Yksi nikotus kuulostaa hauskalta, toinen ratkiriemukkaalta, mutta sen jälkeen jokainen hikan oire tuntuu yleensä pelkästään vain ärsyttävältä ja epämiellyttävältä. Jokaisella meistä on luultavasti ollut hikka, mutta harva tietää juuri mitään nikottelun syistä. Hikka on vaiva, joka ilmenee outoina pieninä ääninä, jotka saattavat karata suustasi aivan varoittamatta. Hikka alkaa kuitenkin paljon alempana kehossasi palleassa, kuperan seinämän muotoisessa lihaksessa keuhkojesi ja vatsasi välissä. Normaalisti pallea laskeutuu sisäänhengityksen aikaan laskeakseen ilmaa keuhkoihisi ja rentoutuu uloshengittäessä, että ilma pääsee ulos.

Pallean rentoutumisvaiheessa ilma kiertää keuhkoistasi suusi ja nenäsi kautta ulos, mutta jos jokin ärsyttää palleaasi, se voi kouristua, mikä saa sinut imemään yhtäkkiä ilmaa kurkkuusi, missä se osuu kurkunpäähäsi. Tämä saa äänihuulesi sulkeutumaan äkillisesti, mikä luo tunnistettavan hikotusäänen. Hikka voi aiheutua useista eri syistä, joista osa on fyysisiä ja osa taas tunnetason syitä. Tämä johtuu siitä, että varsinainen ärsytys tapahtuu hermossa, joka toimii aivojen ja pallean välillä. Syitä ovat esimerkiksi ylensyöminen, hermostuneisuus, stressi ja hiilihapotetut juomat.

Pitkäaikainen hikka

Hikka on yleensä lyhytaikainen vaiva, mutta joissain harvoissa tapauksissa hikka saattaa jäädä vaivaamaan pidemmäksi aikaa. Tämä johtuu yleensä palleaan yhteydessä olevien hermojen vahingoittumisesta tai ärsyyntymisestä. Näihin hermoihin voi vaikuttaa lähes mikä tahansa oire aina tärykalvoon koskettavasta hiuksesta kipeään kurkkuun ja vakavimmissa tapauksissa kaulan alueen kasvain, struuma tai kysta voi vahingoittaa hermoja. Pidempään jatkunut hikka voi johtua myös keskushermoston häiriöistä, kuten aivokuumeesta ja aivokalvontulehduksesta tai diabeteksen ja munuaisvaurion kaltaisista metabolisista sairauksista.

Steroidien tai joidenkin rauhoittavien lääkkeiden käyttö voi aiheuttaa pitkäaikaista hikkaa. Myös jotkut lääketieteelliset operaatiot, varsinkin sellaiset, joissa vaaditaan anestesian käyttöä, voivat aiheuttaa hikan. Jos sinulla on ollut hikka pidempään kuin kahden päivän ajan, tai jos hikka on liian kova, niin että se vaikeuttaa syömistä, hengittämistä, nukkumista tai se aiheuttaa sinulle epämiellyttävän olon, sinun tulee ottaa yhteyttä lääkäriin. Muista kertoa heti lääkärillesi, jos sinulla on vatsakipuja, kuumetta, hengästymistä, pahoinvointia tai yskit hikan yhteydessä verta.

Hikan taltuttaminen

stop hikka

Hikan taltuttamiseen on olemassa monia niksejä. Jos toivot, että ylösalaisin riippuminen tai ystäväsi äkillinen säikäyttäminen saavat hikkasi loppumaan, joudut ikävä kyllä pettymään. Ei ole mitään tieteellistä näyttöä, että nämä konstit toimisivat. Jotkut asiantuntijat kuitenkin uskovat, että hengityksen pidättäminen tai hengittäminen paperipussiin saattavat olla toimivia konsteja. Molemmat tekniikat keräävät hiilidioksidia keuhkoihisi, mikä saattaa rentouttaa palleaa. Jos mitkään tässä esitetyt konstit eivät toimi ja hikka jatkuu useita päiviä, kannattaa pyytää lääkäriltä lääkettä vaivaasi.

Hikkaa aiheuttavia syitä

Hikka on sarja sisäänhengityslihasten aktivoitumisia. Lihakset, joita käytämme hengittäessämme ilmaa sisään, ovat kylkiluiden välissä sijaitsevat lihakset sekä pallea, joka on lihaskerros keuhkojen alapuolella. Hikka on pallean tahtomaton äkillinen supistus, jota seuraa äänihuulien yhtäkkinen sulkeutuminen, mikä tuottaa nikotuksen. Hikka on hyvin yleinen ja useimmat ihmiset kärsivät hikasta jossain vaiheessa. Yksinkertaisimmissa tapauksissa hikka seuraa, kun syömme tai juomme liikaa tai liian nopeasti. Suoraan pallean alla sijaitseva vatsa laajentuu ja ärsyttää palleaa. Tämä aiheuttaa pallean supistumisen sisäänhengittämisen tavoin.

Hiilihapotetut kuplivat juomat tai alkoholipitoiset juomat voivat aiheuttaa yleisesti hikkaa. Liian runsas tupakoiminen voi myös aiheuttaa nikottelua. Hikan voi laukaista myös tulinen ja mausteinen ruoka, kuten curry tai chilikastike. Joskus hikka aiheutuu häiriöstä aivojen ja pallean välillä kulkevissa hermoradoissa. Tämä selittää myös sen, miksi hikka saattaa aiheutua lämpötilan vaihteluista tai tunne-elämän reaktioista. Samasta syystä myös äkillinen shokki saattaa joskus laukaista hikottelukohtauksen. Jatkuva hikka voi johtua aivojen, selkärangan tai pallean ja vatsalaukun alueen ongelmista.

Hikan poistoon on lukuisia niksejä

Lähes jokaisella on ollut hikka ja sitä esiintyy useimmilla meistä aika ajoin. Vaikka hikka häviääkin yleensä itsestään jo muutamassa minuutissa, se voi olla ärsyttävä vaiva ja olla haitaksi syödessä tai keskustellessa. Koska niin monet ovat kärsineet hikasta, myös ratkaisuja hikan taltuttamiseen on loputtomasti. Nikseihin sisältyy kaikenlaisia konsteja aina paperipussiin hengittämisestä sokerilusikallisen syömiseen. Mutta mitkä näistä konsteista, jos mitkään, oikeasti toimivat? Ei ole olemassa juurikaan tutkimuksia, jotka tukevat eri konstien tehoa, mutta voit koettaa etsiä itsellesi toimivan menetelmän.

Tässä artikkelissa esitellyt vinkit on tarkoitettu lyhyiden hikkakohtausten hoitamiseen. Jos olet kärsinyt hikasta pidempään kuin kaksi vuorokautta, ota yhteyttä lääkäriin. Pitkäkestoinen hikka voi olla merkki jostain muusta sairaudesta, joka vaatii lääketieteellistä hoitoa. Erilaisia tekniikoita ja vinkkejä hikan poistamiseen on aina ollut olemassa lukemattomia määriä, mutta internetin yleistymisen myötä niitä on saatavilla vielä enemmän. Vinkit voi jakaa hengitykseen ja asentoon perustuviin ohjeisiin, hermopisteisiin, ruokaan ja juomaan liittyviin nikseihin sekä muihin harvinaisempiin menetelmiin.

Hengitykseen ja asentoon liittyvät tekniikat

Kun hikka iskee, joskus pelkkä yksinkertainen muutos hengityksessä tai asennossa saattaa rentouttaa pallealihaksesi. Voit kokeilla esimerkiksi laskemiseen perustuvaa hengitystä. Muuta normaalia hengittämistäsi hitaammaksi ja laske hengittäessäsi. Hengitä sisään laskien viiteen ja vapauta sitten uloshengitys seuraavaan viiteen laskien. Jos tämä ei auta, koeta pidättää hengitystäsi. Imaise keuhkoihisi suuri määrä ilmaa ja pidätä sitä 10 tai 20 sekunnin ajan ja hengitä hitaasti ulos. Mikäli tämäkään ei auta, voit koettaa toistaa saman harjoituksen useamman kerran.

Elleivät edellä mainitut hengitysharjoitukset vielä saaneet sinua lopettamaan nikottelua, voit koetaa hengittää paperipussiin. Aseta paperinen ostospussi suusi ja nenäsi yli, hengitä hitaasti sisään ja ulos, niin että pussi täyttyy ja tyhjentyy. Älä koskaan käytä muovipussia, joka voi aiheuttaa vaaratilanteen. Voit myös koettaa rentouttaa palleasi asentoa vaihtamalla. Istu mukavaan paikkaan ja tuo polvesi rintasi eteen ja pidä niitä samassa asennossa kahden minuutin ajan. Eräs keino on paineen lisääminen rintasi alueelle. Nojaa eteenpäin lisätäksesi painetta palleaasi.

Hermopisteet ja ruokavalio

Hermopisteet ovat kehossasi sijaitsevia alueita, jotka ovat erityisen herkkiä painelulle. Paineen lisääminen näihin pisteisiin käsilläsi voi auttaa rentouttamaan palleasi tai stimuloimaan kiertäjähermoa tai palleahermoa. Yksi keino yrittää hikan lievittämistä tällä metodilla on vetää kieltäsi ulos suustasi. Kielen vetäminen stimuloi kurkkusi hermoja ja lihaksia. Ota kiinni kielesi päästä ja vedä kieltäsi ulos suusta kerran tai kaksi. Voit myös koettaa painaa palleaasi. Palleasi erottaa vatsasi keuhkoistasi. Paina kädelläsi kevyesti juuri rintalastasi alla olevaa aluetta.

Myös tiettyjen ruokien syöminen tai juomistapojesi muokkaaminen voivat auttaa stimuloimaan palleahermoja. Voit kokeilla juoda jäävettä. Hidas kylmän veden siemailu voi auttaa stimuloimaan pallealihasta. Nikseihin sisältyy myös veden juominen lasin toiselta reunalta, niin että kallistat lasia leukasi alle ja juot toiselta puolelta. Joitakin on auttanut, kun he ovat juoneet hitaasti lasillisen lämmintä vettä ilman hengitystaukoa. Veden juomiseen liittyviä vinkkejä on lukuisia, esimerkiksi jäävedellä kurlaaminen, veden juominen paperin läpi tai jääpalan imeminen. Kokeile myös lisätä juomaan etikkaa tai sitruunaa.

Epätavallisia mutta toimivia keinoja

Erään tutkimustapauksen mukaan mies, joka oli kärsinyt hikasta neljän päivän ajan, parantui hikasta välittömästi, kun hän sai orgasmin. Hikan taltuttamiseksi lueteltuihin keinoihin on listattu myös niskan taputtaminen tai hierominen. Niskan alueen ihon hierominen voi stimuloida palleahermoa. Voit myös koettaa painaa varovasti kurkkusi takaosaa puuvillapuikolla kunnes yskäiset tai yökkäät. Yökkäysrefleksi voi stimuloida palleahermoa. Useimmiten hikka kuitenkin katoaa itsestään, kun et enää keskity siihen. Pelaa videopeliä, täytä sanaristikko tai tee laskutoimituksia päässäsi. Hikka katoaa ennen kuin huomaatkaan.