon, ja se löytyy helposti käden ulottuvilta. Jääpalapussin tai muun kylmän pakkauksen painaminen pään päälle tai niskaan voi supistaa verisuonia ja vähentää tulehdustilaa alueella. Tämä ratkaisu saattaa hyvinkin helpottaa päänsärkyä väliaikaisesti. Kylmillä painesiteillä on myös havaittu olevan apua migreenityyppisen päänsäryn hoidossa. Tutkimuksen mukaan jääpakkauksen painaminen niskaan puolen tunnin ajan vähensi merkittävästi migreenistä kärsivien henkilöiden kipua.

Joissain muissa tapauksissa, kuten esimerkiksi jännityspäänsäryssä, joka aiheutuu liian jännittyneessä tilassa olevista lihaksista, lämmin paineside saattaa auttaa rentouttamaan jännittyneet lihakset ja helpottaa oloa. Lämmin paineside voi olla niinkin yksinkertainen kuin pelkkä lämmitetty pyyhe. Jotkut saattavat saada saman vaikutuksen kuuman suihkun tai kylvyn myötä. Fyysinen paine voi toisaalta myös aiheuttaa päänsäryn. Tarkasta, ettei mikään asia luo liikaa painetta pään alueelle. Tällainen päänsäryn aiheuttaja voi olla vaikka poninhäntä tai nuttura.

Sekalaisia konsteja

Jotkut päänsärkyjä saavat ihmiset tulevat aroiksi valolle. Kirkkaat toimistovalot tai jopa älypuhelimen kirkas näyttö saattavat pahentaa oireita. Päänsärystä toipumiseen saattaa auttaa pimeässä tai hämärässä huoneessa lepääminen. Yrttitee saattaa olla käytännöllinen tapa lisätä vettä ruokavalioon ja nauttia samalla muiden luonnollisten yhdisteiden hyödyistä. Esimerkiksi inkivääritee voi auttaa migreenin kanssa. Inkiväärijauheella on havaittu olevan samanlaisia vaikutuksia kuin tavallisilla lääkkeillä migreenin lievittämiseksi. Pelkkä tee tai lämmin vesi inkiväärijauheella voi auttaa oireiden kanssa.

Liikunta saattaa auttaa pitämään kehosi terveempänä ja parantaa verenkiertoa, mikä saattaa ehkäistä päänsäryn esiintymisen mahdollisuutta. Nuoria koskevassa tutkimuksessa on havaittu, että liian vähäinen liikunnan määrä saattaa itse asiassa aiheuttaa päänsärkyä murrosikäisissä. Normaali ja keskitehoinen liikunta, esimerkiksi nopea kävely tai pyöräily puolen tunnin ajan päivittäin, saattaa auttaa. Joskus päänsäryn taustalla saattaa olla myös ruokayliherkkyys. Jos päänsärkyä esiintyy aterioiden jälkeen, voi olla kannattavaa pitää yllä ruokapäiväkirjaa. Näin voit välttää päänsärkyä aiheuttavia ruokia.

Riittävä uni on tarpeen

Monet ongelmat saattavat johtaa päänsärkyihin, ja uniongelmat kuuluvat näistä yleisimpiin. Liian vähäinen tai liian runsas uni tai liian kevyt nukkuminen saattavat aiheuttaa joillakin ihmisillä päänsärkyä, kun he eivät saa riittävästi lepoa keholleen. Aikuisten tulisi nukkua joka yö seitsemästä yhdeksään tuntia. Mikäli nukkuminen ei auta, voit kokeilla akupunktuuria. Kiinalaiseen lääketieteeseen kuuluvassa akupunktuurissa ihon pintaan pistetään pieniä neuloja. Tarkoituksena ei ole aiheuttaa kipua, vaan stimuloida kehon omaa energiaa.

sleepy man holding pillow

Akupunktuurin vaihtoehtona on tiettyjen hermopisteiden hierominen, joka saattaa auttaa vähentämään kireyttä päässä ja vähentää siten päänsärkyä. Monet ihmiset tekevät tätä vaistomaisesti esimerkiksi hieromalla kämmenselkäänsä tai nipistämällä nenänpäätään, kun he ovat stressaantuneita. Hierontaa voi kokeilla myös kulmakarvojen välisellä alueella sekä kahdessa kuopassa kulmakarvojen juuressa molemmilla puolilla nenää. Näissä pisteissä saattaa olla kireyttä silmien tai pään osalta, ja niiden hierominen voi auttaa lieventämään tätä jännitystä. Myös niskan hierominen kallon juuresta voi helpottaa jännitystä.

Kahvi ja hivenaineet voivat auttaa

Kofeiinia sisältävien juomien, kuten kahvin, teen tai virvoitusjuomien nauttiminen saattaa joskus lieventää päänsärkyä. Jotkut päänsärkyyn suunnitellut särkylääkkeet sisältävät kofeiinia, koska yhdistelmänä se saattaa parantaa lääkkeiden vaikutusta. Kahvi itsessään voi helpottaa jännityspäänsäryn tai migreenin oireita. Kofeiini yleensä rentouttaa verisuonia, mikä tukee verenkiertoa ja helpottaa lihaskireyttä. Tutkimusten mukaan jaksoittaisia päänsärkyjä tai migreenikohtauksia saavilla henkilöillä on todennäköisesti alhaiset magnesiumtasot. Magnesiumin lisääminen ruokavalioon lisäaineena voi vähentää päänsärkyjä tai ehkäistä niitä kokonaan.

Jotkut B-vitamiinit saattavat auttaa suojautumaan päänsäryiltä tai vähentää niiden ilmenemistä. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että folaattien ja B6- ja B12-vitamiinien kaltaisilla vitamiineilla voi kaikilla olla merkittävä rooli migreenityyppisten päänsärkyjen ehkäisemisessä tai päänsäryn oireiden vähentämisessä. Myös E-vitamiinilla on rooli päänsärkyoireissa. Vitamiinilisiä tutkittaessa havaittiin, että E-vitamiini saattaa vähentää päänsärkyä ja migreenin oireita kuukautisista aiheutuvissa migreeneissä ilman merkittäviä sivuvaikutuksia. Tämä voi olla arvokas tieto naisille, jotka kärsivät migreeneistä kuukautisten aikana.

Vältä alkoholia ja kemikaaleja

Joillekin ihmisille ei sovi runsas alkoholin juominen. Päänsärky on eräs krapulan yleisimmistä sivuoireista. Tämä voi johtua siitä, että alkoholi toimii diureettina, eli elimistö poistaa enemmän vettä virtsan kautta. Tällaisia päänsärkyjä ei esiinny pelkästään raskaan juomisen ohessa. Jopa kevyt tai maltillinen alkoholin juominen voi johtaa lieviin nestetasapainon alentumisen oireisiin joissakin ihmisissä aiheuttaen kovempaa päänsärkyä. Jos olet epävarma siitä, aiheuttaako alkoholin juominen sinussa näitä oireita, kannattaa kokeilla vähentää juomista ja tarkastella sen vaikutuksia päänsärkyyn.

man refusing alcohol

Usein migreeneistä kärsivien ihmisten kannattaa pysyä kaukana vahvoista tuoksuista, jos he haluavat pysyä erossa päänsärystä. Hajuvesistä tai muista vahvasti tuoksuvista kemikaaleista aiheutuvat hajut saattava laukaista migreenin vain muutaman minuutin vaikutusajalla. Kannattaa välttää tällaisten tuoksujen lähteitä, kuten kauppakeskuksia, runsaasti hajuvettä käyttäviä ihmisiä tai puhdistustuotteiden kemikaalisia hajuja. Toisaalta tuoksuöljyt saattavat auttaa joidenkin ihmisten päänsäryn oireita. Aromaattiset öljyt saattavat rentouttaa ihmistä, mikä auttaa vähentämään lihasjännitystä ja sitä kautta päänsärkyä.

Erilaisia päänsärkytyyppejä

Päänsärkyä on monenlaista eri tyyppiä, ja yksi luonnollinen lääkintäkeino saattaa olla sopivampi jonkun tietyn päänsäryn lievittämiseen kuin jonkun muun päänsärkytyypin hoitoon. Yksi tyypillinen päänsärkytyyppi on jännityspäänsärky. Tämä on yleisin päänsärkymuoto, joka aiheutuu liiasta stressistä ja lihasten jännittyneisyydestä. Kipu tuntuu pään keskellä ja päällä kuin sen ympärillä olisi kuminauha. Päänsärky voi olla myös silmien ja nenän takaista ontelopäänsärkyä, jaksoittaista päänsärkyä tai migreeniä. Migreeni aiheuttaa yleensä voimistuvan ja jyskyttävän kivun silmien taakse.

Yhteenveto

On olemassa lukuisia luonnollisia kotiparannuskonsteja, joita ihmiset voivat kokeilla päästäkseen eroon päänsärystä ilman lääkkeiden käyttämistä. Jotkut näistä konsteista saattavat toimia paremmin eri tyyppisten päänsärkyjen yhteydessä kuin toiset. Jotkut päänsäryt eivät kuitenkaan välttämättä laannu käyttämällä näitä menetelmiä, jolloin helpotusta saattaa saada reseptivapaista särkylääkkeistä. Jatkuvaa päänsärkyä ei pidä jättää huomiotta, sillä jatkuva oire voi olla merkki muusta ongelmasta. Toistuvasta ja erityisen kovasta päänsärystä kannattaa keskustella lääkärin kanssa ratkaisun löytämiseksi.