Lähes jokainen rakastaa pitsaa. Pitsoja löytyy moneen makuun, niin lihan, kalan kuin kasvistenkin ystäville. Pitsoja tehdäänkin ympäri maailmaa. Alun perin pitsa on Italiasta, mutta miksi itsetehty pitsa ei koskaan onnistu? Aina pohja jää liian pehmeäksi, raa’aksi tai jopa palaa. Täytteet eivät pysy pitsan päällä tai pitsasta tulee suoraan sanottuna pannukakku. Hyvän pitsan tekemiseen löytyy muutamia vinkkejä, joiden avulla jokaisen pitsasta voi tulla italialaisen pitseriapitsan veroinen, ellei jopa parempi.
Mikä on pitsa?
Selvitetäänpäs hieman asiaa. Pitsa on Italiasta lähtöisin oleva uunissa paistettu leipä, jonka päällä on täytteitä ja joka on useimmiten muodoltaan pyöreä. Pitsan pohja tehdään vehnäjauhoista, hiivasta ja vedestä. Jotkut lisäävät hieman öljyä tai suolaa. Pohja vaivataan taikinapalloksi, joka kaulitaan haluttuun muotoon ohueksi lätyksi. Kun pohja on kaulittu, lisätään päälle tomaattikastike. Tomaattikastike antaa pitsalle kosteutta ja makeutta. Kun kastike on lisätty, laitetaan täytteet ja täytteiden päälle viimeisenä silauksena juusto.
Pitsan juuret on jäljitetty jo 200-luvulle eaa. Pitsojen päällä tuolloin käytettiin usein yrttejä, hunajaa, juustoja sekä taateleita ja lautasena toimivat sotilaiden kilvet. Tomaatti pitsaan on lisätty vasta 1500-luvulla. Pitsat, joita tänä päivänä syömme ,on luonut Raffaelle Esposito, joka leipoi erikoispitsan Italian kuninkaalle vuonna 1889. Pitsoja on siis tehty jo monia satoja vuosia, mutta koostumus ja osa täytteistä ovat varmastikin muuttuneet ajan saatossa. Osa täytteistä on edelleenkin jatkuvassa käytössä lähes jokaisessa pitsassa.
Täydellinen pitsa
Täydellisen pitsan me tunnemme kaikki. Pitsan pohja on rapea ja ilmava, pitsassa on juuri oikea määrä täytteitä ja pitsa on täydellisesti maustettu. Jokainen haukkaus pitsasta tuntuu kuin istuisi Italialaisessa ravintolassa ilta-auringon lämmössä. Makuelämys on tasapainoinen makeuden, suolaisuuden, sekä muiden mausteiden yhdistelmä, joka vie kielen mennessään. Makuelämys on siis täydellinen, mutta kuinka pitsan tekemisessä voisi onnistua kotona niin, että kotitekoista pitsaa voisi luulla italialaisessa pitseriassa valmistetuksi?
Kotitekoinen pitsa on usein mautonta, kovaa, tiivistä ja vetistä. Pitsa jää raa’aksi, pohja on liian paksu tai pohja palaa kivikovaksi. Täytteet eivät maistu miltään ja tuntuu siltä, että maut eivät sovi yhteen. Täytteet tippuvat pitsan päältä ennen kuin ehtii haarukkaa saada suuhun ja täytteet saakin keräillä ja syödä lautaselta erikseen ilman pohjaa. Monesti myös juusto on palanut levyksi pitsan päälle ja kaikki täytteet ovat tarttuneet siihen. Seuraavassa kappaleessa kerrotaankin täydellisen pitsapohjan resepti.
Pohja
Pitsan perusta on täydellinen pohja. Täydellisen pohjan resepti on yksinkertainen: 2 dl vettä, 1 pussi kuivahiivaa, 1 tl suolaa, 3 rkl oliiviöljyä ja 5 dl vehnäjauhoja. Sekoita kuivat aineet, eli jauhot, hiiva ja suola, keskenään. Lisää jauhoseos kädenlämpöiseen veteen hiljaa samalla sekoittaen kädellä tai vatkaimella. Vaivaa taikina lopuksi kädellä sitkeäksi taikinapalloksi, jotta taikinaan jää mukavasti ilmavuutta. Lisää öljy taikinan pinnalle ja jätä taikina nousemaan liinan alle noin puoleksi tunniksi.
Pohjan päälle tulee ensimmäisenä tomaattinen kastike. Kastikkeen voi tehdä joko itse tai sitten lisätä kaupan tomaattikastiketta. Herkullisempi pitsasta tulee, jos vain jaksaa nähdä vaivaa ja tehdä kastikkeen itse. Kastike kannattaa tosin tehdä jo edellisenä päivänä, jotta se ehtii vetäytyä yön yli. Kastikkeeseen tulee 1 purkki tomaattimurskaa, 1/2 dl tomaattipyreetä, 2–3 valkosipulinkynttä, 1 tl sokeria, sekä ripaus suolaa, mustapippuria ja basilikaa. Kaada ainekset kattilaan ja keitä noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla.
Täytteet
Pitsan päälle voi laittaa oikeastaan ihan mitä tahansa. Makuja on monenlaisia, mutta pitsan täytteitä valittaessa on muistettava muutama seikka. Ensinnäkin on valittava täytteet, jotka sopivat yhteen. Pitseriapitsojen täytteet on valittu huolella, jotta makuelämys olisi täydellinen. Tähän toki vaikuttavat paljolti jokaisen omat makumieltymykset, ja eihän pitsaan kannata lisätä esimerkiksi ananasta, jos ananaksesta ei pidä. Toiseksi, täytteitä ei kannata laittaa liikaa. Jos täytteitä on liikaa, pitsa ei paistu pohjasta kunnolla
Pitsan päällä useimmiten yksi ainesosista on jokin liha. Yleensä kypsät lihat toimivat parhaiten, joten esimerkiksi jauheliha, kana ja pekoni täytyykin paistaa ensin. Pepperonimakkara, salami ja kinkku ovat käyttövalmiita. Kasviksissa täytyy ottaa huomioon kasvisten kosteus ja esimerkiksi kesäkurpitsa tai tomaatti kannattaa kuivattaa ennen pitsaan lisäämistä, sillä niistä irtoaa nestettä, joka kosteuttaa pitsan pohjan. Muutkin kasvikset sopivat pitsaan erinomaisesti, ja suosittelemmekin rohkeasti kokeilemaan erikoiseltakin tuntuvia yhdistelmiä ja makuja!
Kokoaminen
Kun pitsapohja on noussut riittävästi, alkaa pitsan kokoaminen. Pohja olisi paras pyöritellä ilman kaulinta, mutta kotioloissa kaulimen käyttö on kuitenkin ehkä se helpoin tapa. Pohja kaulitaan varovasti haluttuun muotoon ja jätetään leivinpaperille odottamaan seuraavaksi lisättävää tomaattikastiketta. Kastiketta saa olla reilusti, mutta ei kumminkaan liikaa, jotta pohja ei liiaksi kostu. Kastikkeen päälle lisätää halutut täytteet, mutta tässäkin kannattaa muistaa, että vähemmän on enemmän, jotta pitsa saadaan paistumaan kunnolla.
Kaiken täytteen päälle tulee koko pitsan kruunaava osa, eli juusto. Juustoon kannattaa panostaa, sillä se sitoo täytteiden maut yhteen ja tekee pitsasta pitsan. Juustoja on monenlaista ja ne jakavatkin paljon mielipiteitä. Perinteisesti pitsaan lisätään Mozzarella-juustoa, joka sulaa hyvin uunissa, mutta myös muut juustot toimivat pitsassa todella hyvin. Esimerkiksi sinihomejuusto sulaa hyvin ja antaa itsessään makua pitsaan. Kovat juustot, kuten esimerkiksi parmesaani, kannattaa sijoittaa pitsassa pohjalle, sillä ne palavat helposti.
Paistaminen
Normaalisti pitsan paisto-ohjeissa uuni kehotetaan laittamaan noin 250 asteeseen. Pitsan paistamisessa on juju, mitä ei heti tulisi ajatelleeksi. Uuni kannattaa laittaa vielä kuumemmalle. Ravintoloissa pitsa paistetaan jopa 500 asteisessa uunissa. Uunissa on kivi, joka kuumenee, ja joka siirtää lämmön pitsaan pohjasta. Kotioloissa tällaista kiveä ei ole, mutta kiveä voi yrittää matkia jättämällä pelti uuniin kuumenemaan valmiiksi. Kun pellin ottaa uunista pois ja pitsan asettaa päälle, alkaa pohja paistua jo kuumaa peltiä vasten.
Paistaessa saa olla tarkkana ajan kanssa, varsinkin jos uunia pitää kuumalla. Pitsa palaa helposti. Kannattaakin siis olla valmiina kellon kanssa tarkkailemassa pitsaa, sillä kuumassa uunissa pitsan paistoaika on vain noin 5 minuuttia. 250 asteisessa uunissa vähän kauemmin, mutta pitsan kypsyyden näkee helposti, sillä pitsan reunasta tulee kauniin kullanruskea ja juusto saa hieman väriä. Esilämmitetyssä pellissä on myös vaarana, että pohja palaa, jos pitsa on liian kauan uunissa.
Kylmät täytteet
Pitsaan voi lisätä joitain täytteitä, kun pitsa on otettu pois uunista. Jotkut tuoreet kasvikset ovat herkkiä kuumuudelle, joten ne kannattaa lisätä vasta jälkikäteen. Esimerkiksi rucola ja erilaiset yrtit palavat helposti uunissa. Rucola lisätäänkin usein pitsaan heti, kun pitsa on otettu uunista, niin että rucola saa pitsasta hieman lämpöä. Myös joitain mausteita laitetaan vasta pitsan päälle, ja oregano onkin yksi suosituimmista mausteista pitsassa. Mitä pitsa olisikaan ilman oreganoa?
Täydellinen makuelämys
Pitsan tekeminen ei ole niin vaikeaa, eihän? Täytyy vain muistaa, että mitään vaihetta ei voi mennä siitä, mistä aita on matalin. Pohjan täytyy olla hyvin vaivattu, kastikkeen hyvin vetäytynyttä, täytteiden sopia toisiinsa, sekä paistamisessa täytyy olla tarkkana, jotta pitsa onnistuu. Kun pitsan viitsii tehdä huolella, on lopputuloskin sen mukainen. Tätä ohjetta ei voi muuta kuin suositella, sillä pitsa on niin hyvää, että sitä kelpaisi tarjoilla itse italialaisillekin!