Joka talvi miljoonat ihmiset kärsivät kausiflunssasta. Flunssa, joka on lyhyempi nimitys influenssalle, saa alkunsa viruksista. Virukset ovat hyvin pieniä biologisia järjestelmiä, jotka saattavat levitä helposti ihmisestä toiseen. Ne aiheuttavat ihmisissä tauteja tai tartuntoja kuten esimerkiksi flunssaa. Flunssa on lievä tauti joillekin ihmisille, mutta vanhemmille ihmisille, joilla on diabeteksen tai sydänsairauksien kaltaisia terveysongelmia, flunssa saattaa olla erittäin vakava ja jopa hengenvaarallinen tauti. Monet ihmiset koettavat suojautua flunssalta ottamalla ennen flunssa-aikaa influenssarokotuksen.

Useimmat ihmiset eivät kohtaa mitään ongelmia otettuaan influenssarokotuksen. Itse asiassa valtaosalle flunssa on paljon vaarallisempi kuin flunssarokotteen ottaminen. Kun otat rokotuksen, kätesi saattaa muuttua kipeäksi, punaiseksi tai hieman turvonneeksi. Sivuvaikutukset rokotteen jälkeen saattavat kestää pari päivää, mutta niiden ei pitäisi haitata tavallisissa päivittäisissä askareissa. Muutama ihmiset saattavat saada päänsärkyä tai lievän kuumeen noin vuorokauden kuluttua rokotteen ottamisesta. Rokotteen ottaminen ei kuitenkaan aiheuta ottajalleen flunssaa. Jos olet joskus saanut vakavan allergisen reaktion flunssarokotteesta, sitä ei kannata ottaa.

Taudin kesto vaihtelee

Useimmat flunssaan sairastuneet ihmiset voivat paljon paremmin viikon tai kahden kuluttua, mutta jotkut ihmiset voivat sairastua todella pahasti. Kun kehosi taistelee flunssaa vastaan, saatat esimerkiksi saada jonkin toisen tulehduksen. Vanhoilla ihmisillä on suuri riski saada muita tulehduksia kuten esimerkiksi keuhkotulehdus. Flunssa on tarttuva tauti, mikä tarkoittaa sitä, että se leviää ihmisestä toiseen, usein ilman kautta. Voit siirtää tartunnan eteenpäin jo ennen kuin tunnet itsesi sairaaksi. Saatat saada flunssan, kun joku yskii tai aivastaa lähelläsi.

Voit myös saada viruksen koskettamalla esimerkiksi yleisten tilojen rappukaiteita tai ovenkahvoja, joista virus siirtyy sinuun, kun kosketat sen jälkeen nenääsi tai suutasi. Flunssavirus voi elää kirjankannen tai ovenkahvan kaltaisilla pinnoilla useita tunteja. Muista siis pestä kätesi aina, kun olet ollut sairaan ihmisen lähistöllä. Ota tavaksesi pestä kätesi aina ennen syömistä tai ennen kuin kosketat silmiäsi, nenääsi tai suutasi. Jos vain mahdollista, pysyttele kaukana flunssaan sairastuneista ihmisistä, mikä auttaa estämään flunssan leviämistä enempää.

Flunssaa vai vilustuminen

On helppoa sekoittaa tavallinen vilustuminen kausiflunssaan. Vilustuminen on lievempi tauti kuin flunssa, mutta koska flunssa voi tehdä varsinkin iäkkäät hyvin sairaiksi, sinun pitää tunnistaa niiden ero. Näin tiedät, milloin sinun on otettava yhteyttä lääkäriin, joka voi antaa sinulle lääkereseptin flunssan selättämiseksi. Flunssaan sairastuneilla ihmisillä on kuumetta, vilunväristyksiä, kuivaa yskää, yleisiä särkyjä ja kipuja sekä päänsärkyä. Flunssainen ihminen tuntee itsensä hyvin väsyneeksi. Vilustumisen oireita ovat kipeä kurkku, niiskuttelu, tukkoinen nenä tai vatsaongelmat. Vatsaflunssaksi kutsuttu tauti ei ole influenssaa.

Flunssarokote voi suojata taudilta

Flunssarokotteen ottaminen joka vuosi voi auttaa sinua pysymään paremmin terveenä. Flunssarokote auttaa ehkäisemään flunssan saamista, ja yli 65-vuotiaille ihmisille on olemassa erityisesti suunnattuja rokotteita. Vanhukset saavat yleensä terveyskeskuksista influenssarokotteen ilmaiseksi, ja myös työterveydenhoito saattaa tarjota ilmaisia rokotteita työntekijöille. Pistoksissa on samaa rokotetta, saatpa sen terveyskeskuksessa, koulussa tai työpaikalla. Influenssarokote ei pidä kaikkia terveinä, mutta rokotteen ottaminen joka vuosi saattaa tarkoittaa, että mikäli saat flunssan, se voi olla sinulla lievempänä tautina.

Useimmat ihmiset saavat flunssan joulukuun ja maaliskuun välillä, minkä vuoksi tätä ajanjaksoa kutsutaankin flunssakaudeksi. Pahin flunssakausi saattaa vaihdella vuosittain. Kestää vähintään kaksi viikkoa, ennen kuin influenssarokote alkaa toimia, joten se kannattaa ottaa lokakuun loppuun mennessä. Älä kuitenkaan huoli, jos et ehdi saamaan rokotetta ennen flunssakauden alkua. Rokote voi auttaa sinua pysymään terveempänä riippumatta siitä, milloin sen otat. Rokote kannattaa ottaa joka vuosi, sillä virus muuttuu hieman joka vuosi. Jos virus muuttuu, myös rokotetta on vaihdettava.

Yskä on luonnollinen reaktio

Yskä on hengityselinten tärkeä luonnollinen puolustusmekanismi. Se voi olla myös varoitusmerkki vakavasta hengityselinten tai muusta sairaudesta, minkä vuoksi yskä onkin yksi yleisimmistä syistä siihen, että aikuiset ihmiset hakeutuvat lääketieteellisen hoidon pariin. Akuuttia tai lyhytkestoista yskää ilmenee yleensä ylähengitysteiden infektioiden yhteydessä ja se menee normaalisti ohi kolmen viikon sisällä. Yli kahdeksan viikkoa jatkunut krooninen yskä voi kuitenkin johtaa esimerkiksi uupumiseen, unenpuutteeseen, yskäsynkooppiin eli pyörtymiseen, virtsankarkailuun ja työpoissaoloihin. Vakavimmissa tapauksissa krooninen yskä voi aiheuttaa esimerkiksi kylkiluiden murtumia ja ilmarinnan.

Yleiselle tasolla yskä voidaan luokitella refleksinomaiseksi muutokseksi normaalissa hengitysrytmissä. Yskimistä voi kuitenkin tehdä ja hillitä omaehtoisesti. Yskimistä aiheuttaa ensisijaisesti aistihermojen stimulointi, ja krooninen yskä voi olla seurausta lukuisista erilaisista hengityselinten tai muista sairauksista. Yleisiä syitä krooniselle yskälle ovat esimerkiksi virusinfektiot ylähengitysteissä, refluksitauti, astma, sitkeän liman valuminen nieluun tai välikarsinan kasvaimet. Joillakin astmapotilailla krooninen yskä voi olla merkittävin tai jopa ainoa oire taudista. Suurimmalla osalla yskäistä astmaa sairastavista potilaista kuivaa yskää esiintyy usein yöllä.

Apua yskän hillitsemiseen kotikonstein

Yskä on normaali ja terveellinen refleksi, mikä auttaa hengityselimiäsi pääsemään eroon limasta, savusta tai muista ärsyttävistä aineista, mutta jatkuva yskiminen voi väsyttää, tehdä kipeää ja haitata elämää. Paras tapa ehkäistä yskää on hoitaa sen pohjimmaista syytä, oli se sitten allergia, vilustuminen tai väärä lääkitys, mutta voit myös yrittää hillitä yskää kotikonstein. Tärkeintä on juoda riittävästi nesteitä. Nestetasapainon ylläpitäminen ohentaa kurkunpäässä erittyvää limaa, minkä ansiosta se ei ärsytä kurkkuasi yhtä helposti ja aiheuta yskimistä.

Juomat voi nauttia mielellään myös kuumina, mikä tutkimusten mukaan voi helpottaa vilustumisen oireita kuten yskää. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi kamomilla- ja inkivääritee. Keitä pilkottua inkivääriä kiehuvassa vedessä 5–10 minuuttia ja nauti juoma hunajan kanssa. Hunajan on osoitettu toimivat yöyskän lievittäjänä yhtä hyvin kuin apteekeissa myytävien reseptivapaiden lääkkeiden. Se helpottaa kutisevaa kurkkua, mutta hunajaa ei tule antaa alle vuoden ikäisille vauvoille. Yskää voi helpottaa myös hajuvesien ja muiden voimakkaiden tuoksujen poistaminen lähistöltä, sillä ne voivat ärsyttää limakalvoja.

Yskänlääkkeiden apu on kyseenalainen

Yskä on yksi pääsyistä vierailuille lääkärin luona ja apteekeissa, joissa pitkät hyllyrivit täynnä reseptivapaita yskänlääkkeitä saattavat hämmentää tottuneemmankin kuluttajan. Yksinomaan Yhdysvalloissa kulutetaan vuosittain noin kahdeksan miljardia dollaria ilman reseptiä myytäviin yskän- ja flunssalääkkeisiin. Silti ei ole olemassa juurikaan todisteita, että reseptivapaista yskänlääkkeistä olisi juurikaan apua useimpiin yskiin, oli kyseessä sitten limainen tai kuiva yskä. Luultavasti yskälääkkeiden tarjoama hyöty on lähinnä placebo-efektiin perustava, kun uskot niiden auttavan sinua, saatat kokea saavasi niistä hyötyä ainakin hetkellisesti.

Vaikka yskänlääkkeiden tehosta on heikosti näyttöä, ihmiset hakevat epätoivoisesti helpotusta oireisiinsa ja ovat vakuuttuneita siitä, että lääkkeiden ainakin pitäisi toimia. Ei ole sanottua, etteikö yskänlääkkeistä saattaisi olla jonkun verran hyötyä, mutta niiden toimimisesta on vain vähän todisteita. Yskänlääkkeet eivät kuitenkaan ole täysin sivuoireettomia, ja vaikka sivuoireet saattavatkin olla harvinaisia, niistä voi olla haittaa ihmisille, joilla on sydänoireiden tai korkean verenpaineen tapaisia terveysongelmia. Ja kuten yskänlääkkeiden tuoteselosteissa mainitaan, niitä ei pidä koskaan antaa pienille lapsille.

Lepo on paras lääke

Jos sairastut, pyri lepäämään sängyssä ja juo runsaasti nesteitä, kuten mehua ja vettä, mutta ei alkoholia. Parasetamolia tai ibuprofeenia sisältävät lääkkeet voivat laskea elimistösi kuumetta, mikä voi osaltaan auttaa kipuihin ja särkyihin. On tärkeää muistaa, että et tupakoi, jos olet sairastunut flunssaan. Flunssa on hengityselinsairaus, joka voi vaikuttaa keuhkoihisi ja nenäonteloihisi. Nämä ovat samoja alueita, joihin tupakointi vaikuttaa myös ärsyttävästi ja haitallisesti. Koeta levätä ja ottaa rennosti niin paljon kuin vain voit, kunnes olet jälleen terve.