Runsas hikoilu on kiusallinen vaiva, johon moni etsii helpotusta. Merkittävästi elämää ja ihmissuhteita haittaavasta liiasta hikoilusta kärsii arvioilta noin 1–3 prosenttia väestöstä. Ongelma alkaa yleensä jo lapsena ja jatkuu läpi aikuisiän. Vanhetessa hikoilu usein vähenee. Erityisesti hikoilua esiintyy jaloissa, kainaloissa ja käsissä. Hikoilu voi myös vuosien mittaan hiljalleen pahentua tai alkaa yhtäkkiä. Näissä tapauksissa ongelman taustalta saattaa myös löytyä sairaus: runsastuneen hikoilun syynä voivat olla esimerkiksi vaihdevuodet, kilpirauhasen liikatoiminta tai diabetes.

woman sweating

Hikoilu on tärkeä osa elimistön lämmönsäätelyä, joten sitä ei voi millään keinolla lopettaa täysin. Kaikki ihmiset hikoilevat ja se on osa kehon normaalia toimintaa, jonka tarkoituksena on elimistön lämpötilan säätely eli jäähdyttäminen. Jos hikoilu kuitenkin häiritsee merkittävästi elämänlaatua ja aiheuttaa huolta, ongelmaan löytyy tehokkaita itsehoitotuotteita. Mikäli niistäkään ei ole apua, kannattaa hikoiluun lähteä hakemaan apua lääkärin vastaanotolta. Tässä jutussa käymme läpi runsaan hikoilun taustalta löytyviä syitä ja sairauksia ja annamme asiallisia neuvoja ongelman lievittämiseksi.

Mistä runsas hikoilu johtuu?

Hikoilun taustalta voi löytyä useita eri syitä. Tavallisesti runsaan hikoilun aiheuttaja on geneettinen. On myös mahdollista, että ongelman taustalla on tahdosta riippumattoman hermojärjestelmän liikatoiminta tai jokin sairaus. Stressi, jännitys, kuuma ympäristö tai lääkkeet voivat aiheuttaa runsaampaa hikoilua. Tunneperäiseen jännitykseen voi liittyä myös punastumista. Keho sopeutuu tuottamaan enemmän hikeä silloin, kun elimistön viilentäminen sitä vaatii: keskimäärin ihminen hikoilee noin litran päivässä, mutta kuumuus ja raskas liikunta voivat kuitenkin nostaa hien määrän jopa 10 litraan päivässä.

Hikoilu on osa kehon normaalia toimintaa. Siitä tulee kuitenkin ongelma, kun se alkaa merkittävästi häiritä päivittäistä elämää, pilaa vaatteita, haittaa sosiaalista elämää ja aiheuttaa mielipahaa. Eniten liika hikoilu ja hien haju aiheuttavat vaivaa sosiaalisesti jännittävissä tilanteissa. Monet runsaasta hikoilusta kärsivät kertovat joutuvansa suunnittelemaan elämäänsä hikoilun takia ja esimerkiksi vaihtamaan paitaa usein kesken päivän. Ennen kuin kääntyy lääkärin puoleen, liikaa hikoilua voi yrittää itse hillitä monilla keinoilla, kuten esimerkiksi apteekista löytyvillä vahvemmilla itsehoitotuotteilla.

Mitä hikoilulle voi tehdä?

Kun runsas hikoilu johtuu perinnöllisistä syistä, ongelmaan ei juuri löydy pysyviä apukeinoja. Hikoilua ei siis saada loppumaan täysin, mutta sen määrään voidaan pyrkiä vaikuttamaan erilaisilla hoidoilla. Runsaan hikoilun ehkäisyyn käytettävät keinot voidaan jakaa itsehoitoon ja lääketieteellisiin apukeinoihin, myös elämäntapoja muuttamalla ongelmaa voi joissain tapauksissa lievittää. Jos hikoilu ei ole pahimmasta päästä, löytyy apua usein apteekista. Esimerkiksi kainaloiden liikahikoiluun tepsii usein tehokkaampi antiperspirantti. Jos itsehoito ei vähennä hikoilua merkittävästi, on syytä hakeutua ihotautilääkärin vastaanotolle.

Liikahikoilun lievittäminen itsehoitotuotteilla

Kainaloiden hikoilun kurissa pitämiseen kehitetyt tavalliset antiperspirantit sisältävät alumiinikloridiheksahydraatti-nimistä ainetta, joka tukkii hikirauhasten tiehyet ja tämän seurauksen hiki imeytyy takaisin elimistöön. Antiperspirantit ovat tavallisia deodorantteja tehokkaampia ja niitä voi tarpeen vaatiessa käyttää myös muualla kuin kainaloissa, kuten jalkapohjissa ja kämmenissä. Mikäli markettien miedommista antiperspiranteista ei ole apua, voi kokeilla vahvempia tuotteita, kuten esimerkiksi vedetöntä alkoholiliuosta sisältäviä antiperspirantteja, joita voi ostaa apteekista. Niiden haittavaikutuksena voi kuitenkin ilmetä ihon ärsytystä ja kirvelyä, jota voi kuitenkin lievittää apteekista löytyvillä perusvoiteilla.

Sopivin apteekin tuotteista löytyy kokeilemalla. Aluksi voi testata alumiinisuolaa sisältäviä 48 tunnin suojan antavia antiperspirantteja. Jos niistä ei ole apua, astetta tehokkaampi hikoilun lievittäjä on 72 tunnin antiperspirantti, joka levitetään iholle jo illalla parhaan mahdollisen tehon saamiseksi. Yksittäisistä tuotteista voi mainita nimellä esimerkiksi tehokkaan Absolut Torr -antiperspirantin, joka ehkäisee hikoilua jopa viikon ajan ja tehoaa myös käsien ja jalkojen hikoiluun. Deodorantit ja antiperspirantit eivät täysin estä hikoilua. Ne ainoastaan lievittävät ongelmaa tappamalla bakteereja ja vähentämällä hien hajua.

Elämäntapamuutoksista apua hikoiluun

Kun runsas hikoilu ei ole edennyt sairauden tasolle, voi markettien hyllyiltä ja apteekista löytyvien hygieniatuotteiden lisäksi runsasta hikoilua yrittää lievittää myös kiinnittämällä huomiota elämäntapoihin. Kasvojen alueelta hikoilevan kannattaa pyrkiä välttämään vahvoja mausteita, kuumia ruokia ja juomia sekä kofeiinia. Yleisiä syitä runsaaseen hikoiluun ovat ihmisen huono yleiskunto ja ylipaino, jotka aiheuttavat voimakasta hikoilua jo vähäisenkin liikkumisen jälkeen, koska huonokuntoinen hengästyy helpommin. Voimakas hikoilu voi lieventyä samalla, kun fyysinen kunto paranee ja paino laskee.

woman drinking water

Kiinnittämällä huomiota elämäntapoihin, voi runsasta hikoilua vähentää jonkin verran. Elämätapamuutokset myös auttavat ehkäisemään monia sellaisia sairauksia, jotka voivat aiheuttaa runsasta hikoilua, kuten verensokeriarvoja muuttavaa diabetesta. Pahaan hikoiluun itsehoidosta ei kuitenkaan usein ole apua, ja silloin onkin viisainta kääntyä lääkärin puoleen. Runsas prosentti liiallisesta hikoilusta kärsivistä ihmisistä sairastaa hyperhidroosia, joka on epänormaaliin hikoiluun liittyvän sairauden nimi. Runsaaseen hikoiluun kannattaa kysyä neuvoa lääkäriltä, jos ongelmaa ei itse saa kuriin, sillä runsas hikoilu voi myös olla oire muusta vakavammasta sairaudesta.

Milloin kannattaa kääntyä lääkärin puoleen?

Runsas hikoilu on yleensä perinnöllinen vaiva, joka alkaa jo lapsena ja jatkuu läpi aikuisiän. Jos hikoilu kuitenkin pahenee yhtäkkiä, voi se olla oire sairaudesta. Hikoilu kuuluu useiden sairauksien oireisiin. Esimerkiksi kilpirauhasen liikatoiminta voi aiheuttaa voimakasta hikoilua. Kilpirauhasarvot kannattaa siis tutkituttaa, jos hikoiluun liittyy esimerkiksi sydämen tykytystä, keskittymisvaikeuksia ja laihtumista. Makuuasennossa alkava hikoilu ja tukala olo taas voivat olla merkkejä sydämen vajaatoiminnasta. Naisilla yleisin syy lisääntyneeseen hikoiluun ovat vaihdevuodet, joiden aikana voi esiintyä voimakkaita, aaltoina iskeviä hikoilukohtauksia.

Mikäli hikoilun taustalta ei löydy merkkejä sairaudesta, voi lääkäri määrätä reseptillä tehokkaampia antiperspirantteja. Ongelmaan on myös muita lääketieteellisiä hoitokeinoja. Monet lääkärin luokse runsaan hikoilun takia hakeutuvat ovat jo yrittäneet ehkäistä hikoilua omilla konsteilla, kuten esimerkiksi tehokkaampien apteekin itsehoitotuotteiden avulla. Mikäli niistä ei ole mitään apua, lääkäri voi määrätä reseptillä potilaalle apteekin sekoittamaa vahvempaa alumiinikloridivalmistetta, jota voi levittää esimerkiksi käsiin. Jos vahvemmatkaan valmisteet eivät auta, voidaan potilasta yrittää auttaa esimerkiksi iontoforeesihoidoilla, botuliinipistoksilla ja miraDry-menetelmällä.

Lääketieteelliset hoitokeinot hikoilun ehkäisyssä

Liikahikoiluun liittyviä vaivoja hoitavat ihotautilääkärit esimerkiksi iontoforeesihoitojen avulla. Iontoforeesi auttaa erityisesti käsiin ja jalkoihin liittyvään hikoiluun. Hoidon aikana jalat ja kädet upotetaan vesiastiaan, johon johdetaan heikkoa sähkövirtaa. Veteen johdettava sähkövirta tukkii hikirauhasten suuaukot ja estää sillä tavalla hien erittymisen. Jos iontoforeesihoidot eivät auta, voidaan hikoilua yrittää vähentää botox-pistoksilla. Myös ryppyjen hoidossa käytettävän botuliinin avulla pystytään lieventämään hikoilua. Toimenpiteen aikana botuliinipistos laitetaan ihon pintakerrokseen, jossa se estää hermopäätteitä aktivoimasta hikirauhasia. Säännölliset iontoforeesihoidot sekä botuliinipistokset ovat tehokkaita apukeinoja liikahikoiluun.

Iontoforeesi ja botuliini antavat tilapäistä apua hikoiluun. Pysyvämpää apua tuo miraDry-toimenpide. MiraDry-hoidon aikana kainalon hikirauhasia pyritään vaurioittamaan niin, että hikoilu vähenee pysyvästi. Kainaloon asetetaan anturi, joka lämmittää mikroaalloilla syvempiä ihokerroksia samalla kun ihon pintakerroksia viilennetään. Hikirauhasiin kohdistuva lämpöenergia hajottaa rauhasia ja samalla estää niiden liikatoimintaa. MiraDry-hoidon pysyvät tulokset johtuvat siitä, että hoidon jälkeen hikirauhasia ei enää muodostu lisää. Tässä esiteltyihin lääketieteellisiin hoitokeinoihin liittyvät riskit ja haitat ovat ohimeneviä ja paikallisia oireita, kuten turvotusta ja punotusta.

Normaali kehon toiminto tai oire sairaudesta

Runsas hikoilu on kiusallinen vaiva, joka pahimmillaan haittaa merkittävästi jokapäiväistä elämää ja ihmissuhteita. Koska hikoilu on ihmiselle tärkeä fyysinen ominaisuus, jonka avulla säädellään kehon lämpötilaa, ei hikoilua ole mahdollista millään tavalla saada loppumaan täysin. Apteekeissa myytävät tehokkaat antiperspirantit ovat kuitenkin pelastus monelle runsaasti hikoilevalle. Jos hikoiluongelma on paha ja haittaa merkittävästi elämää, kannattaa kääntyä rohkeasti lääkärin puoleen, sillä hikoilun taustalta voi löytyä vakaviakin sairauksia. Lääkärin avulla voi myös kokeilla lääketieteellisiä hoitoja, joilla runsaaseen hikoiluun voi löytyä pysyvämpi apukeino.