serving board with sushi

Sushirullat tai makirullat ovat japanilainen herkku, josta on tullut monen lempiruokaa. Japanilaisia ravintoloita on kuitenkin vain harvoissa kaupungeissa Suomessa, ja ravintolassa syöminen käy kalliiksi, joten kannattaa opetella tekemään sushirullia itse. Kun on kerran ostanut tarvittavat työvälineet ja muutaman kerran harjoitellut oikeaa tekniikkaa, sushirullien teko sujuu yllättävän helposti! Sushirullat ovat terveellisiä ja kevyitä, ja vaikka ravintoloissa niiden täytteet ovat usein samoja, vain mielikuvitus on rajana täytteiden suhteen kun niitä tekee kotona.

Mitä sushirullat sitten ovat? Sushirulla on tyypillisesti pieni, noin 3–5 cm läpimitaltaan oleva sylinteri, joka koostuu keskellä olevasta täytteestä, sitä ympäröivästä riisistä, ja sen ympärillä olevasta merileväkuoresta. Täytteenä on yleensä sekoitus kalaa ja kasviksia, mutta on myös paljon versioita, joissa on pelkkiä kasviksia. Niitä syödään dippaamalla rulla soijakastikkeeseen, ja palan painikkeena tarjotaan marinoituja inkiväärilastuja ja wasabia eli japaninpiparjuuresta valmistettua tulista tahnaa, jota voi sekoittaa soijakastikkeeseen. Rullia tarjotaan yleensä kuusi kerrallaan.

Sushirullien eri tyypit

Sushirulla on japaninkieliseltä nimeltään makizushi, norimaki, tai makimono, ja meilläkin niitä usein kutsutaan nimellä maki. Sushirullia on monia eri lajeja. Hosomakit ovat ympärysmitaltaan pieniä, usein vain kahden senttimetrin kokoisia, mutta korkeita. Ne ovat ehkä tyypillisin sushirullien muoto Suomessa ja monissa muissa länsimaissa. Niiden pienen koon vuoksi niissä on usein vain yhtä tai kahta täytettä, esimerkiksi kurkkua, raakaa tonnikalaa tai avokadoa. Sushirullien täytteet eivät ole aina tuoreita tai kevyitä; tsunamayomakissa on tonnikalasäilykettä ja majoneesia!

fresh sushi board

Futomakit ovat suurempia rullia, noin 5–6 cm ympärysmitaltaan, mutta korkeudeltaan ne ovat vain noin sentin mittaisia. Eho-maki on futomaki, joka tarjoillaan kokonaisena rullana, eli sitä ei ole leikattu pieniin pyörylöihin. Temaki taas on tötterön muotoinen, ja kääritään käsin. Jos siis et löydä mistään kauppaa joka myisi bambumattoja joilla rullat kääritään, voit aina tehdä temakeja. Vaikka sushirullat on yleensä kääritty nori-merilevään, käärimiseen voidaan käyttää myös ohutta munakasta, kurkun kuorta tai soijapaperia.

Mitä tarvitset sushin valmistamiseen?

Ensinnäkin, sushirullat rullataan bambusta valmistetun maton avulla, joten sellainen täytyy hankkia. Niitä myydään hyvin varustetuissa kodintarvikekaupoissa, tavarataloissa, sekä myös joissain suuremmissa ruokakaupoissa. Lisäksi tarvitset ainakin nori-merilevälevyjä, joihin riisi kääritään, rullien täytteet, joista puhumme enemmän alla, riisietikkaa, soijakastiketta, wasabia, marinoituja inkiväärilastuja ja sushiriisiä. Mikä tahansa riisi ei käy, vaan riisin on oltava niin tahmaista, että rullat pysyvät kasassa. Tarvittavat ainekset löytyvät hyvin varustetuista ruokakaupoista tai aasialaisiin tuotteisiin erikoistuneista kaupoista. Jos syöt paljon riisiä, kannattaa harkita riisikeittimen hankintaa.

Mitä täytteitä rulliin?

Sushirullien tyypillisimmät täytteet ovat kurkku, avokado, raaka tonnikala, raaka lohi, kypsennetyt jättikatkaravut ja surimi-tikut. Mutta vaikka edellä mainitut täytteet ovat tyypillisiä, ei sushirullien täyttämisessä ole mitään sääntöjä, vaan niiden sisälle voi periaatteessa laittaa mitä tahansa. Kannattaa siis olla luova ja kokeilla täyttää rullia raaka-aineilla, joista tykkää muissakin konteksteissa. Ainut rajoite on täytteen koko; rullan on pysyttävä kasassa, joten täyte ei voi viedä liikaa tilaa. Täytteet voi kuitenkin aina pilkkoa pienemmiksi.

Sushirulliin voi siis laittaa melkein mitä vaan; riisi ja nori-merilevä ovat niin neutraalin makuisia, että niiden maku ei juuri rajoita. Jos esimerkiksi jääkaapissa on jäljellä ruokia joista pitäisi päästä eroon, voi niistä improvisoida sushirullien täytteitä. Rullia ei ole pakko myöskään dipata soijakastikkeeseen, vaan dippaamiseen käy esimerkiksi sriracha-kastike, majoneesit (myös maustetut) tai barbeque-kastikkeet. Ainut kriteeri kastikkeen valinnassa on se, että se sopii rullien täytteisiin. Dippi ei tietenkään ole pakollinen, mutta rullat voivat olla hieman kuivia ilman sitä.

Sushirullien valmistus: riisi ja täytteet

Ensimmäiseksi tulee valmistaa riisi, koska sen täytyy antaa jäähtyä. Keitä sushiriisi riisikeittimessä tai kattilassa kunnes se on kypsää, ja laita se kulhoon. Sekoita riisiviinietikkaa, suolaa ja sokeria, ja kaada seos kulhoon riisin päälle. Sekoita lempeästi, ja laita riisi jäähtymään peitettynä kostealla kankaalla kunnes se on huoneenlämpöistä. Seuraavaksi on aika valmistella täytteet. Rullissa täyte on keskellä, ja sitä on hieman vähemmän kuin riisiä, mikä antaa käsityksen suhteellisista määristä. Leikkaa valitsemasi täytteet sopivan kokoisiksi viipaleiksi.

sushirulli fillings

Sitten on aika valmistella työtila rullausvaihetta varten. Ota bambumaton lähelle riisi, kulho jossa on puhdasta vettä, täytteet ja merilevä. Asettele merilevä huolellisesti bambumaton päälle. Käytä käsiäsi vesikulhossa, ja levitä sitten ohut kerros riisiä merilevän päälle; vesi estää tahmaista riisiä tarttumasta käsiisi, joten muista pitää ne kosteina. Jätä merilevää näkyviin puolisen senttimetriä siinä päässä joka on kauimpana sinusta, eli suunnasta johon rullataan. Näin levään jää paljas tarttumapintaa joka “liimaa” rullan kiinni.

Sushirullien valmistus: rullaus

Seuraavaksi on täytteiden aika. Levitä täytteitä tasaisesti niin, että niistä muodostuu sinuun nähden horisontaalinen viiva. Viivan tasaisuus on tärkeää, jotta rulla on joka kohdasta saman kokoinen. Seuraavaksi alkaa itse rullaus. Nosta bambumattoa sinua lähinnä olevasta reunasta niin, että saat nostettua riisiä täytteen päälle. Paina mattoa niin, että rullasta tulee tiivis, koska muuten se hajoaa leikkausvaiheessa osiin. Kun rulla on näin saatu alkuun, jatka rullaamista kunnes kaikki riisi on rullassa. Merilevä kiinnittyy luonnostaan ja pitää rullan suljettuna.

Kun rulla on valmis, katkaise se veitsellä keskeltä kahtia. Sijoita uudet rullat kylki kylkeä vasten ja leikkaa ne samalla veitsenvedolla haluamasi kokoisiksi. Tämä vaihe on tärkeä, koska sushirullien pitäisi olla saman kokoisia. Se, onko tällä merkitystä, riippuu kontekstista, mutta jos haluaa tarjoilla japanilaishenkisiä rullia, niiden ulkonäöllä on väliä. Moneenko osaan rullat leikataan, riippuu siitä, minkä kokoisia rullia haluaa syödä. Kuten mainittua, sushirullia tarjoillaan usein kuusi kerralla. Ei kannata tehdä niin suuria rullia, että niiden syöminen on vaikeaa.

Kuinka sushirullia tarjoillaan ja syödään?

man eating sushi

Japanilaisille ruoan ulkonäkö ja esillepano ovat erittäin tärkeitä hyvän aterian elementtejä, ja näin on myös sushirullien kanssa. Asettele rullat lautaselle, johon ne sopivat hyvin, vieri viereen, mutta niin ettei se jää puolityhjäksi. Japanilaiset ruoka-annokset ovat tyypillisesti paljon pienempiä kuin länsimaiset, joten kannattaa hankkia sopivan kokoisia lautasia ja kulhoja. Aseta jokaiselle syöjälle pieni lautanen, pieni kulho dippiä varten ja syömätikut. Laita pöydälle kulhoihin soijakastiketta, wasabi-tahnaa ja inkiväärilastuja. Soijakastikkeen voi myös laittaa pieneen kannuun, josta sitä on helpompi kaataa.

Jokainen ruokailija kaataa omaan pieneen dippikulhoonsa soijakastiketta (tai muuta dippiä), johon sushirullia sitten dipataan. Wasabi kannattaa sekoittaa suoraan soijakastikkeeseen. Inkiväärilastuja syödään rullien välissä tuomaan kontrastia makuihin. Sushirullien kanssa voi tarjoilla vettä, viiniä, olutta tai japanilaista sakea. Sakessa on promilleja noin kaksikymmentä, ja sitä juodaan perinteisesti pienen pienistä keraamisista kupeista. Sake juotiin perinteisesti lämpimänä, mutta nykyisin sakea on monia eri tyyppejä, joista monet eivät kestä lämmittämistä. Turvallisinta on siis tarjota sake kylmänä.

Milloin syödä sushirullia?

Sushirullat syödään huoneenlämpöisinä, joten ne ovat parasta ruokaa lämpimällä ilmalla. Sushirullat ovat loistava ruokalaji esimerkiksi kesäiselle piknikille, ja koska niissä ei ole gluteenia, ne ovat vähäkalorisia, ja koska niitä voi valmistaa ilman mitään eläinkunnan tuotteita, ne sopivat kaikenlaisia ruokavalioita noudattaville. Kannattaa pitää mielessä, että rullia ei voi säilyttää kauaa valmistamisen jälkeen, koska ne menettävät rakenteensa: riisi kovettuu ja kuivuu, merilevä sitkostuu ja monet vihannekset kadottavat rapeutensa. Valmista rullat siis juuri ennen piknikiä.