Mallin ammatti on sellainen, joka siintää monen nuoren naisen ja miehen unelmissa. Se saattaa kuitenkin tuntua jokseenkin mahdottomalta unelmalta, varsinkin jos päähän on pinttynyt stereotypia vaikkapa Kate Mossin tyyppisistä, langanlaihoista Hollywoodin huippumalleista, jotka saavat työstään miljardien palkkioita ja pyörivät jatkuvasti huippujulkkisten hulppeissa juhlissa. Tie tällaiseen saattaa olla pitkä ja kivinen, mutta valoisiakin uutisia toki on: läheskään kaikki mallinhommat eivät ole tällaisia, ja itse asiassa vain murto-osa pyörii miljoonien arvoisen mallibisneksen ympärillä.

Sinäkin voit hyvin alkaa malliksi, sillä mallin hommista suurin osa on amatöörityötä, joka hoidetaan amatöörimallien toimesta. Tämä bisnes ei ehkä ole ihan yhtä rahakasta – tai itse asiassa amatöörimallit eivät ehkä saa rahaa palkaksi laisinkaan, mutta heidän työnsä on sitäkin hauskempaa. Jos oikeasti pidät mallin työstä, niin teet sitä hymyssä suin myös ilman miljoonapalkkioita. Ja kuka tietää, ehkä amatöörimallina toimiminen poikii myöhemmin erilaisia uramahdollisuuksia, joista et ole osannut aikaisemmin edes osannut unelmoidakaan.

Instagram-malli

Yksi uusimmista mallityypeistä on sosiaalisen median malli, useimmiten Instagram-malli. Tällainen malli ylläpitää malliportfoliotaan omalla sosiaalisen median tilillään, ja hänellä on usein paljon seuraajia. Instagram-malli saattaa saada rahoitusta yhteistyökumppaneiltaan tai markkinoida muiden firmoja omalla tilillään maksua vastaan. Instagram-malli ei yleensä työskentele kenenkään alaisena, vaan elää yhteistyökumppaneiden ja heidän rahoitustensa ja palkkioidensa avulla. Lisäksi mallintyöt ovat usein tämän tyyppiselle mallille vain sivutyö tai harrastus, ja Instagram-malli tienaakin yleensä varsinaisen elantonsa jostakin ihan muualta.

Miten sinustakin sitten voisi tulla tällainen Instagram-malli? Periaate on se, että kuka tahansa voi olla somessa malli. Sinun ei tarvitse tehdä muuta, kuin perustaa oma sosiaalisen median tili ja alkaa postaamaan aktiivisesti sisältöä kasvattaen seuraajamäärääsi. Seuraajien määrään nousu kuitenkin vaatii tietysti laadukasta sisältöä, joten sinun tulee pitää huoli siitä, että julkaiset kauniita ja miellyttäviä otoksia. Kun saat tiliäsi ja sen seuraajamäärää kasvatettua, saattaa sinulle alkaa satelemaan yhteistyötarjouksia jos jonkinlaisilta brändeiltä.

Ammattimalli

Aivan mallijoukon huippukastia ovat tietenkin ammattimallit eli ne, jotka tekevät työtä suurista rahoista ja ovat alan havitelluimpia kasvoja. Mallimaailman huipulle kipuaminen kuitenkin vaatii paljon. Tästä huolimatta ei kannata menettää toivoa, vaan muistaa aina, että mikään ei ole mahdotonta. Jos mallimaailman huipulle pääseminen on unelmasi, on ensimmäinen askel mallisopimuksen tekeminen jonkin mallitoimiston kanssa. Tämä voi olla hankalaa, mutta kannattaa jatkaa yrittämistä niin kauan, kunnes lopulta onni potkaisee ja tärppää. Kyllä jossakin on sinullekin tilaa!

Valokuvamalli

Nyt seuraa monelle mielenkiintoisin aihe, nimittäin helpoin tie päästä ihka oikeaksi malliksi. Saatat olla nähnyt jonkun, joka julkaisee itsestään jatkuvasti upeita, ammattivalokuvaajan ottamia kuvia. Saatat kadehtia häntä ja miettiä, kuinka paljon rahaa kuviin uppoaa tai paljonko palkkaa tuo onnekas malli saa. Tosiasia on kuitenkin se, että malli tuskien saa kuvien lisäksi mitään. Niin paljon kuin on amatöörimalleja, on myös amatöörikuvaajia, jotka tarvitsevat kaiken näköisiä kuvattavia. Tällöin kuvaukset hoituvat usein sillä periaatteella, että malli saa itselleen kuvat maksutta.

Mallimaailma on jo pitkään ollut murroksessa, ja huippunimet kuten Ashley Graham ovat raivanneet massasta poikkeaville malleille selkeän tien tähtiin. Juuri siksi myös valokuvaajat kaipaavat erilaisia malleja, jotka erottuvat jollakin tavalla joukosta. Siksi juuri sinustakin voi tulla valokuvamalli: ilmoita halukkuutesi tämän tyyppisistä kuvauksista jollekin paikalliselle amatöörikuvaajalle, niin saat varmasti kuvausajan sovittua. Jos ei heti tärppää, niin jatka kyselyä aktiivisesti. Tällaisista kuvauksista hyötyvät molemmat, niin kuvaaja kuin mallikin. Kaikki voittavat, mikä olisikaan sen parempaa!

Videomalli

Kaikki mallit eivät suinkaan esiinny töissään vain liikkumattomassa muodossa. Itse asiassa kaikki vaikkapa musiikkivideollasi näkemät sivuhenkilöt ovat usein malleja. Videomallin työ erottuu monin tavoin valokuvamallin työstä, mutta tämänkään duuni ei ole tippaakaan vähemmän monipuolista, nimittäin videoitakin on erilaisia. Videomalli voi esiintyä vaikkapa musiikkivideolla, jolloin hyödyksi ovat toki monet muutkin taidot, kuten tanssimisen osaaminen. Lisäksi muita videomallin töitä voivat olla vaikkapa televisio- tai muut videomainokset, joihin sisältyy lisäksi myös puhuen viestimistä.

Kuten valokuvamallimarkkinat, ovat markkinat myös videomallien osalta täydessä muutoksen pyörteessä. Nykyään trendinä on se, että mikä erikoisempi malli, sitä paremmat mahdollisuudet päästä osaksi produktiota. Enää ei etsitä pelkästään täydellisen kauniita malleja, vaan pienet virheet otetaan avosylin vastaan. Siksi kannattaakin rohkeasti hakea töitä ja havitella unelmauraansa, vaikka monesti tuntuisikin, että on varmasti riittämätön ja huonompi kuin muut hakijat. Tee virheistäsi valttejasi, niin saat hetkessä lisää itseluottamusta ja urasi lähtee nousuun pikemmin kuin huomaatkaan.

Näytösmalli

Näytösmallin hommat ovat työ, joka kiinnostaa varmasti myös monia mallin urasta haaveilevia. Mikä olisikaan ihanampaa, kuin oikein kunnon aikuisten pukuleikit? Eikö olisikin mukavaa saada hiukset nätisti laitettua, meikit siististi naamaan ja upeat kuteet päälle? Tätä näytösmallin homma on pähkinänkuoressa. Mikä parasta, tässäkään ei kannata missään nimessä takertua vanhanaikaisiin muotteihin langanlaihoista Victoria’s Secret -tyyppisistä kaunokaismalleista tepastelemassa lavalla päällään miljoonien dollareiden alusvaatteet. Näytösmallin työ on niin paljon enemmän, ja sinustakin voi helposti tulla sellainen.

Myös suurin osa näytösmalleista on työssään amatöörejä. Näytösmalliksi pääseminen ei välttämättä vaadi edes kovin suuria ponnisteluja, sillä usein esimerkiksi paikalliset ostoskeskukset järjestävät muotinäytöksiä uusimpien tuotteiden esittelyyn. Ja koska nykyään aitous on muodissa ja ihmiset haluavat nähdä, miltä tuote näyttää juuri heidän päällään, ovat aidon näköiset mallit nykyään suuremmassa suosiossa kuin koskaan ennen. Sinulta ei vaadita muuta kuin itseluottamusta ja säteilevä lavahymy, niin olet valmis lähtemään matkaan astelemaan pitkin upeaa catwalkia.

Markkinointikasvo

Monet brändit ja firmat tarvitsevat usein tuotteilleen tai palveluilleen mainoskasvoja, joilla demonstroida taitojaan. Kyseessä saattaa olla vaikkapa parturikampaaja-alan opiskelijan tekemä upea kampaus tai hiusten täydellinen muodonmuutos, maskeeraajan tekemä upea meikki, tai vaikka stylistin kanssa tehty pukuleikki. Jokainen näistä tarvitsee palveluilleen jonkun, jolla harjoitella ja markkinoida. Tällöin kuvioihin astuvat markkinointimallit. Mikä parasta, tällaisena mallina saat ilmaisia muodonmuutoksia, hoitoja ja hemmotteluhetkiä. Mallin työ ei ole koskaan ennen ollut näin hauskaa ja jännittävää!

Jos omien hiusten tai kasvojen uhraaminen ammattilaisten armoille ei houkuta, on markkinointimalleilla toinenkin suuntaus, niin sanottu “brand ambassador” eli brändilähettilästyö. Tällaisessa työssä brändit palkkaavat aitoja ihmisiä mainostamaan heidän tuotteitaan, ja mallit saavat käyttöönsä uniikin alennuskoodin, jota voivat mainostaa ystävilleen. Kun malli saa koodillaan myytyä tavaroita, tienaa hän rahaa tai ilmaisia tuotepalkintoja. Tämä on siis oiva keino tienata hieman tuloja mallintöiden ohella, ja samalla saada kasvatettua omaa vaatekaappia toinen toistaan ihanammilla tuotteilla.

Onnea unelmien tavoitteluun!

Nyt kun olet lukenut, kuinka laaja skaala erilaisia mallintöitä onkaan, on päällimmäisenä tunteena varmaankin helpotus. Se ei olekaan niin vaikeaa, kuin olet ehkä kuvitellut. Onko unelmiesi työ valokuvamalli, videomalli, markkinointimalli vaiko ehkäpä sittenkin näytösmalli? Sinun ei tarvitse enää tehdä muuta kuin kerätä kaikki rohkeutesi ja ottaa ensimmäinen askel kohti unelmiesi töitä. Vain tällä tavoin voit alkaa tavoitella unelmiasi ja ehkä loppujen lopuksi nousta tähtiin. Ja vaikkei niin kävisikään, on mallintyö taatusti hauskaa ja antoisaa monin tavoin.