Suomen pääkaupunki Helsinki on viime vuosina noussut suosituksi turistikohteeksi, ja muutamana edellisenä vuotena hotelliyöpymisiä on mitattu Helsingissä jopa neljä miljoonaa vuosittain. Puhtaasta luonnosta ja keskiyön auringosta tunnettu Suomi tarjoaa Helsingissä mahdollisuuden kokea luonnonläheisyyttä modernissa ja maailmanluokan designia tarjoavassa kaupunkiympäristössä. Keskeisten nähtävyyksien lisäksi kannattaa tutustua merelliseen Helsinkiin vaikkapa Suomenlinnan lautalla tai osallistumalla opastetulle retkelle Harakan saarelle. Tämän lisäksi Helsinki tarjoaa taidetta hengenravinnoksi sekä erinomaisen ravintolatarjonnan ja ostosmahdollisuudet.
Kuuluisimmat nähtävyydet maalla
Valtaosa Helsingin maalla sijaitsevista nähtävyyksistä sijaitsee keskustan alueella kävelymatkan päässä toisistaan. Kaupungin merelle asti näkyvä maamerkkinä toimiva Helsingin tuomiokirkko Senaatintorin laidalla on myös yksi kuuluisimmista nähtävyyksistä Helsingissä. Carl Ludvig Engelin suunnittelema kirkko on keskeinen osa Helsingin empirekeskustaa. Muita huomattavia tyylisuuntia Helsingin keskustan rakennustyylissä ovat uusklassismi, jugend ja funktionalismi. Kaupungin kauneutta pääsee ihailemaan parhaiten Kalevankatu 5:ssä sijaitsevan Ravintola Tornin tai Tyynenmerenkatu 2:n Clarion Hotel Helsingin näköalaravintoloissa.
Senaatintorilta merelle päin tultaessa saavutaan Kauppatorille, jonka laidalla on Suomen kenties kuuluisin patsas, Havis Amanda. Vuonna 1908 pystytetty patsas on tunnettu erityisesti siitä, että opiskelijat lakittavat Mantaksi kutsumansa patsaan vappujuhlinnassa. Kauppatorin vierestä löytyy myös Esplanadin puisto, missä Kappelin ravintolaa vastapäätä on kesäisin usein ilmaisia – ja usein myös varsin suosittuja ulkoilmakonsertteja. Tunnettuihin nähtävyyksiin kuuluvat myös Töölön alueelta löytyvät kallion sisään rakennettu Lutherinkatu 3:ssa sijaitseva Temppeliaukion kirkko sekä Sibelius-monumentti Sibeliuksen puistossa.
Kuuluisimmat nähtävyydet merellä
Merellinen Helsinki tarjoaa runsaasti nähtävää, sillä mainiot lauttayhteydet ja risteilymahdollisuudet mahdollistavat tutustumisen myös Helsingin edustan lukuisiin saariin. Ehdottomasti tunnetuin vierailukohde on Suomenlinna, jonne kulkee lukuisia lauttoja Kauppatorilta. Julkisen liikenteen tarjoamilla lautoilla pääsee matkustamaan Helsingin sisäisen liikenteen lipulla, minkä johdosta lauttalippu sisältyy myös päivä- ja viikkolippuihin. Toinen Helsingin tunnettu saari on eläintarhana toimiva Korkeasaari, jonne lauttakuljetuksen lisäksi pääsee kulkemaan maateitse. Korkeasaaressa kannattaa vierailla myös talvisin, sillä eläintarha on auki 364 päivänä vuodessa.
Helsingissä vieraillessa kannattaa tutustua myös pienempiin saariin ja kaupunkia ympäröivään mereen esimerkiksi päivällisristeilyllä. Valtaosa muutaman tunnin pituisen saaristoristeilyn tarjoavista laivoista lähtee Kauppatorilta. Eri laivojen tarjontaa kannattaa vertailla ennen ostopäätöksen tekemistä, sillä eri laivayhtiöiden risteilyreitit, risteilyn pituudet sekä ravintolatarjoilu risteilyn aikana eroavat toisistaan. Suosittelemme Helsingissä aikaansa viettäviä myös tutustumaan esimerkiksi Harakan saareen, jonne kulkee yhteyslautta Kaivopuiston rannasta. Harakkaan järjestetään myös opastettuja retkiä, joissa pääsee tutustumaan saaren monipuoliseen kasvistoon ja saaressa pesiviin kesyhköihin lintuihin.
Taide ja design Helsingissä
Helsingin tarjontaan kuuluvat myös lukuisat suomalaista ja kansainvälistä taidetta ja designia tarjoavat museot ja näyttelytilat. Tunnetuin lienee Rautatientorin vieressä Kaivokatu 2:ssa sijaitseva Ateneumin taidemuseo, jossa vakituisena näyttelynä esitetään suomalaisen taiteen keskeisiä töitä Akseli Gallen-Kallelan töistä Hugo Simbergiin. Ateneum on varsin tunnettu myös rakennuksen julkisivun toisen kerroksen suomalaisia ja kansainvälisiä taiteilijoita esittävistä korkokuvista. Rautatientorin läheisyydestä löytyy myös nykyaikaisempaa taidetta tarjoava Kiasma sekä Töölönlahden Musiikkitalo, jonka aulan tilataideteokset ovat näkemisen arvoiset.
Näiden keskeisten nähtävyyksien lisäksi Helsingissä on joukko muita vierailemisen arvoisia taidenäyttelyitä. Suomen ainoa vanhaa eurooppalaista taidetta esittelevä museo Sinebrychoffin taidemuseo sijaitsee Bulevardin varrella, ja erityisesti modernia taidetta sekä vaihtelevia näyttelyitä tarjoava Didrichsenin taidemuseo sijaitsee Kuusisaaressa. Modernia taidetta on tarjolla lisää Eduskuntatalon lähellä Lasipalatsin Amos Rexin tiloissa. Tämän lisäksi Helsingissä esitetään lukuisia pop up -tyyppisiä näyttelyitä muun muassa Sanomatalossa ja Rautatientorilla. Helsingin keskustassa kannattaa myös tutustua vähemmän tunnettujen taiteilijoiden töitä esitteleviin gallerioihin.
Ravintolat Helsingissä
Ravintolatarjonta on Helsingissä kattavaa ja kaupungista löytyy lukuisien fine dining -kokemuksen tarjoavien ravintoloiden lisäksi runsaasti eri hintatasoa edustavia suomalaista ja kansainvälistä keittiötä edustavia paikkoja. Ravintolatarjontaan kannattaa ennen Helsinkiin tuloa tutustua etukäteen, sillä vaihtoehtoja on tämän päivän Helsingissä paljon. Fine dining -kokemuksen tarjoavien ravintoloiden osalta suosittelemme Pohjoisesplanadi 5:ssa sijaitsevaa pohjoismaista keittiötä edustavaa Olo-ravintolaa. Mainioita maistelumenuja tarjoavat myös muun muassa Eteläranta 20:n Finlandia Caviar ja Ludviginkatu 3-5:ssä sijaitseva Ragu.
Fine diningin lisäksi Helsinki tarjoaa runsaasti mutkattoman tunnelman tarjoavia pihviravintoloita. Hyvän ruoan ja rennon tunnelman tarjoaa Eteläinen Hesperiankatu 22:ssa sijaitseva Ravintola Elite, joka on tunnettu myös lukuisien taiteilijoiden suosimana paikkana sekä Kapteeninkatu 11:n Sea Horse. Helsingissä kannattaa tutustua myös Välimeren keittiöitä edustaviin Ravintola Brondaan osoitteessa Eteläesplanadi 20 tai Cafe Bar No 9:ään Uudenmaankadulla. Omiin suosikkeihimme sisältyvät myös monet intialaista ruokaa tai sushia tarjoavat ravintolat lukuisissa osoitteissa ympäri Helsinkiä.
Ostosmahdollisuudet Helsingissä
Helsinki on Suomen suurin kaupunki, missä kotimaisten vierailijoiden lisäksi käy paljon turisteja ympäri maailmaa. Täten Helsingistä löytyy myös runsaasti kansainvälisen tason valikoiman omaavia ostospaikkoja merkkituoteliikkeistä ostoskeskuksiin sekä lukuisiin pikkuliikkeisiin. Kauppatorin yhteydessä Pohjoisesplanadin kadulta löytyvät mm. ranskalaisten luksusmerkkien Louis Vuittonin ja Longchampin myymälät sekä suomalaista muotia ja designia edustavat Marimekon, Iittalan sekä Kalevala Korun liikkeet. Pohjoisesplanadin kautta pääsee tutustumaan myös ostoskeskus Kämp Gallerian ja Stockmannin tavaratalon valikoimiin.
Lisää mainioita erikoisliikkeitä löytyy Design District -alueelta, josta voi löytää myös mainioita ravintoloita ja kahviloita lounastamiseen. Helsingistä löytyy myös edullisempia ketjuliikkeitä esimerkiksi Mannerheimintien alkupäästä sekä keskusta-alueen kahdesta suurimmasta kauppakeskuksesta, Forumista ja Kampin Keskuksesta. Muodin ja designin lisäksi Helsingissä kannattaa ostaa kosmetiikkaa ja erikoisruokatarvikkeita. Erityisesti tavaratalojen ja kauppakeskusten alennusmyynneistä voi löytää laadukasta ihonhoidon ja kauneuden kosmetiikkaa edulliseen hintaan. Erikoisruokatarvikkeita kuten tyrnituotteita voi niin ikään löytää mainiolla hintalaatusuhteella suurista alennusmyynneistä.
Mitä muuta Helsingissä kannattaa kokea?
Helsingin keskustassa kokemisen arvoinen paikka on Kauppatorin vieressä sijaitseva merikylpylä Allas Sea Pool Katajannokanlaituri 1:ssä. Tästä kylpyläkompleksista löytyy täysimittaisen uima-altaan ja lastenaltaan sekä saunatilojen lisäksi ulkotiloissa sijaitseva merivesi-allas, jossa voi uida puhdistetussa merivedessä. Allas Sea Poolissa järjestetään myös runsaasti erilaisia tapahtumia, kuten allasbileitä ja joogailtoja. Löytyy Helsingistä myös muutama perinteinen yhteissauna, kuten perinteinen puulämmitteinen korttelisauna Sörnäisten metroaseman lähellä osoitteessa Harjutorinkatu 1. Korttelisauna onkin mainio tapa kokea vanhan ajan tunnelmaa Helsingissä.
Helsingissä pääsee myös luontokohteisiin sekä säiden ja sinilevätilanteen niin salliessa uimaan luonnonvesissä. Suosittelemme erityisesti Seurasaarta, jossa merellä uimisen lisäksi voi tutustua vanhaa Helsinkiä esitteleviin Kansanpuistoon ja Ulkomuseoon. Kesäaikaan kannattaa myös käydä vuoden 1952 olympialaisia varten rakennetussa Helsingin uimastadionin maauimalassa, joka on lapsiystävällisyyden lisäksi mainio paikka auringon ottamiseen. Helsingissä on myös yksi maan parhaimmista elokuvateattereista Tennispalatsi, Kampin keskuksen lähellä. Kulinaristit taas voivat nauttia ravintolatarjonnan lisäksi Etelärannan ja Hakaniemen kauppahallien tunnelmasta.
Helsingin hintataso
Helsingin yleinen hintataso on muuta maata korkeampi ja esimerkiksi keskimääräinen hotelliyöpymisen hinta 3 tähden hotellissa on 100 euron tietämillä. Lounasannoksen saa ravintolasta edullisimmillaan jopa alle kymmenellä eurolla ja ravintolaillallisten hinnat vaihtelevat muutamasta kympistä useisiin satoihin euroihin. Ravintoloissa tarjotun alkoholin hinta voi yllättää, sillä keskustan parhaat ravintolat voivat pyytää juomasta kymmenen tai viisitoista euroa. Sisäänpääsymaksut suosittuihin paikkoihin esimerkiksi Korkeasaareen, Allas Sea Pooliin tai elokuvateattereihin ovat myös kalliit. Alennuksiin ja vierailijapaketteihin kannattaa Helsingissä siis tutustua.
Onko Helsinki turvallinen?
Helsinki on turvallinen, mutta joitain asioita kannattaa silti huomioida oman hyvinvoinnin ja onnistuneen matkakokemuksen takaamiseksi. Päiväsaikaan kaupungilla voi liikkua rauhassa ja suurin vaara on joutua taskuvarkaan uhriksi keskustan turistiruuhkissa. Kannattaa myös tutustua ravintoloiden ja palveluiden hintoihin etukäteen, sillä Helsingissä on tänä päivänä runsaasti varsin kalliita high end -elämyksiä tarjoavia paikkoja. Ilta-aikaan kaupungilla liikkuminen on pääsääntöisesti turvallista, mutta päihtyneet voivat kohdata väkivaltarikollisuutta esimerkiksi taksi- tai nakkikioskijonossa. Viisas matkailija ottaa huomioon nämä seikat Helsingin matkallaan.