Useimmat meistä tarttuvat kaupassa valmiiseen pasta- tai makaronipussiin, vaikka tätä herkkua kaikissa sen eri muodoissa voi valmistaa kotonakin. Pastan kotimaassa Italiassa kotitekoisella pastalla on pitkät perinteet. Kerran oikeaa tuoretta ja hyvin valmistettua pastaa maistettuaan ymmärtää, miksi erilaiset pastaruoat ovat niin suosittuja ympäri maailman. Erilaisten pastataikinoiden teko ei edes ole niin monimutkaista kuin voisi olettaa. Tarvitaan vain hieman harjoittelua ja tietenkin oikeat ainekset. Kaikkeen tähän tämä artikkeli antaa ohjeet.

Mitä tarvitaan?

Pastaa voidaan tehdä parilla eri tavalla. Ensimmäinen ja helpoin tapa pastan valmistamisessa on käyttää niin sanottua pastamyllyä, joka tunnetaan myös nimellä pastapuserrin. Vaikka suomalaiskodeista tätä laitetta harvoin löytyy, ovat ne yllättävän edullisia varsinkin nettikaupasta hankittuna. Italialaiseen keittiöön tämä laite totta kai kuuluu. Toinen yleinen tapa valmistaa pastaa on hoitaa koko homma täysin käsityönä. Kyllä, sekin on todella mahdollista. Osaatko leipoa? Jos vastaus on myöntävä, osaat myös taatusti valmistaa pastaa.

man folding pastaa dough

Ensimmäinen vaihe pastan valmistamisessa on tietysti taikinan tekeminen – tarkoittaahan pasta italiaksi juuri taikinaa! Taikina syntyy durumvehnäjauhoista, jonka sitko ei ole niin venyvää kuin tavallisessa jokaisen suomalaisen ruokakaapista löytyvässä vehnäjauhossa. Pöydälle tai alustalle levitettyyn durumvehnäjauhoon sekoitetaan kananmunia. Sitten taikinaa vaivataan, kunnes massa muistuttaa hieman leipä- tai pullataikinaa. Parasta tietysti olisi käyttää yleiskonetta ja vaivata taikinaa sillä kolmesta viiteen minuuttia tai hieman enemmän, kunnes taikina on kimmoisaa.

Haluatko värikästä pastaa? Sekin onnistuu!

Kotona tehtyyn pastataikinaan voi alkuvaiheessa lisätä väriä. Niin saadaan mukavan näköistä pastaa – ja miksei hieman uutta makuakin. Italiassa yleisimmät ja suosituimmat “väripastat” ovat vihreä pinaattinen pasta sekä erilaiset punaiset pastat, joiden väri saadaan esimerkiksi chilistä, paprikasta tai tomaatista. Tai mikseipä niiden sekoituksestakin. Kolmas – ja yllättäen varsin suosittu – väri on musta, mutta mustan pastan tekeminen kotioloissa on hankalaa, ainakin Suomessa. Italiassa mustana väriaineena käytetään nimittäin mustekalan mustetta!

Pinaattipastan tekeminen käy suhteellisen helposti. Taikinavaiheessa seokseen sekoitetaan pinaattia hienonnettuna, ja taikina valmistetaan muuten täysin normaalien ohjeiden mukaan. Ole kuitenkin tarkkana siitä, että pinaatti todella on hienon hienoa. Muuten rakenne on väärä, eikä pastasta tule sellaista kuin haluamme. Pinaattina voi hyvin käyttää pakastepinaattiakin, kunhan kyse on todellakin hienonnetusta pinaatista eikä kokonaisista lehdistä! Jos haluat kokeilla punaista pastaa, helpointa on kokeilla esimerkiksi paprikajauhetta. Punaisen värin lisäksi paprika tuo hyvää makua.

Taikinasta pastaksi

Kun taikina näyttää valmiilta, voidaan siirtyä varsinaiseen pastan valmistamiseen. Sen pitää olla kimmoisaa, mutta ei tahmeaa. Jos taikina on tahmeaa, lisää hieman durumvehnäjauhoja. Seuraavaksi on siis pastan muotoilun aika, mutta ensin taikina kääritään kelmuun ja annetaan levätä puoli tuntia huoneenlämmössä. Helpoiten pastan muotoilu käy aiemmin mainitulla pastapursottimella tai -myllyllä, mutta jollei sellaista kotoa löydy, ei hätä siltikään ole tämän näköinen. Taikinan voi nimittäin myös kaulia pelkällä kaulimella, täysin käsipelillä siis.

hands holding pasta

Ennen kaulimisen aloittamista pitää varmistaa, että alusta on hyvin jauhotettu. Sitten ei kun kaulimaan. Kauli niin hyvin, että taikina on ohuen ohutta levyä. Jos taikinasi ei pysy kasassa tai on vaikkapa yhä tahmeaa, harkitse sen vaivaamista uudelleen. Taikinan “valmiuden” oppii näppituntumalta, kun pastaa tekee useammin. Ensimmäinen kerta on tietysti aina vaikein! Tässä vaiheessa kannattaa myös muistaa, että pastalajeja on tietysti vaikka millä mitalla. Pidä tämä mielessä.

Pastan leikkaus

Myös tässä vaiheessa sinulla on vaihtoehtoja. Erilaisia pastalajejahan on vaikka kuinka paljon, ja Italiassa eri pastoilla on vielä eri variantteja mm. koon mukaan. Spagettikaan ei ole vain spagettia Italiassa, vaan aina tietyn paksuista spagettia! Eri spagettien lisäksi löytyy tietysti pitkän malliset tagliatelle ja pappardelle, “makaronimaisempia” vaihtoehtoja mm. penne ja farfalle. Varsinkin jälkimmäiset ovat ensikertalaiselle hieman hankalia, sillä muotteja tarvitaan. Sen sijaan tagliatelle tai sitä hieman leveämpi pappardelle voivat olla ensikertalaiselle hyvä valinta.

Tagliatellen, spagetin tai pappardellen saa tehtyä taikinasta pitkän veitsen avulla, mutta ole tarkkana – pastasta on saatava kauttaaltaan saman levyistä, vai haluatko muka syödä oudon muotoista pastaa? Emme toki mekään. Helpointa on, jos et yritä tehdä pastoista liian pitkiä. Suositeltava leveys on tagliatellen noin puolen sentin leveys tai pappardellen noin sentin leveys. Muista, että pöydän tai alustan pitää olla jauhotettu, ja lisäksi voit lisätä jauhoja koko ajan tässäkin vaiheessa.

Entäpä täytetyt pastat?

Täytettyjenkin pastojen teko onnistuu. Tunnetuin italialainen täytetty pasta on ravioli. Raviolin sisälle voi laittaa monenlaista täytettä. Yleisimpiä ovat eri lihatäytteet, kuten vaikkapa kinkku juuston kera. Italialaisilla eri makuja löytyy vaikka millä mitalla. Jotkut mauista voivat suomalaiselle tuntua jopa oudoilta, sillä sisällä voi olla vaikka jotain makeaakin suolaisen rinnalla – kuten vaikkapa viikunaa! Jos olet ensi kertaa tekemässä pastaa, kannattaa valita jokin helppo täyte kuten vaikka jauheliha.

ravioli with spinach and ricotta cheese

Raviolienkin tekoon tarvitaan mieluusti omanlaisensa raviolimuotti, joita löytänee italialaisista erikoiskaupoista ja tietysti internetistä. Mutta kannattaako erillistä muottia hankkia vain raviolien vuoksi? Ei välttämättä, sillä jonkinlaisia ravioleja saa aikaan ilman sellaistakin. Taikinan kun voi leikata esimerkiksi taikinaleikkurilla sopivan kokoiseksi. Kun taikina on asetettu keskelle, pitää nyytti saada kiinni. Tämä on vaikein vaihe, mutta haarukankin avulla reunat saa välttävästi kiinni. Kokeile eri muotoja, niin huomaat, mikä sujuu helpoiten.

Tuorepastan keittäminen

Kun pastasi näyttää valmiilta – olitpa sitten päättänyt tehdä tagliatellea tai ravioleja – on tietysti keittämisen aika. Nyt pitää olla kuitenkin tarkkana, sillä kuivapastan eli kaupasta ostetun “kovan” pastan keittäminen on eri asia kuin tuoreen pastan keittäminen. Tuore pasta on paljon pehmeämpää, kuten oletkin jo varmasti huomannut. Kuiva pasta vaatii siis kypsyäkseen kauemmin kuin tuore pasta. Ennen keittämistä voit antaa pastasi levähtää ja voit pyyhkiä liiat jauhot pois.

Kun liiat jauhot on pyyhitty pois ja pasta on hetken levännyt, voidaan keittäminen aloittaa. Kiehuta vesi, lisää veteen suolaa kuten normaalistikin, ja veden kupliessa voit pudotella pastasi veteen. Pidä silmällä, etteivät pastasi takerru toisiinsa kiinni. Huomaa nyt, että keittoaika on lyhyempi kuin kovalla “kaupan pastalla”. Joillekin pastatyypeille keittoaika voi olla vain muutaman minuutin. Käytä sitten reikäkauhaa, jotta saat kypsät pastat pois kiehuvasta vedestä. Pastasi alkaa olla valmista.

Parhaat kastikkeet tuorepastalle

Kuten pastojakin on varsinkin Italiassa hurjat määrät, kastikkeiden määrä se vasta onkin rajaton. Peruskastike on tietysti bolognese, joka tehdään niin sanottuun raguun, joka on suomeksi sanottuna tomaattikastike. Ruskeakastikepohjainen “suomalaistyylinen” jauhelihakastike ei toimi tuoreelle pastalle läheskään yhtä hyvin kuin tomaattipohjainen kastike. Erittäin suosittuja ovat erilaiset kermaiset kastikkeet. Monien suosikkiherkku on ikiklassikko Pasta Carbonara, jossa kohtaavat pekoni sekä kermainen kastike, joka tehdään ilman kermaa kananmunien avulla. Italialainen ei Carbonaraansa kermaa kelpuuta!

Tosi hifistelijöiden pasta

Jos haluat nousta uudelle tasolle tuorepastojen valmistuksessa, gnocchi on hyvä vaihtoehto. Tämä italialainen klassikko on pastaa, jonka valmistamisessa käytetään perunaa. Gnocchit (lausutaan “njokki”) toimivat erinomaisesti esimerkiksi sinihomejuustokastikkeen kanssa. Huomaa keittäessäsi gnoccheja, että keittoaika on paljon muita pastoja lyhyempi. Keittäminen on kuitenkin helppoa, sillä kypsyyden tietää siitä, että gnocchi pompahtaa kiehuvan veden pintaan. Ja nyt vain pöytä koreaksi Italian tyyliin. Voit olla varma, että itse kotona tehdyt pastat ja gnocchit vievät kielen mennessään.