Kuorsaaminen, kuten useimmat varmasti tietävät ja josta useimmilla on myös kokemusta, on hengitysteiden väliaikaisesta ahtaudesta johtuva äänekäs tai koriseva hengitys henkilön nukkuessa. Teknisesti ottaen se on ääni, joka lähtee hengitysrakenteiden värähdellessä ja ilman liikkuessa niiden lävitse. Lähes kaikki kuorsaavat satunnaisesti, mutta jokaöisenä ilmiönäkin se on varsin yleinen unihäiriö. Tässä artikkelissa listaamme yleisimmät syyt kuorsaukseen ja esittelemme niihin liittyviä mahdollisia ratkaisuja ja hoitoja. Joskus kuorsaamista voi ehkäistä kotikonsteilla, mutta toisinaan se saattaa vaatia jopa leikkaushoitoa.

Kuorsaamisesta kärsii suomalaisten tilastojen mukaan 10 – 15 % aikuisista miehistä, ja jonkin verran pienempi prosentti aikuisista naisista. Joidenkin Suomen ulkopuolella tehtyjen tutkimusten mukaan luku on kuitenkin jopa 40 % aikuisilla miehillä ja 24 % aikuisilla naisilla. Kuorsaaminen yleistyy iän myötä, kun hengitysteiden ja niiden ympärillä olevat kudokset veltostuvat, ja se on yleisempää ylipainoisten keskuudessa. Kuorsauksen syytä on hyvä miettiä ensin ja vasta sitten alkaa kokeilla erilaisia kotihoitoja. Jos mikään niistä ei auta, on aika käydä lääkärin pakeilla.

Anatomiset syyt kuorsaamiselle

Ylivoimaisesti yleisin kuorsaamisen aiheuttaja on ylipaino, eikä mikään ihme: Suomessa lähes 75 % yli 30-vuotiaista miehistä ja yli 60 % saman ikäisistä naisista on ylipainoisia. Tällä on selkeä yhteys kuorsaamiseen. Ylimääräiset rasvakerrokset kaulan ympärillä painavat hengitysteitä kasaan, mikä tekee ilman kulkemisesta hankalaa. Ratkaisu ylipainosta johtuvaan kuorsaamiseen on yksinkertainen, mutta monelle hankala: painon pudottaminen. Ylipainosta johtuvaa kuorsausta on hankala saada kuriin muilla keinoin, mutta joskus pelkkä muutaman kilon painon pudotus riittää.

Kuorsaukseen johtavat synnynnäiset anatomiset poikkeamat eivät ole niin helposti hoidettavissa. Joillain ihmisillä on luonnostaan hieman taaksepäin vetäytyvä alaleuka, mikä aiheuttaa nukkuessa samankaltaisen reaktion hengitysteihin kuin ylipaino. Tätä voi mahdollisesti hoitaa leikkauksella, mutta operaation kannattavuudesta on keskusteltava lääkärin kanssa. Liian suureista kita- ja nielurisoista johtuva kuorsaus sen sijaan on hieman helpommalla leikkaustoimenpiteellä hoidettavissa. Muut anatomiset syyt kuorsaamiselle, kuten epämuodostunut septum ja kaulan ylimääräinen kudos, ovat melko harvinaisia, ja näistä tulisi myös keskustella lääkärin kanssa.

Kuorsaamiseen liittyvät ongelmat

Kenties yleisin kuorsauksesta johtuva haitta on parisuhdeongelmat. Kuorsaajan vieressä nukkuvan voi olla mahdoton saada unta, mikä usein antaakin hyvän motivaation etsiä vaivaan hoito. Kuorsaamiseen liittyy usein myös sosiaalista häpeää. Hotellihuoneen jakaminen kollegan tai ystävän kanssa ja pelko kuorsaamisesta saattaa ahdistaa kuorsaajaa. Joskus kuorsaus on merkki uniapneasta, johon liittyy korisevan hengityksen lisäksi hengityskatkoksia. Hoitamattomana uniapnealla voi olla vakavat seuraukset, kuten sydän- ja verisuonisairaudet, aivoverenkiertohäiriö ja jopa sydämen vajaatoiminta. Uniapneaa ei hoideta kotikonstein.

Helposti estettävissä oleva ja väliaikainen kuorsaaminen

Koska kuorsaamisääni syntyy ylähengitysteiden lihaksien rentoutumisesta ja niiden välissä kulkevasta ilmasta, luonnollisestikin lihaksia rentouttavien aineiden nauttiminen usein johtaa tähän vaivaan. Jos sinulla on tapana nauttia alkoholia ennen nukkumaan menoa, on helppo selvittää, johtuuko kuorsaaminen siitä pistämällä tämä tapa tauolle hetkeksi – tai vaikka lopullisesti. (Lienee selvää, että päivittäinen alkoholin juonti on haitallista keholle myös monessa muussa mielessä.) Myös lihasrelaksanteilla ja unilääkkeillä on samanlaisia vaikutuksia, ja ne saattavat niin ikään johtaa kuorsaamiseen.

Tukkoinen nenä ja nenäontelo ja nuha ylipäätään ovat omiaan ahtauttamaan hengitysteitä etenkin flunssakauden aikaan. Nenäsumute on varsin edullinen ja harmiton hoitokeino tukkoisuudesta johtuvaan kuorsaukseen, mutta sen teho ei välttämättä ole kovin pitkäkestoinen. Limakalvoturvotusta ehkäisevien lääkkeiden käyttö saattaa vähentää ahtautta, mutta selkeästi flunssaoireista johtuva kuorsaaminen loppuu tietysti viimeistään flunssan mennessä ohi. Nuhalääkkeiden käyttö ennen nukkumaanmenoa saattaa aiheuttaa unettomuutta, joten yksinnukkujalle muutama kuorsattu yö saattaa olla viisaampi vaihtoehto kuin piristävän lääkkeen vuoksi menetetyt yöunet.

Kotikeinot kuorsaamisen ehkäisyyn

Kuorsaaminen on yleisintä selällä maatessa, jolloin kieli valuu herkästi hengitysteiden tukoksi. Kaikenlaiset keinot selälleen kierähtämisen estämiseksi ovat siis sallittuja. On kuultu jopa tennispallojen kiinnittämisestä pyjaman selkämykseen, mutta jos tällainen niksi tuntuu hankalalta toteuttaa, myös kaupallisia uniapneavöitä on saatavilla. Hengitysteiden pitäminen avoinna kaulan asennon avulla usein helpottaa pahinta korinaa. Tietynlainen tyyny saattaa helpottaa leuan pitämistä koholla ja mahdollisimman etäällä kaulasta. Apteekista on saatavilla erilaisia kuorsausta ehkäiseviä tuotteita, kuten nielusumutteita ja sierainlevittimiä, joille kannattaa myös antaa mahdollisuus.

Joskus kuorsaaminen liittyy jatkuvaan – tai ainakin jokaöiseen – tukkoisuuden tunteeseen nenässä ja nenäonteloissa. Tällöin voi olla kyse joko allergisesta nuhasta, joka on yleistä etenkin kevätaikaan, tai makuuhuoneesta löytyvästä homeesta tai pölystä. Makuuhuone tulee siivota huolellisesti lattiasta kattoon, tyynyt kannattaa vaihtaa uusiin, ja jos on epäilys kosteudesta ja mahdollisesta homeesta, kannattaa asia selvittää mitä pikimmin – pitkittynyt homeelle altistuminen saattaa johtaa vakaviin terveysongelmiin, joiden rinnalla kuorsaaminen tuntuu varsin mitättömältä vaivalta. Allergiseen nuhaan taas auttavat allergialääkkeet.

Muut apukeinot

Kuorsauskisko on yön ajaksi hampaisiin asetettava suukoje, joka pyrkii siirtämään alaleukaa eteenpäin tehden nieluun enemmän tilaa ilmalle liikkua. Tämä vähentää ahtauksia nielussa ja seurauksena kuorsausäänet vaimenevat tai loppuvat ja keho saa yön aikana enemmän happea. Kuorsauskiskot muotoillaan yksilöllisesti henkilön suuhun ja hampaisiin sopiviksi, ja niiden hinta hammaslääkärillä on muutama sata euroa. Verkkokaupoista saa huomattavasti edullisemmalla pakkauksia, joissa muotin voi tehdä itse. Kiskot helpottavat myös narskuttamisen hampaille aiheuttamaa eroosiota, mikäli myös se sattuu olemaan kuorsauksesta kärsivän ongelma.

Kuorsaukseen voi käyttää RFT-hoitoa, mikäli syynä ei ole rakenteellinen ahtaus ylähengitysteissä vaan nenän tukkoisuus. Tällaisessa lämpöenergiahoidossa hengitysteiden kudoksiin aiheutetaan “lämpövaurio”, jonka keho itse korjaa arpeuttamalla. Arpeutunut ja samalla kutistunut kudos on normaalia kudosta kovempaa ja tiiviimpää, mikä estää hengitysrakenteiden valahtamista hengitysteiden tukoksi. Nenän RFT-hoito kohdistuu paksuihin limakalvoihin. Lämpöhoito kudokseen tehdään paikallispuudutuksessa, ja jälkioireet ovat huomattavasti helpommat ja kivuttomammat kuin leikkaushoidoissa. RFT-hoito on siis hyvä vaihtoehto niille, joiden kuorsaus johtuu tukkoisuudesta eivätkä muut keinot ole auttaneet.

Uniapnea

Vaivasta kärsivän kanssa samassa huoneessa nukkuva voi tunnistaa uniapnean korahtavista äänistä ja hengityskatkoksista kuorsaamisen lomassa. Itse kuorsaaja ei välttämättä koskaan herää hengityskatkoksiin taikka kuorsaamiseensa, mutta joka-aamuinen väsymys ja tunne siitä, ettei ole nukkunut levollisesti, saattavat olla merkkejä uniapneasta. Viimeisen selvyyden epäilyksille saa esimerkiksi lataamalla unta seuraava sovellus kännykkään ja pistämällä se nauhoittamaan yön ajaksi. Samat syyt, jotka johtavat kuorsaamiseen, ovat usein myös uniapnean taustalla. Näin ollen lievään uniapneaan käyvät samat hoidot.

Keskivaikea ja vaikea uniapnea saattaa kuitenkin vaatia erilaisia hoitomuotoja. Kaikkein yleisin näistä on ylipainehoito. Uniapneasta kärsivän kasvoille asetetaan yön ajaksi CPAP-maski, joka annostelee hengitysilman ylähengitysteihin ja keuhkoihin lievällä ylipaineella. Tämä paine pitää hengitystiet avoinna ja ehkäisee hengityskatkoksia. CPAP-maskeja on valittavissa kolmea eri tyyppiä: nenämaski, joka peittää nenän; sierainmaski, jossa kaksi kanyylia asetetaan sieraimiin; ja kokokasvomaski, joka peittää nenän ja suun. Ylipainehoito on todettu melko tehokkaaksi, ja se on ehdottomasti ensisijainen ratkaisu esimerkiksi leikkaushoitoon verrattuna.

Yhteenveto

Kuorsaus on kiusallinen, mahdollisesti parisuhdetta haittaava vaiva, joka saattaa pahimmillaan olla merkki vakavammasta unihäiriöstä, uniapneasta. Kuorsauksen hoitokeinot liittyvät elintapojen muutoksiin kuten laihduttamiseen ja alkoholin juonnin vähentämiseen, asentohoitoihin (kylkiasento on parempi kuin selälläänmakuu), apteekista saataviin suihkeisiin, teippeihin ja imeskelytabletteihin, suuhun asetettaviin kiskoihin, pölyn ja homeen poistamiseen makuuhuonetiloista, lämpöhoitoon sekä leikkaushoitoihin. Vaihtoehtoja siis riittää, ja paras keino kuorsauksen hoitamiseen on mennä sen syiden alkulähteille ja selvittää, voiko vaivan hoitaa sitä kautta. Toivottavasti vinkeistä oli apua!