Nenäverenvuodot ovat yleinen vaiva. Ne saattavat olla pelottavia, mutta verta vuotava nenä on harvoin merkki vakavasta terveydentilan ongelmasta. Nenässä on runsaasti verisuonia, jotka sijaitsevat lähellä pintaa nenän etu- ja takaosissa. Nämä verisuonet ovat hyvin hauraita ja vuotavat helposti verta. Nenäverenvuodot ovat yleisiä aikuisilla sekä 3–10-vuotiailla lapsilla. Nenäverenvuotoja on olemassa kahta eri tyyppiä, anteriorinen ja posteriorinen nenäverenvuoto. Anteriorinen nenäverenvuoto on ehdottomasti yleisempää, ja sitä tapahtuu, kun nenän etuosan verisuonet rikkoutuvat ja vuotavat verta.

Posteriorinen nenäverenvuoto voi olla vaarallista, koska se tapahtuu nenän takaosassa tai nenän syvimmissä osissa, jolloin veri valuu kurkun takaosaan. Posteriorisessa hoidossa vuodon määrä on runsaampaa, jolloin myös sen tyrehdyttäminen on hankalampaa. Posteriorisen nenäverenvuodon tyrehdyttäminen vaatii monesti ammattihoitoa. Vaikka verta vuotana nenä on usein vaaraton, kannattaa opetella tunnistamaan potentiaaliset vaaratilanteet, jolloin on syytä hakeutua lääkärin hoitoon. Nenäverenvuotoon ja sen tyrehdyttämiseen liittyy useita uskomuksia ja luuloja, jotka saattavat kuitenkin vain pahentaa tilannetta.

Nenäverenvuotojen syitä

nainen kärsii nenäverenvuodosta

Nenäverenvuodoille voi olla lukuisia erilaisia syitä. Äkillinen tai epäsäännöllinen nenäverenvuoto on harvoin vakavaa, mutta jos sinulla on säännöllisiä vuotoja, se voi olla merkki jostain vakavammasta ongelmasta. Kaikkein yleisin syy nenäverenvuodoille on kuiva ilma. Kuivassa ilmastossa eläminen ja keskuslämmitysjärjestelmän käyttäminen voi kuivattaa limakalvoja, jotka ovat nenän sisäpinnalla olevaa kudosta. Kuivuus aiheuttaa nenän sisäpuolelle karstaisuutta, joka saattaa aiheuttaa kutinaa tai ärsytystä. Kutisevan tai ärsyyntyneen nenän jatkuva raapiminen tai kaivaminen voi aiheuttaa verenvuotoa.

Antihistamiinien tai tukoksia avaavien suihkeiden käyttäminen allergiaoireiden, vilustumisen tai limakalvon ongelmien hoitamiseksi voi myös kuivattaa nenän kudoksia ja aiheuttaa nenäverenvuotoa. Eräs syy nenäverenvuodoille on myös jatkuva nenän niistäminen. Muita syitä verta vuotavalle nenälle ovat muun muassa nenään juuttunut vierasesine, kemikaalien aiheuttama ärsytys, allerginen reaktio, nenään kohdistunut vamma, jatkuva aivasteleminen ja kylmä ilma. Syynä voi olla myös ylähengitysteiden infektio tai jopa suurten aspiriinimäärien käyttäminen. Vakavampia syitä ovat esimerkiksi korkea verenpaine, verenvuototauti, verisuonitukokset tai syöpä.

Nenäverenvuoto vaatii harvoin lääkäriä

Useimmat nenäverenvuodot eivät vaadi lääketieteen ammattilaisen hoitoa. Sinun tulee kuitenkin hakeutua hoitoon, jos nenäverenvuoto kestää pidempään kuin 20 minuuttia tai se aiheutuu muusta vammasta. Tämä voi olla merkki posteriorisesta nenäverenvuodosta, joka voi olla vakavaa. Nenäverenvuotoa voi aiheutua vammoista kuten kaatumisesta, liikenneonnettomuudesta tai iskusta kasvoihin. Loukkaantumisen yhteydessä esiintyvät nenäverenvuodot voivat olla merkki murtuneesta nenästä tai kallosta tai sisäisestä verenvuodosta. Lääkäri voi ottaa kasvoistasi ja nenästäsi röntgen- tai CT-kuvan sekä tutkia veriarvosi.

Anteriorisen nenäverenvuodon hoitaminen

Nenäverenvuotojen tyrehdyttäminen ja hoitaminen riippuu vuodon tyypistä ja aiheuttajasta. Jos sinulla on anteriorinen nenäverenvuoto, vuodat verta nenäsi etuosasta yleensä sieraimesi kautta. Voit yrittää tyrehdyttää anteriorisen vuodon kotioloissa helpoiten istumalla rauhallisesti paikallasi ja puristamalla sormillasi nenäsi pehmeää osaa. Varmista, että sieraimesi ovat täysin kiinni ja pidä niitä puristettuna kiinni kymmenen minuutin ajan. Nojaa kevyesti eteenpäin ja hengitä suusi kautta. Jotkut neuvot kehottavat taivuttamaan päätä taakse ja laittamaan nenään tukon, mutta tämä on vain haitaksi.

woman stopping nosebleed with cotton swab

Pään taivuttaminen taakse voi aiheuttaa veren kulkeutumisen kurkun takaosaan ja nieluun. Kun yrität pysäyttää nenäverenvuotoa, älä mene myöskään makuulle. Makuulla oleminen voi johtaa veren nielemiseen, mikä voi ärsyttää vatsaasi. Kun olet pitänyt sieraimiasi puristuksissa kymmenen minuutin ajan, päästä otteesi irti ja katso onko verenvuoto tyrehtynyt. Mikäli vuotaminen jatkuu, toista hoitokeino uudelleen. Voit myös käyttää kylmää kompressiota nenän ruston päällä tai nenääsi suihkutettavaa kylmäsprayta sulkemaan pienet verisuonet. Jos et pysty tyrehdyttämään verenvuotoa itse, ota yhteyttä lääkäriin.

Vakavassa tapauksessa ensiapuun

Jos sinulla on posteriorinen nenäverenvuoto, vuodat verta nenäsi takaosan verisuonesta. Veri virtaa yleensä nenäsi takaosasta myös kurkkuusi. Posterioriset verenvuodot ovat harvinaisempia ja yleensä myös paljon vakavampia kuin anterioriset nenäverenvuodot. Posteriorisia vuotoja ei pidä yrittää hoitaa kotioloissa. Ota yhteyttä välittömästi lääkäriin tai mene sairaalan ensiapuun, jos epäilet, että sinulla on posteriorinen nenäverenvuoto. Lääkäriin tai ensiapuun tulee hakeutua myös siinä tapauksessa, että verenvuodon aiheuttaa nenässä oleva vierasesine, jonka poistaminen kotioloissa ei ole mahdollista.

Nenäverenvuodon takia on mentävä lääkäriin myös, mikäli käytät verta ohentavaa lääkitystä tai sinulla on hyytymistekijän puuttumisesta johtuva verenvuototauti (hemofilia), eikä veren vuotaminen tyrehdy. Lääkäriin kannattaa hakeutua myös, jos sinulla on nenäverenvuodon lisäksi anemian oireita kuten sydämen rytmihäiriöitä, hengästystä ja kalpeutta tai jos nenäverenvuotoja ilmaantuu säännöllisesti. Vaikka nenäverenvuoto on yleistä lapsilla, alle 2-vuotiaiden lasten nenäverenvuototapauksissa kannattaa kääntyä terveydenhuollon ammattilaisten puoleen. Samoin, jos verenvuoto jatkuu yli 20 minuuttia, menetät paljon verta, sinun on hankala hengittää tai nielet runsaasti verta.

Nenän verisuonten kauterisaatio

Nenän verisuonten kiinni polttaminen eli kauterisaatio voi ehkäistä verenvuotoja. Lääkäri käyttää kemiallista ainetta sisältävää vanutuppoa tai sähkövirtaa polttaakseen kiinni nenän sisäpuolen. Tämä sulkee verisuonet ja kasvattaa arpikudosta, mikä ehkäisee tulevia verenvuotoja. Tätä toimenpidettä varten lääkäri puuduttaa nenän sisäosan. Toimenpiteen jälkeen saatat tuntea nenässäsi kutinaa tai kipua noin 3–5 päivän ajan. Apteekeista ilman reseptiä saatavat särkylääkkeet voivat auttaa särkyyn. Saatat haluta koskettaa, raapia tai kaivaa nenäsi sisäosia, mutta tämä voi johtaa uuteen verenvuotoon.

Nenän kauterisaatio on melko vaativa kirurginen toimenpide, koska se vaatii sekä kameran että kauterisaatiovälineen viemistä sierainten kautta potilaan nenään. Operaatio voi siksi aiheuttaa epämukavan tai tukalan olotilan. Kauterisaatio tehdään puudutuksessa ja siinä käytetään sähköneulaa, laseria tai kemikaalilla kostutettua vanua, joilla vuotavat verisuonet tyrehdytetään. Tarkemmin sanottuna kyseessä on toistuvasti nenäverenvuotoa aiheuttavien nenän limakalvojen verisuonten polttaminen varovaisesti kiinni. Tämä tekniikka johtaa positiivisiin tuloksiin suurimmalla osalla tapauksista, mutta kaikki lupaavat tulokset eivät ole kuitenkaan välttämätä vaikutuksiltaan pysyviä.

Uusien vuotojen ehkäiseminen

Kun olet saanut tyrehdytettyä nenäverenvuodon, voit pyrkiä ehkäisemään sen tapahtumista uudelleen noudattamalla näitä ohjeita. Vältä voimakasta nenän niistämistä nenäverenvuodon jälkeen äläkä kaiva nenääsi. Vältä raskaita nostoja ja venytyksiä. Nosta päätäsi ylemmäs tyynyllä nukkuessasi. Tarvittaessa voit sivellä ohuen kerroksen suolavesi- tai vesipohjaista limakalvoille tarkoitettua geeliä tai antiseptista limakalvoille tarkoitettua voidetta nenäsi sisäpuolelle. Älä käytä aspiriinia tai muita esimerkiksi ibuprofeenia tai naprokseenia sisältäviä tulehduskipulääkkeitä 3–4 vuorokauteen. Ole kuitenkin huolellinen lääkkeittesi kanssa ja kysy neuvoa lääkäriltäsi.

Kun olet kärsinyt hiljattain nenäverenvuodosta, älä käytä reseptivapaita antihistamiineja, nenän avaamiseen tarkoitettuja sumutteita tai muita lääkinnällisiä nenäsumutteita. Nenäverenvuotoja voi kehittyä ihmisille, joilla on vilustumisen tai kroonisen heinänuhan oireita (liman erittymistä kurkunpäähän, aivastelua tai vuotava, tukkoinen tai kutiava nenä), koska nenän kudokset tulehtuvat ja ärtyvät. Lääkkeiden käyttäminen voi helpottaa oireita, mikä johtaa tulehduksen ja ärsytyksen lieventymiseen ja harvempiin verenvuotoihin. Allergialääkkeiden liikakäyttö voi kuitenkin johtaa itsessään nenäverenvuotoihin, koska ne kuivattavat sivuvaikutuksena nenää liikaa.

Yhteenveto

Nenäverenvuodot ovat yleisiä, eivätkä ne ole yleensä vaarallisia. Suurin osa vuodoista on anteriorisia ja useimmiten hoidettavissa kotona. Nenäverenvuodot tapahtuvat yleensä äkillisesti, eivätkä ne kestä pitkään. Vuodot voivat aiheutua useista eri syistä, varsinkin kuivasta ilmasta ja jatkuvasta nenän raapimisesta tai kaivamisesta. Jos et pysty tyrehdyttämään itse anteriorista verenvuotoa, ota yhteyttä lääkäriisi välittömästi. Posteriorinen vuoto voi olla vakavampi tapaus. Jos epäilet, että sinulla on posteriorinen nenäverenvuoto, ota yhteyttä lääkäriisi välittömästi tai hakeudu ensiapuun.