Moni kutsukorttia kirjoittava varmasti miettii, mitä pitäisi kirjoittaa ja kenelle. Kutsusta onkin hyvä selvitä ainakin pakolliset asiat, kuten juhlan aihe ja ajankohta. On myös kohteliasta ja hyödyllistä vieraalle, että kutsuja kertoo, mitä on odotettavissa. Muun muassa pukukoodista ja lahjatoiveista täytyy tietää etukäteen. Myös itse juhlat sujuvat rennommin ja mukavammin silloin, kun vieraat ovat kutsun saatuaan osanneet valmistautua asianmukaisesti. Lue seuraavat vinkkimme kutsukorttien sisältöä ja ulkoasua varten.

Mitä kutsun täytyy sisältää?

Kutsun on tärkeää sisältää muutama oleellinen asia. Kutsun on sisällettävä ainakin kutsuttujen, sekä kutsujan nimet, juhlan aihe, sekä ajankohta ja paikka. On myös muita asioita, joita kutsujan on hyvä lisätä tarvittaessa. Niitä ovat esimerkiksi lahjatoiveet, teema, pukukoodi, maininta avecista tai perheenjäsenistä, sekä mahdollinen vastauspyyntö. Joskus kutsuun on hyvä laittaa myös ajo-ohjeet tai ohjeet kuljetuksista tilanteesta riippuen. Kutsuun on hyvä kirjata myös yhteystiedot kuten puhelinnumero sekä kysymys erityisruokavalioista, mikäli tilaisuuteen kuuluu ruokailu.

Viralliseen tilanteeseen kutsuttaessa kutsussa voi käyttää kutsuetikettiä. Silloin esimerkiksi pukukoodi sijoitetaan tekstisivun vasempaan ja vastauspyyntö oikeaan alalaitaan. Nykyään ne kirjoitetaan usein myös keskitetysti, mutta erilleen kutsun muusta tekstistä. Jos vastausta pyydetään kirjallisena, kutsuun voidaan myös laittaa vastauskortti kirjekuorineen, johon on kirjattu lähettäjän nimi ja osoite. Tällöin on kohteliasta lisätä postimerkki valmiiksi. Käytännönasiat, kuten lahjatoiveet ja ajo-ohjeet taas laitetaan usein kutsun mukana lähetettävään liitteeseen, eikä itse kutsukorttiin.

Erilaisia kutsuja

On erilaisia tapoja kutsua ihmisiä tilaisuuteen. Ne riippuvat tilaisuuden luonteesta ja kutsujan mieltymyksistä. Esimerkiksi yrityksen virkistyspäivään voi hyvin lähettää kutsun esimerkiksi sähköpostin tai netissä olevan palvelun kautta. Tällainen valmis palvelu on esimerkiksi Juhlat.fi. Tilaisuudesta riippuen pienen porukan voi kutsua myös puhelimitse tai lähettämällä viestin vaikkapa sosiaalisen median kautta. Kannattaa valita kutsutapa, jolla varmasti tavoitat jokaisen vieraan. Jos et esimerkiksi tiedä, käyttävätkö kaikki kutsutut sosiaalista mediaa säännöllisesti, ei kannata lähettää viestiä sitä kautta.

Varsinkin juhlallisempiin ja virallisempiin tilaisuuksiin sopii perinteinen paperinen kutsu. Kutsun voi tehdä joko itse tai esimerkiksi tilata valmiiksi tehtynä. Monelle kutsukortin askarteleminen on kuitenkin hauskaa ajanvietettä. Kutsut voivat olla lähettäjänsä näköisiä, ja niiden teossa voi käyttää luovuutta. Perinteisen kutsutekstin lisäksi kutsuihin voi lisätä kuvia ja koristeita, tai niihin voi painattaa erilaisia juhlallisia pintoja tai kirjoittaa vaikka runoja. Kutsuja voi tilata myös valmiiksi painettuna tai teettää jopa omista valokuvistaan – vain mielikuvitus on rajana.

Miten kirjoitan kutsun?

On monia erilaisia tapoja kirjoittaa kutsu. Kutsun suunnittelu ja kirjoittaminen riippuu esimerkiksi kutsujan mausta ja tilaisuuden luonteesta. Jotkin tilanteet, kuten esimerkiksi työnantajan työntekijöille lähettämät kutsut, voivat vaatia virallista etikettiä. Sen sijaan esimerkiksi syntymäpäiville voi halutessaan lähettää myös rennomman kutsun. Etenkin rentojen juhlien tapauksessa kutsu voikin olla juuri kutsujansa näköinen ja omaperäinen, eikä sen ole pakko noudattaa etikettiä, jos ei sitä itse halua. On myös kutsujasta kiinni, haluaako hän rennon vai muodollisen kutsun.

Etiketin mukaan tehtävään kutsuun on tietyt säännöt. Esimerkiksi kutsun sisältö sekä ihmisten nimet, joille se on osoitettu, kirjoitetaan viralliseen tapaan. Yhdessä asuvan parin kohdalla kutsujalle läheisemmän henkilön nimi kirjoitetaan ensin. Lisäksi lapsien nimiä ei ole aina pakko kirjoittaa, vaan voidaan kirjoittaa esimerkiksi kaavalla: vaimon nimi ja aviomiehen nimi perheineen. Myös itse kutsun teksti voi olla virallinen, esimerkiksi “meillä on ilo kutsua teidät…”, jonka jälkeen kirjoitetaan muun muassa juhlan aihe, paikka ja aika.

Ideoita ja inspiraatiota

hand holding a lightbulb

Netti on pullollaan inspiraatiota kutsujen tekemiseen liittyen. Pelkästään hakukoneella hakemalla löytää kattavasti sivuja kutsutekstin ideointiin ja kutsuetiketin luomiseen. Kutsua varten löytyy myös runsaasti hauskoja tekstejä ja runoja. Esimerkiksi varssyja.wordpress.com tarjoaa runoja ja onnittelutekstejä aihealueittain muun muassa aviopareilla ja kastejuhliin. Itse kutsukortin suunnitteluun taasen Pinterest on hyvä palvelu inspiraationetsintään. Palvelussa jaetaan kirjanmerkkejä ja kuvia käyttäjien kesken, sekä sivuilta voit etsiä ja luoda itsellesi ideakokoelmia esimerkiksi kutsukorttiin liittyvistä runoista, tai kutsukortin ulkoasuun liittyvistä ideoista.

Ideoita ja jopa valmiin pohjan kortillesi voit saada myös kortteja suunnittelevista tai painavista yrityksistä. Heiltä voit tilata juuri sinulle painetut kutsukortit ilman suunnittelun ja korttien tekemisen vaivannäköä. Esimerkiksi Ifolor tekee puolestasi persoonallisia ja kauniita kutsukortteja omista valokuvistasi. Vaihtoehtoja ovat myös valmiit, netistä tulostettavat kutsukortit tai suoraan netin korttipalvelusta sähköisesti lähetettävät kutsukortit. Nämä ovat hyvä vaihtoehto esimerkiksi epävirallisiin tilaisuuksiin, silloin kun et halua suunnitella kutsujasi itse.

Kutsujen sanastoa

Varsinkin virallisissa ja muodollisissa kutsuissa voi olla usein sanastoa, jota ei ymmärrä. Kerromme nyt muutamista yleisistä asioista, joita tällaisesta kutsusta voi löytyä. Kutsuissa pukeutumiskoodi merkitään miehen puvun mukaan, ja nainen valitsee miehen pukukoodia vastaavan puvun. Pukukoodeja on useita, ja niistä esimerkiksi casual tarkoittaa epämuodollista pukeutumista ja tumma puku taas juhlavampaa, vaikkapa häihin sopivaa asua, kuten tummaa tai harmaata pukua ja naisella esimerkiksi kevyttä jakkupukua tai leninkiä.

“Vastausta pyydetään”-teksti voidaan lyhentää kutsukorttiin muotoon V.p. Voidaan käyttää myös ranskankielistä lyhennettä R.S.V.P., joka tarkoittaa “olkaa hyvä ja vastatkaa”. Vastauspyyntö voi lukea kortissa myös muodossa: “vastausta pyydetään xx mennessä”, joka on selvä tapa ilmaista asia. Kutsuun vastaaminen on aina kohteliasta. Siihen voidaan kirjata myös sana “avec”, joka tarkoittaa, että kutsuttu voi ottaa seuralaisen mukaan juhliin. Kutsukortit osoitetaan usein suoraan kutsutuille, joten jos osoitteessa mainitaan “perheineen”, myös lapset ja puoliso ovat tervetulleita.

Myös kiitoskortti on arvokas tapa

Kutsun lisäksi juhlan jälkeinen kiitoskortti on arvokas ja kohtelias tapa kiittää vieraita. Se on vieraille myös muisto juhlatilaisuudesta. Tilaisuudesta riippuen voi miettiä tarvitseeko kiitoskorttia lähettää vai ei. Yleensä etenkin rippi-, kaste-, hää- tai ylioppilasjuhlien jälkeen lähetetään kiitoskortti, jolla kiitetään myös annetusta lahjasta. Rennoista illanvietoista tai esimerkiksi yritysjuhlista sen sijaan voi kiittää myös suullisesti tai lähettämällä esimerkiksi viestin netin kautta tai puhelimitse, aina kuitenkin tilanteen luonteeseen sopien.

Kiitoskortteja voi tehdä itse tai niitä voi tilata valmiiksi painettuina. Netin kautta voi löytää lukuisia erilaisia myyjiä ja korttimalleja, joiden joukosta voi taatusti löytää itselleen mieluisimman. Kuten kutsukortteihin, myös kiitoskortteihin voi halutessaan painattaa myös omia valokuviaan, vaikkapa kuvan kiitettävästä tilaisuudesta. Esimerkiksi Calligraphen myy valmiita kortteja, mutta nettikaupan kautta voi myös painattaa omia valokuviaan kiitoskorteiksi. Kyseisen kaupan hinnat ovat myös melko edulliset, joten sen tuotteet sopivat jokaiselle budjetille.

Milloin kutsut tulisi lähettää?

hand holding an envelope

Ei ole yhtä ainoaa vastausta kutsujen ajankohdalle. Usein kuitenkin sanotaan, että neljä viikkoa ennen tilaisuutta on sopiva aika kutsujen lähettämiselle. Jotkut tosin lähettävät kutsut jo aikaisemmin, joka on järkevää esimerkiksi vieraiden työvuorojen vuoksi. Kesähäiden aikana sesonkiaikaan kutsut kannattaa lähettää jo kahdeksan viikkoa aikaisemmin. Ulkomailla asuville kutsut on sen sijaan hyvä lähettää jo kolme kuukautta ennen juhlaa, tai ainakin ilmoittaa juhlista jo ennakkoon vaikkapa 6-8 kuukautta ennen tilaisuutta.

Lopuksi

Nyt kun olet lukenut artikkelimme kutsukorttien suunnittelusta ja kirjoittamisesta, sinulla ehkä saattaa olla jo ideoita korttejasi varten. Vaikka osaan kutsuista liittyykin etiketti, kannattaa muistaa, että kutsujen suunnittelussa vain mielikuvitus on rajana. Esimerkiksi syntymäpäivä- tai hääkutsustaan voi tehdä juuri niin persoonallisen ja erikoisen kuin itse haluaa. Kutsujen tekemiseen saa paljon inspiraatiota netin kautta, ja mikäli korttien tekeminen itse ei kiinnosta, monet yritykset tekevät kauniita kortteja asiakkaan puolesta.