Oletko niitä ihmisiä, joita haastatteluun osallistuminen jännittää? Tai kenties etsit uutta työpaikkaa, ja haluat nostaa omaa valituksi tulemisen todennäköisyyttäsi? Tai ehkä olet pyrkimässä johonkin koulutukseen, jota varten kandidaatit haastatellaan. Haastattelussa menestyminen vaatii aina huolellista valmistautumista, joka vie askeleen lähemmäs onnistumista. Valituksi tuleminen ei tietenkään ole koskaan varmaa, mutta yrittänyttä ei laiteta! Lisäksi mitä enemmän harjoittelet haastattelutilanteita, sen helpommaksi tilanteet muuttuvat itsellesi, jolloin mahdollisuutesi omien unelmiesi toteutumiseen ovat lähempänä kuin voit uskoa.

Nykyisin on yleistä, että työpaikkaa vaihdetaan useamman kerran työuran aikana, ja monella alalla vakituiset työsuhteet alkavat olla jo menneen talven lumia. Erityisesti luovilla aloilla työsuhteet ovat yhä enenevissä määrin fragmentoituneet, jolloin proaktiivisuus työnhaun suhteen on noussut aina vain tärkeämmäksi. Talouden hidastuessa ja uuden talouskriisin lähestyessä käydään monilla aloilla harvoista työpaikoista kovaa taistoa. Jo pelkästään haastatteluun pääseminen voi olla työn ja tuskan takana. Mikäli haastatteluun pääsee, onkin syytä valmistautua tarkkaan. Lukemalla seuraavat vinkit voit tuplata mahdollisuutesi onnistua!

Tee taustatutkimus huolella

Tiedätkö täysin tarkkaan millaiseen työpaikkaan tai opiskelupaikkaan olet hakemassa? Usein työpaikkailmoitukset voivat olla hieman epämääräisiä, jolloin on tärkeää, että otat kunnolla selvää, millaisesta mahdollisuudesta on kyse. Vieraile vähintäänkin työnantajan nettisivuilla ja ota selville perustiedot: milloin työnantajan firma on perustettu, mikä on heidän visionsa ja missionsa, kuinka paljon heillä on työntekijöitä. Tärkeää on myös ymmärtää, millainen taloudellinen tilanne yhtiöllä mahdollisesti on. Käy siis vähintäänkin läpi tase ja tärkeimmät tunnusluvut. Näin saat paremman käsityksen liiketoimintaympäristöstä.

man sitting and doing research

On myös hyvä ottaa selvää, millaisia kilpailijoita yhtiöllä on, ja kuinka työnantaja menestyy suhteessa heihin. Voit kokeilla tehdä myös yksinkertaisia hakukonehakuja, jolloin vastaan tulee mitä luultavammin mielenkiintoisia uutisia työnantajasta. Taustatutkimuksen teko voi kuulostaa tylsältä, mutta se palvelee myös työnhakijaa, joka saa paremman ymmärryksen siitä, kiinnostaako kyseinen työnantaja tarpeeksi itseä. Mikään ei nimittäin tuhoa mahdollisuuttasi menestyä haastattelussa yhtä varmasti kuin se, että vaikutat epämotivoituneelta. Huolellinen taustatutkimus auttaa hakijaa myös asemoimaan omat vahvuutensa paremmin suhteessa haettavaan työpaikkaan.

Tee muistiinpanoja

Kenties haet samanaikaisesti useaa eri mahdollisuutta ja työnhaku on kaikkein aktiivisimmillaan. Tällöin on hyvä tehdä kunnolliset muistiinpanot taustatutkimuksen aikana, jolloin voit aina palata niihin, vaikkapa vielä ennen haastattelun alkamista. Omien muistiinpanojen tuominen haastatteluun ei ole myöskään etikettivirhe, ellei sitä ole erikseen kielletty. Voit tehdä muistiinpanoja myös haastattelun aikana, mikä selkeästi osoittaa myös haastattelijalle, että olet oikeasti kiinnostunut kyseisestä mahdollisuudesta. Voit myös täydentää muistiinpanojasi haastattelun jälkeen, jotta voit hyödyntää niitä tulevissa haastatteluissa, mikäli et tullut valituksi.

Ensivaikutelma on kaiken a ja o

Tunnetusti ihmisten välisessä interaktioissa ensivaikutelmalla on suuri rooli. Vaikka haastattelijat ymmärtäisivätkin, että hakijaa kyseinen tilanne hermostuttaa, on ensivaikutelmalla silti vähintäänkin alitajuntainen vaikutus. Ole siis aina ajoissa. Haastattelijoilla saattaa olla useita hakijoita haastateltavinaan samana päivänä, jolloin yhden myöhästyminen vaikuttaa kokonaisaikatauluun. Vaikka myöhässä oleminen hyvästä syystä ei olisikaan katastrofaalista, on se usein pois siitä ajasta, jolla hakija pystyy vakuuttamaan työnantajan. Tämän lisäksi ajoissa oleminen on myös toisen ihmisen kunnioittamista, mikä on työyhteisössä aina tärkeää.

smiling businessman shaking womans hand at an haastattelu

Kiinnitä huomiota myös ulkoiseen olemukseen. Mikään ei ole tympäisevämpää kuin epäsiisti hakija. On aina parempi olla ylipukeutunut kuin alipukeutunut. Siisti pukeutuminen kielii myös siitä, että hakija on luotettava. Kengät on syytä lankata ja myös pyyhkiä kaikesta lumesta ja pölystä ennen sisääntuloa. Loskan tuominen haastatteluhuoneeseen jättää aina väärällä tavalla lähtemättömän vaikutuksen. Vältä paljastavien asujen käyttöä, ja mikäli sinulla on tatuointeja, muista peittää ne. Suunraikastinta kannattaa myös hyödyntää, mutta hajusteiden kanssa kannattaa olla varovainen.

Online-haastatteluissa menestyminen

Nykyään myös HR:n toimintoja halutaan tehostaa ja muuttaa ketteriksi. Verkkohaastattelut ovatkin muodostuneet normiksi monilla työnantajilla, koska ne auttavat etenkin suurten hakijamäärien valikoinnissa. Hyvän ensivaikutelman tuottaminen onkin online-ympäristössä hieman vaikeampaa kuin fyysisessä haastattelutilanteessa, muttei suinkaan mahdotonta. Online-haastattelut tehdään useimmin webkameran avulla, jolloin on tärkeää, että ulkoinen olemuksesi on samanlainen kuin fyysisessä haastattelussa. Vaikka suorittaisit haastattelun kotona, kannattaa silti pukeutua siististi. Haastattelun paikka on myös syytä valita huolella, ja kannattaa katsoa, että myös huone on siisti.

Hyvä kikka on esimerkiksi asetella taustalle viherkasveja, jotka luovat hakijasta rauhallisen ja luonnollisen vaikutelman. Jotkin online-haastattelut nauhoitetaan, jolloin tietokone esittää haastattelukysymykset. Välillä kysymyksiin voi vastata niin monta kertaa, kuin haluaa, mutta joissakin haastatteluohjelmissa on esimerkiksi kolme mahdollisuutta vastata. Mikäli koet jännitystä, voit hyödyntää myös omaa nauhuria, jolla voit harjoitella kysymyksiin rauhallista vastaamista tarpeeksi niin monta kertaa, kunnes olet omaan vastaukseesi tarpeeksi tyytyväinen voidaksesi nauhoittaa sen myös haastatteluohjelmaan. Jos kyse on nauhoitetusta haastattelusta, varaa tarpeeksi aikaa.

Jännitys on normaalia

Sellaista työnhakijaa tuskin löytyy, joka ei edes joskus jännittäisi haastattelutilannetta. Moni kokee jännityksen kuitenkin ahdistavana, jolloin se voi helposti aiheuttaa ylimääräisiä vaikeuksia haastattelussa suoriutumisessa. Jännitystä voi kuitenkin oppia hallitsemaan. Tärkeintä on pystyä nukkumaan edellinen yö hyvin, ja huolehtia siitä, että kehon energiatasapaino on kohdallaan. Kun vastaat kysymyksiin, voit tarkkailla itseäsi, ja mahdollisesti muuttaa puhetyyliä rauhalliseksi. Mikäli kesken haastattelun tulee ajatuskatko, voit laskea hiljaa päässäsi vaikkapa viiteen, ja aloittaa vastaamisen uudestaan.

woman interviewing a young man
Haastatteluun valmistautuminen 4

Jännityksessä ei ole myöskään mitään pahaa. Mikäli jännitys iskee haastattelun aikana, kannattaa se myös avoimesti myöntää haastattelijalle. Rehellisyys antaa aina hyvän vaikutelman. Jännitykseen auttaa myös harjoittelu. Voit harjoitella haastattelutilannetta vaikka ystäväsi kanssa, ja pyytää palautetta. Myös pieleen mennyt haastattelu kannattaa ottaa oppimisen kannalta, sillä mitä enemmän hakija saa haastatteluita taakseen, sen paremmaksi itsensä esittelemisessä tulee. Meditaatio laukaisee tutkitusti myös jännitystä, ja sitä kannattaa ihmeessä kokeilla. Internetistä ja Youtubesta on löydettävissä ilmaisia meditaatioharjoituksia.

Vältä suurimmat haastatteluiden sudenkuopat

Monet pyrkivät tietenkin luettelemaan haastatteluissa omia vahvuuksiaan, mutta moni unohtaa työnantajan näkökulman. Haastatteluun valmistautuessa kannattaakin miettiä, millaista työntekijää ollaan hakemassa, ja mitä työnhakija itse voi tarjota firmalle. Kyse on siis itsensä myymisestä. Älä siis keskity omien vaatimusten liialliseen kuvailuun vaan kerro selkeästi, mitä itse voit työnantajalle tarjota. Palkasta on mahdollista neuvotella, mutta älä liiaksi korosta palkkavaatimustasi, vaan ota ensiksi selvää työn vaatimuksista. Ota ainakin selvää, kuinka paljon vastaavista työtehtävistä kyseisellä alalla yleensä maksetaan.

Työhaastattelut ovat nykyisin yhä enenevissä määrin kaksisuuntaisia eli ikään kuin neuvotteluja. On tietenkin tärkeää, että omat vahvuudet tuodaan selkeästi esille, mutta haastattelijaa kannattaa myös kuunnella tarkasti ja miettiä, mitä hän kysymyksillään ajaa mahdollisesti takaa. Monissa työtehtävissä vaaditaan myös kykyä ymmärtää asiakkaiden tai yhteistyötahojen tarpeita, jossa hyvällä kuuntelukyvyllä on keskeinen rooli. Haastattelijat saattavat olla myös viekkaita. Mikäli sinulta kysytään jotain mihin et tiedä tarkkaan vastausta, kannattaa se enemmin myöntää, kuin yrittää keksiä vastausta aiheen vierestä.

Pyri olemaan oma itsesi

Moni tekee virheen yrittämällä tieten tahtoen miellyttää haastattelijaa. Pahimmillaan haastattelija voi kokea tämän nuoleskeluksi, mikä antaa epäammattimaisen vaikutelman. Pyri siis aina olemaan oma itsesi. Aidot ihmiset näyttävät aina luotettavammilta ja rehellisemmiltä kuin teeskentelijät. Omaa innostusta ei tarvitse peitellä. Jos haastattelun aikana käykin ilmi, että kyseinen työ ei ole sitä, mitä odotit, kannattaa silti haastattelu käydä loppuun, ja ilmoittaa vasta myöhemmin, ettet ole enää kiinnostunut. Hyvä hakija jää aina mieleen myös tulevia mahdollisuuksia silmällä pitäen!