Tänä päivänä internet antaa työelämälle paljon uusia mahdollisuuksia, ja voi antaa työntekijöille vapaammat kädet suunnitella omaa arkeaan. Aina vain suurempi joukko suomalaisista työnantajista tarjoaa henkilökunnalleen mahdollisuuden tehdä osan töistään etätöinä. Tämä on mahtava tilaisuus heille, jotka arvostavat vapautta ja oman ajankäytön suunnittelua. Jos et kuuluu onnekkaisiin, joiden työpaikka tarjoaa tätä mahdollisuutta, ei huolta – on olemassa lukuisia eri alojen töitä, joissa voit ansaita elantosi netin kautta. Riittää, että olet oma-aloitteinen ja sinnikäs.

man holding money

Itsenäinen työskentely tuo mukanaan lukuisia etuja. Työt ovat usein tyypiltään sellaisia, että ne voidaan hoitaa mihin aikaan päivästä vain, kunhan ne tulevat valmiiksi määräaikaan mennessä. Netin kautta tapahtuva työskentely ei myöskään sido sinua fyysisesti mihinkään, joten olet vapaa tekemään töitä mistä päin maailmaa tahansa. Usein olet oman itsesi herra, eli kaikki työ mitä teet, menee suoraan omaan taskuusi. Vaikka etuja on lukuisia, tulee kuitenkin muistaa, että se, mikä kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, yleensä myös on sitä.

Kirjoitustyöt tulonlähteenä

Yksi suosituimmista tavoista tienata ylimääräistä rahaa on tekemällä kirjoitustöitä netissä. Nykyään, kun palvelut, kaupankäynti ja vapaa-ajan vietto siirtyvät aina vain vahvemmin nettiin, on sivujen perustajilla ja ylläpitäjillä kova tarve kiinnostaville, houkutteleville ja hyvin kirjoitetuille teksteille ja artikkeleille. Jos olet luova, sinulla on sanan lahja hallussa, ja olet nopea tuottamaan tekstiä, tämä voi olla sinulle oikeasti todella hyvä keino ansaita rahaa. Hyville kirjoittajille ja luotettaville, aikatauluja kunnioittaville yhteistyökumppaneille on aina kysyntää.

Kirjoittaminen voi olla hyvä keino hankkia lisätuloja, mutta parhaat tekijät voivat tehdä siitä myös kokopäiväisen työn. Artikkelien hinnoittelu riippuu vähän siitä, missä kirjoitat. Netistä löytyy useita sivustoja, jotka tarjoavat freelance-kirjoittajille kootusti töitä. Näiden etu on se, että sinun ei tarvitse itse etsiä asiakkaita. Miinuspuoli taas on se, että osa palkkiosta menee itse sivustolle, eli sinun palkkiosi jää pienemmäksi. Voitkin aloittaa kokemuksen hankkimisen kirjoittamalla muille, ja pikkuhiljaa siirtyä hankkimaan omia asiakkaitasi.

Kyselyihin vastaaminen

person filling out a survey

Kyselyihin vastaaminen on erittäin helppo tapa tienata. Se ei vaadi sinulta erityistä kokemusta tai ammattiosaamista, vaan riittää, että sinulla on aikaa istahtaa hetkeksi tietokoneen ääreen. Tämä työ on suosittua siksi, että sitä voi käytännössä tehdä kuka vain. Luonnollisestikin työstä, joka ei suuria ponnisteluja vaadi, ei makseta suuria korvauksia. Se voi toimia siis lähinnä lisäansioiden kartuttajana, missä se ajaa asiansa mainiosti – rahaa tienatakseen tarvitsee vain klikkailla tietokoneella tai näppäillä puhelimen näyttöä.

Valokuvien myynti

Oletko lahjakas valokuvaaja? Jos pidät otoksien nappailusta, ja niiden jälkikin tuppaa olemaan kelvollista, voit kokeilla myydä valokuviasi netissä. Jos et tiedä, miten lähteä liikenteeseen tai missä myydä kuviasi, voit kääntyä netistä löytyvien kuvapankkien puoleen. Useat kuvapalvelut ottavat vastaan freelance-kuvaajien valokuvia, ja maksavat sinulle sitten provision joka kerta, kun joku ostaa kuvasi käyttöoikeudet. Valokuvia voi joutua lataamaan suuria määriä ennen kuin ne rupeavat tuottamaan kunnolla tuloja, eli alussa kannattaa varautua pienellä määrällä kärsivällisyyttä.

Jos kuvat ovat houkuttelevia ja saat niitä kuvapankkiin sisään suurempia määriä, tämä tapa voi tuoda sinulle niin sanottuja passiivisia tuloja pidemmäksikin aikaa – kun kuvat on kerran ladattu sivustolle, sinun ei tarvitse enää huolehtia niistä ja omat prosenttisi maksetaan sinulle aina, kun kuva ostetaan. Usein kuvamateriaalia etsitään esimerkiksi mainoksiin ja nettisivuille. Sinun kannattaa tehdä hieman taustatyötä, ja selvittää, minkä tyyppiset kuvat myyvät parhaiten. Esimerkiksi Shutterstock on hyvä palvelu kuvien myyntiin, sillä sen kuvia käyttävät miljoonat asiakkaat ympäri maailmaa.

Ansaitseminen somen avulla

Jos olet aktiivinen sosiaalisen median käyttäjä, ja sinulla on riittävän suuri määrä seuraajia somen kanavissa, voit harkita somen valjastamista tienaamiseen. Mahdollisia kanavia ovat esimerkiksi Facebook, Instagram, Twitter ja Snapchat. Somessa tienaaminen voi koostua muun muassa tuotemainoksista tai -maininnoista, yhteistyössä tehdyistä julkaisuista, suuremmista yhteistyöprojekteista tai sponsoroinnista. Tienaavaksi somevaikuttajaksi päästäksesi seuraajamäärien tulee olla yleensä vähintään 10 000, eli ihan jokaiselle tämä mahdollisuus ei ole auki. Tämän kokoisen määrän kasvattamiseen voi vierähtää useampia vuosiakin.

portait of cheerful man holding rahaa

Somen yhteistyöjulkaisujen palkkiot vaihtelevat hyvin suuresti, ja ne ovat käytännössä aina sidottuja seuraajamäärään – mitä suurempi seuraajamäärä, sitä suurempia palkkioita voidaan pyytää. Tyypillisesti hintahaitari julkaisua kohden osuu 50–1 000 euron väliin, mutta kaikkein parhaat vaikuttajat voivat pyytää julkaisuista jopa tuhansia euroja. Omalla aktiivisuudella ja hyvällä idealla omaa somesuosiota voidaan kasvattaa. On järkevää valita jokin tietty, kiinnostava teema, johon keskittää kanavansa. Tänä päivänä kilpailua on paljon, joten kaikkein suosituimpien teemojen, kuten muodin ja sisustamisen, saralla tarjontaa on melkein liikaakin.

Blogin kirjoittaminen

Toinen tapa, jolla omat kirjoitustaidot voidaan valjastaa hyötykäyttöön, on blogin kirjoittaminen. Se voi olla sinulle sopiva vaihtoehto, jos todella nautit kirjoittamisesta ja sinulla on ajatuksia tai ideoita, joita haluaisit jakaa muille. Blogi, jota kirjoitetaan vain rahan tienaus verkkokalvoilla kiiluen, paljastuu lukijoille välittömästi, eikä ole olemassa mitään tehokkaampaa tapaa karkottaa lukijoita. Valitse siis aihe, joka kiinnostaa sinua aidosti, ja josta kirjoittaminen on lähellä sydäntäsi. Rajaa aihepiiri mahdollisimman tarkasti, jotta saat juuri sinulle sopivat lukijat löydettyä.

Tämä muodostuu erityisen tärkeäksi, kun aletaan miettimään keinoja, kuinka saada blogi tuottamaan rahaa. Jos olet valinnut aiheeksi vaikkapa koiraperheen elämän, hyvin todennäköisesti lukijasi ovat eläinrakkaita koiranomistajia. Tällöin voit vaikkapa asettaa sivuillesi affiliate-linkkejä eläinaiheisiin verkkokauppoihin, voit kirjoittaa sponsoroituja arvosteluja koirankoulutuskirjoista tai voit rakentaa oman kurssiohjelman, jonka lukijasi voivat hankkia sivuiltasi. Blogin muuttaminen tienaavaksi on paljon helpompaa, kun tunnet lukijakuntasi. Sinä olet lukijoillesi aiheen asiantuntija, joten olet etuoikeutetussa asemassa tuotteiden ja palvelujen suosittelussa.

Freelance-työt

Maailma on täynnä ihmisiä ja yrityksiä, jotka tarvitsevat apua erilaisiin töihin ja tehtäviin. Suuri osa näistä tehtävistä voidaan hoitaa huoletta myös etätöinä. Tällaisia töitä voivat olla esimerkiksi erilaiset käännöstyöt, suunnittelutyöt, graafiset työt, copywriterin työt tai vaikkapa erilaisten raporttien laatiminen. Oletko hyvä kielissä? Erityisesti suomi-englanti- ja suomi-ruotsi-käännökset ovat kovasti kysyttyjä. Kolmas vahva, nousussa oleva kielipari on suomi-saksa. Nämä kielet hallitsevat, laadukasta työtä tekevät, nopeat kääntäjät saavat melko varmasti kalenteria hyvin täytettyä.

young woman working and drinking coffee

Verkossa potentiaalisten asiakkaidesi määrä kasvaa huomattavasti verrattuna paikalliseen bisnekseen. Tietysti tämä tuo mukanaan myös enemmän kilpailua, mutta sinnikkäällä työllä voidaan saada hyviä tuloksia aikaan. Eri alojen freelancereille on myös tarjolla asiakkaita kokoavia sivustoja. Palveluntarjoajat luovat sivustolle profiilin, jossa esittelevät taitonsa, ja asiakkaat ottavat sitten sivuston kautta yhteyttä sopivimpaan kandidaattiin. Suosituimmat sivustot freelancereille ovat Fiverr ja Upwork. Sivustot ottavat pienen provision välistä jokaisesta myydystä palvelustasi, mikä kannattaa ottaa huomioon palvelun hinnoittelussa.

Lopuksi

Netin kautta tienaaminen voi olla parhaimmillaan todella palkitsevaa. Se antaa vapauden suunnitella omaa elämää aivan uudella tasolla. Muista kuitenkin, että kotoa työskenteleminen ei ole vain hitaita aamuja kahvikuppi kourassa, pyjama päällä töihin menoa ja lomailua aina kun huvittaa. Se vaatii sinulta mielen lujuutta, omistautumista, keskittymiskykyä ja heittäytymistä. Alku voi olla hankalaa, mutta jos jaksat uskoa omaan tekemiseen, työskentelet lujasti ja seuraat jo onnistuneiden esimerkkiä, voit saada luotua itsellesi kokonaan uuden, täysin itsesi hallinnassa olevan uran.