Helsingissä pääsee usein vaivattomasti hoitoon omaan terveyskeskukseen. Terveyskeskus määräytyy oman asuinalueen mukaan. Helsingin suurin terveyskeskus on Viiskulman terveysasema, joka sijaitsee Helsingin Punavuoressa. Päivystävälle sairaanhoitajalle tai lääkärille saa usein ajan samalle päivälle, kun soittaa heti aamusta terveyskeskuksen avauduttua. Terveyskeskuksissa toimii usein myös lasten- ja äitiysneuvolapalvelut. Erikoislääkärivastaanotot eivät kuulu terveyskeskusten tarjontaan, mutta erikoislääkärille tai jatkohoitoihin saa tarvittaessa lähetteen terveyskeskuslääkäriltä. Erikoislääkärin vastaanottoaikaa voi kuitenkin joutua odottamaan pitkään. Terveyskeskuksissa ei myöskään ole röntgeniä tai laboratorioita, vaan ne ovat eri paikoissa.

Yksityisiä lääkäriasemia löytyy Helsingistä useita, ja niihin saa useimmiten heti ajan yleislääkärille. Lääkäriajan voi usein varata joko soittamalla lääkärikeskukseen tai nettipalvelun kautta. Monilla yksityisillä lääkärikeskuksilla on myös käytössään puhelimeen ladattava sovellus, jonka kautta ajan voi varata. Erikoislääkärien vastaanottoaikoja voi olla hankalampi saada, mutta usein ajan varaaminen onnistuu viimeistään parin viikon päähän. Yksityiset lääkäriasemat ovat huomattavasti terveyskeskuksia kalliimpia, mutta vastaanotoista saa kelakorvauksen, jos kuuluu Suomen sosiaaliturvan piiriin. Monilla yksityisillä lääkäriasemilla on myös omat laboratoriot ja röntgenit.

Lapsen kanssa hoitoon terveyskeskukseen

Lapsen sairastuttua ensimmäiseksi yhteys otetaan oman alueen terveyskeskukseen. Päiväsaikaan kunnallisella puolella lapsille ei ole erillistä lääkärikeskusta, vaan lapsi viedään oman alueen terveyskeskukseen. Kuitenkin jos lapsi sairastuu ilta-aikaan tai viikonloppuna, kun terveyskeskukset eivät ole auki, on lapsi vietävä lasten päivystävään lääkäriasemaan Lastensairaalaan. Lastensairaala on auki 24 tuntia vuorokaudessa. Lastensairaala on vastikään rakennettu uusi rakennus, jossa on lasten ilta- ja viikonloppupäivystyksen lisäksi esimerkiksi lasten kirurginen poliklinikka sekä tapaturmapäivystys. Lastensairaalassa on töissä useita päteviä lääkäreitä ja sairaanhoitajia.

Childrens hospital

Lastensairaalan päivystysaula toimii numerolappuvuorosysteemillä. Omalla vuorolla pääsee tapaamaan aulassa istuvaa sairaanhoitajaa, joka kirjaa potilaan sisään. Hän kysyy vaivoista ja tekee tarvittavat toimenpiteet. Tämän jälkeen hän ohjaa oikeaan aulaan odottamaan. Lastensairaalassa on kaksi päivystyksen odotusaulaa. Odotusaulat on tehty lapsille viihtyisiksi: siellä on leluja ja esimerkiksi ison television kokoinen tabletti, jolla lapset voivat pelata erilaisia pelejä. Yleislääkärin vastaanottoa ei useinkaan joudu odottamaan kohtuuttoman pitkään, mutta erikoislääkärille pääsyä voi joutua odottamaan jonkin aikaa. Lastensairaalassa on myös laboratorio ja röntgen.

Lapsen kanssa hoitoon yksityiselle lääkäriasemalle

Sairaan lapsen kanssa voi olla hankalaa lähteä lääkäriin. Siksi monet saattavat valita mieluummin yksityislääkärin vastaanoton. Monet vakuutusyhtiöt tarjoavat myös lasten sairausvakuutusta, jossa asiakkaalle jää maksettavaksi vain osa käynnistä yksityisellä klinikalla. Suosituin ainoastaan lapsille suunnattu lääkäriasema on Pikkujätti. Lääkäriaseman lisäksi Pikkujätistä löytyy yksityinen neuvolaklinikka. Pikkujätillä on lisäksi käytössään maksullinen chat-palvelu, jossa voi kysyä lääkäriltä apua. Pikkujätissä on sekä yleislääkärin että erikoislääkärin vastaanottopalveluja. Monet yksityiset lääkäriasemat ovat auki myöhäisiltaan, mutta harvat ovat yöaikaan auki.

Mehiläinen

Mehiläinen on yksityinen lääkäriasema, jonka toimipaikkoja löytyy ympäri Suomea. Ajan voi varata puhelinpalvelusta tai netin välityksellä. Mehiläisestä voi varata ajan yksityishenkilönä, mutta Mehiläisellä on käytössään myös työterveyspalvelu. Tämän lisäksi Mehiläiseen kuuluu myös yksityinen hammaslääkäriklinikka. Mehiläisellä on päivystys Töölön ja Forumin asemilla. Töölön toimipiste on auki klo 21 asti ja sinne voi mennä ilman ajanvarausta. Mehiläisestä löytyy asiantuntijalääkäreitä lähes kaikilta eri osaamisalueilta. Voit varata ajan esimerkiksi kirurgiseen toimenpiteeseen tai astman hoitoon.

Mehilainen in Helsing
Helsingin terveyskeskukset ja yksityislääkäri 6

Mehiläisestä löytyy myös laajat sairaanhoitaja- ja fysioterapiapalvelut ja vastaanotot. Lisäksi voit varata ajan myös psykologille tai psykiatrille. Mehiläisen useissa toimipisteissä on oma laboratorio, röntgen sekä mahdollisuus magneettikuvaukseen. Mehiläisessä on myös erittäin laaja kirjo lastentauteihin erikoistuneita lääkäreitä. Ennen Töölön Mehiläisessä toimi erillinen Mehiläisen lastenlääkäriasema, ja edelleenkin suurin osa Mehiläisen lastenlääkäreistä toimii Töölön toimipisteellä. Mehiläisellä on käytössään myös digiklinikka, jonne voi valita ajan. Tällöin lääkärin kanssa pääsee keskustelemaan chatin tai puhelun välityksellä.

Pihlajalinna

Pihlajalinna on yksityinen lääkäriasema, joka omistaa esimerkiksi entiset Dextra- lääkäriasemat. Pihlajalinnan asiakaspalvelu on avoinna joka päivä klo 6–22 ja ajanvarauksen voi hoitaa joko puhelimitse tai netin välityksellä. Pihlajalinnalla on Helsingissä 11 toimipistettä. Näistä Pihlajalinna Dextra Munkkivuoressa on isoin lääkäriasema. Sieltä löytyy lääkärin vastaanotto, sairaalapalvelut, päivystys klo 22 asti, työterveyspalvelut, kuvantaminen, laboratorio, urheiluklinikka sekä fysioterapia. Pihlajalinna Kampin toimipisteeltä löytyy muuten samat palvelut kuin Munkkivuoresta, mutta siellä ei ole sairaalapalveluita eikä päivystystä.

Pihajalinnalla
Helsingin terveyskeskukset ja yksityislääkäri 7

Pihlajalinnan toinen sairaala löytyy Pihlajalinna Laser Tikasta. Muut Helsingin Pihlajalinna toimipisteet ovat erikoistuneet johonkin tiettyyn alaan. Esimerkiksi Pihlajalinna Dextra lapsettomuusklinikka löytyy Jätkäsaaresta ja siellä on käytössä lääkärien vastaanotto ja laboratoriopalvelut. Hammashoito löytyy Pihlajalinna Hammasklinikka Stockmannilta, Pihlajalinna Hammasklinikka ala-Malmilta sekä Pihlajalinna hammasklinikka Munkkivuoresta. Fysioterapia- ja kuntoutuspalveluita on Forever Töölössä ja Forever Herttoniemessä. Niistä löytyy kuntosali, ryhmäliikuntatilat, fysioterapiaa, valmennuspalveluja ja uintia. Pihlajalinnalla on käytössä myös digiklinikka, ja ensimmäinen vastaanottokerta on kanta-asiakkaille ilmainen.

Bulevardin klinikka

Bulevardin klinikka on yksityisomisteinen lääkäriklinikka keskellä Helsingin keskustaa, Bulevardi 22:ssa. Klinikan nimi olikin ennen Klinikka 22. Bulevardin klinikan slogan on “Perhelääkärin lämmöllä” ja klinikka panostaa hoidon jatkuvuuteen ja omalääkärin mahdollisuuteen. Bulevardin klinikan yleislääkärin puoleen voi kääntyä, kun jokin terveysasia mietityttää. Klinikkaan voi olla yhteydessä esimerkiksi flunssaoireista, tai jos on tarvetta sairauslomalle. Yleislääkärit ohjaavat tarvittaessa erikoislääkärin vastaanotolle, jos vaiva ei ratkea yleislääkärin vastaanotolla. Ajanvarauksen voi hoitaa joko soittamalla puhelinpalveluun tai nettiajanvarauksen kautta.

Boulevard clinic

Bulevardin klinikalla toimii monen eri alan erikoislääkäreitä. Näitä ovat esimerkiksi ihotautilääkärit, ortopedit, plastiikkakirurgit ja sisätautien erikoislääkärit. Lisäksi klinikalla on työterveyspalvelu ja urheilulääkäreitä. Bulevardin klinikalla on erikoisasiantuntijoita moneen lähtöön. Yksi tällainen on esimerkiksi senioripalvelut. Klinikalla toimii gerontologiaan perehtynyt yleislääkäri. Myös muut Bulevardin klinikan lääkärit tarjoavat palveluita senioreille. Erikoisuutena on myös raskausaikaan erikoistunut lääkäri, jolle voi varata ajan, jos haluaa esimerkiksi neuvoloiden palvelua täydentävää tietoa raskaudestaan. Palveluihin kuuluvat esimerkiksi raskauden 4D-ultraäänitutkimus, alkuraskauden riskiseulat ja NIPT-tutkimus.

Eiran sairaala

Eiran sairaala on yksityinen lääkäriklinikka keskellä Helsingin keskustaa, kauniissa vanhassa Eirassa. Lääkäriasemalle on helppo päästä esimerkiksi raitovaunulla tai bussilla. Eiran sairaala mainostaa itseään erilaisena lääkäriasemana, joka haluaa tarjota asiakkaalleen kokonaisvaltaista sekä ennaltaehkäisevää hoitoa ja aitoa välittämistä. Eiran sairaalassa on käytössä Omahoitaja- palvelu. Palvelun idea on, että lääkäri saa kokonaisvaltaisen kuvan terveystilanteestasi. Omahoitaja on asiakkaan yhteyshenkilö, jonka kanssa voi keskustella parhaista hoitovaihtoehdoista, ja joka auttaa asiakasta valitsemaan oikean lääkärin. Omahoitajat ovat sairaanhoitajia, jotka työskentelevät Eiran sairaalassa.

image 14 Tietopohja

Toinen Eiran sairaalan erikoisuuksista ovat erikoisklinikat. Tämä on melko uusi palvelu. Eiran erikoisklinikat ovat tiettyihin aloihin ja asioihin erikoistuneita klinikoita, joista löytää myös Omahoitajan. Näitä klinikoita on Eiran naisten/miesten terveys, Eira silmä-/kuivasilmäklinikka, Eira lihavuusklinikka, päihdeklinikka, Eira IBD tai vatsaklinikka sekä Eira uniklinikka. Näillä klinikoilla Eiran sairaala tähtää toteuttamaan asiakaslupaustaan eli tarjoamaan ennaltaehkäisevää, juuri asiakkaalle sopivaa hoitoa sekä aitoa välittämistä kokonaisvaltaisen hoidon avulla. Klinikan Omahoitaja kuuntelee asiakasta ja ohjaa hänet oikealle asiantuntijalle.

Digiklinikat

Monilla yksityisillä lääkäriasemilla on tarjolla digiklinikka sekä omat sivut, joilta asiakas pystyy näkemään esimerkiksi omia tietojaan käynnistään, otettuja röntgenkuvia tai laboratoriokokeiden tuloksia. Digipalvelu on usein edullisempi kuin varsinainen vastaanotto. Yhteydenotto tapahtuu usein aluksi chat-palvelun kautta, mutta tarvittaessa lääkäri ottaa videoyhteyden. Etävastaanotolla lääkäri pystyy arvioimaan potilaan hoidon tarpeen ja tarvittaessa ohjaamaan fyysiselle klinikalle. Etävastaanottoja on esimerkiksi Pihlajalinnalla ja Mehiläisellä. Kaupungilla on käytössä Oma Kanta -palvelu, josta pystyy näkemään omien lääkärikäyntiensä tiedot ja mahdolliset reseptit.