Helsinki on suoranainen juoksijan paratiisi, sillä juosta voi lähes missä tahansa. Vaikka luonto ja vehreys ovat Helsingissä tärkeässä osassa, on Helsingin liikenne niin inhimillistä, että myös keskustassa voi helposti juosta. Helsingin tarjoamia juoksureittejä ja -paikkoja onkin lähes rajaton määrä. Juosta voi monipuolisesti niin asfaltilla, hiekkatiellä kuin polullakin. Juoksit sitten missä tahansa, voit olla varma, että sinut otetaan Helsingissä juoksijana hyvin vastaan. Alla on listattuna muutamia Helsingin parhaista juoksureiteistä.

Lenkin pituus määrittää parhaan lenkkipaikan

people running blurred

Se, missä kannattaa juosta, riippuu pitkälti lenkin pituudesta. Noin viiden kilometrin lenkkejä on todella helppo juosta sekä ydinkeskustassa että ympäri Helsingin lähiöitä. Loistava tieverkosto takaa sen, että lenkeillä on aina alla hyvä, turvallinen jalkakäytävä. Useissa paikoissa pääset myös lyhyen lenkin aikana juoksemaan pehmeälle alustalle esimerkiksi puistoon. Lyhyemmän juoksulenkin tai kenties intervallien tekoon sopii loistavasti myös urheilukenttä. Helsingissä ne ovat julkisessa käytössä, ja niitä löytyy esimerkiksi Pitäjänmäestä, Pirkkolasta ja Lauttasaaresta.

Jos taas haluat juosta pidemmän, yli 10 kilometrin lenkin, kannattaa reitti suunnitella jo etukäteen, ettei juokseminen olisi päätöntä poukkoilua paikasta toiseen. Tässä jutussa olemme ottaneet huomioon myös juoksureittien pituudet ja variaatiot, jotta voit itse paremmin suunnitella, mikä reitti sopisi juuri sinulle. Lisäksi voi reittejä tutkailla monipuolisten karttasovellusten avulla, jos haluat tietää tarkkaan, minkä pituinen suunnitelmissa oleva lenkki on. Myös esimerkiksi Keskuspuistossa on useita karttoja, joiden avulla voi hakea apua juoksureitin valintaan.

Töölönlahti – keskustan klassikko

Kenties Helsingin kaikkein klassisin juoksureitti kulkee pitkin Töölönlahtea. Vaikka Töölönlahti on aivan kaupungin sykkeessä, tarjoaa paikka kuitenkin rauhallisen ympäristön juoksulle. Pehmeä alusta, vehreät puut ja itse lahti rauhoittavat lenkkeilijän mieltä. Töölönlahden ympäri kulkevan reitin pituus on noin 2,2 kilometriä, joten kiertämällä lahden muutamaan kertaan saa mukavasti vaihdeltua lenkin pituutta. Reittiin voi lisätä myös rautatien toisella puolella sijaitsevan Eläintarhanlahden kierron, jolloin reitin kokonaispituus on lähes 5 kilometriä.

Vaikka Töölönlahden reitti ei ole kovinkaan pitkä, tarjoaa se myös vaihtelua Linnunlaulun nousun avulla. Ylämäessä saa mukavasti sykkeen nousemaan. Töölönlahden reitti on varsin klassinen myös siitä syystä, että useat kaupungissa käytävät juoksukilpailut käyttävät Töölönlahden rantaa reiteissään. Sekä Helsinki Running Dayn että Helsinki Half Marathonin loppusuorat kulkevat juuri tuota Hesperianpuiston läpi kulkevaa reittiä. Näin onkin varsin hyvä idea käydä Töölönlahdella lenkillä ja harjoitella tuota loppusuoraa, jotta se ei kisapäivänä tule yllätyksenä.

Arabianranta ja Vantaanjoen ympäristö

Arabianranta tarjoaa upeat puitteet lenkkeilyyn. Itse rantapuiston hiekkatie ei ole kuin 2 kilometriä pitkä, mutta matkalla saa ihailla vehreää ympäristöä, tyyntä merta ja Vanhankaupungin koskea. Arabiasta matkaa voi jatkaa Vantaanjokea pitkin kohti Oulunkylää, jossa voi myös juosta pehmeää hiekkatietä vehreässä maisemassa. Matkalla Oulunkylään ja Savelaan on esimerkiksi Pikkukosken uimaranta. Arabian lähellä on myös Kumpulan kasvitieteellinen puutarha sekä Kumpulan ja Vallilan siirtolapuutarhat, joiden kautta on lenkillä mukava poiketa.

Jos tavoitteenasi on pitkä lenkki, tarjoaa lenkki Arabian, Herttoniemen ja Kulosaaren kautta täydelliset puitteet. Aloittaa voit Arabianrannan rantapuistosta tai vaikka Merihaasta asti. Reitti Merihaasta kulkee Kyläsaaren kautta Arabiaan. Matkalla on Viikin Helsingin yliopiston Arboretumin metsä, jossa on useita erilaisia puulajeja ja kasveja. Matka jatkuu Viikin peltojen kautta kohti Herttoniemen merenrantaa ja Kulosaaren kautta takaisin Sörnäiseen, ja siitä edemmäs keskustaan, jos tarve vaatii. Kokonaislenkki Merihaka mukaan lukien on noin 16 kilometriä.

Keskuspuisto

Keskuspuisto on varmasti yksi Helsingin suosituimmista juoksu- ja kävelypaikoista, eikä suotta. Laajuudeltaan Keskuspuisto on jopa 700 hehtaaria, ja siellä on ulkoilureittejä lähes sata kilometriä. Juostavaa puistossa siis todella riittää! Jos sinulla ei ole lenkille suunniteltua tiettyä pituutta, voit vapaasti poiketa haluamillesi poluille ja tutkia Keskuspuiston tarjoamia upeita metsäreittejä. Niin iso puisto ei kuitenkaan ole, että voisit siellä kokonaan eksyä. Vastaantulijoista joku tietää varmasti, mihin kannattaa mennä.

Keskuspuisto yltää käytännössä aina Olympiastadionin lähellä sijaitsevasta Eläintarhan puistosta aina Haltialaan ja Vantaanjoelle asti. Pituutta puistolla on siis jopa 10 kilometriä. Kiitos Keskuspuiston kätevän sijainnin, voit aloittaa lenkkisi aivan keskustan kupeesta Töölöstä ja juosta sieltä aina Keskuspuistoon asti. Puistossa on olemassa sekä leveitä hiekkapolkuja ja pururatoja että metsäpolkuja. Lisäksi reittien varrella on monipuolisesti erilaista luontoa. Voit juostessa ihailla niin siirtolapuutarhojen vehreyttä kuin luonnonmukaista, rehevää aarnimetsääkin.

Helsingin saaret

Lauttasaari on suosittu esikaupunkialue lähellä Helsingin keskustaa. Alue on kuitenkin todella vehreää ja kun kyseessä on saari, on myös meri aina lähellä. Koska Lauttasaari on asuttu, on se varsin suuri. Jos koko saaren juoksee rannikkoa pitkin, tulee siitä hieman yli 10 kilometrin matka. Suuruutensa vuoksi tarjoaa Lauttasaari varsin mukavia juoksureittejä ympäri saarta, sillä sieltä löytyy loistavat jalkakäytävät, joita on sekä hiekkaisina että asfalttisina. Lisäksi on Lauttasaaressa urheilupuisto, jossa voi juosta vauhtitreenejä radalla.

Myös monien rakastama Seurasaari on oiva lenkkeilykohde. Sinne pääsee siltaa pitkin ja saari on mukavan kokoinen. Kokonainen kierros saaren ympäri on noin kolme kilometriä, mutta eri polkuja ja reittejä juosten saa matkasta huomattavasti pidemmän. Juosta saat sekä metsäisessä että kallioisessa maastossa aina meren läheisyydessä. Juoksu ei siis Seurasaaressa ainakaan ole monotonista. Seurasaaresta voit jatkaa matkaa Meilahden rantojen kautta Töölöön. Taka-Töölön Sibelius-monumentilta voit jatkaa juoksua Etu-Töölöön ja Hietaniemeen.

Helsingin urbaanit kaupunkireitit

helsingin urban city

Vaikka Helsinki ei ole samassa mielessä suurkaupunki kuin maailman muut metropolit, tarjoaa myös Helsinki mahdollisuuden juosta urbaanissa ympäristössä. Yksi parhaista juoksureiteistä kulkee pitkin Helsingin eteläistä rannikkoa. Lenkin voi aloittaa vaikka Kauppatorilta ja jatkaa siitä Katajanokan rannan kautta Kruunuhaan rantatietä. Kruunuhaassa voi poiketa myös siltaa pitkin Tervasaareen, joka tosin pienuutensa vuoksi ei tarjoa mahtavia juoksureittejä. Reittiä voi joko jatkaa Siltavuorensiltaa tai Pitkäsiltaa käyttäen kohti Merihakaa tai Hakaniemeä. Pelkästään Katajanokan kierroksesta tulee noin kolme kilometriä.

Samaa rantareittiä voi jatkaa myös toiseen suuntaan, Kaivopuiston läpi kohti Hernesaarta. Kauppatorilta Hernesaareen matkaa on noin neljä kilometriä. Hernesaaresta voi matkaa jatkaa aina Jätkäsaaren ja Ruoholahden merellisiin maisemiin. Myös itse Kaivopuisto tarjoaa hienot lenkkeilymaisemat. Kaivopuistossa ja Tähtitorninmäellä ei kannata unohtaa mäkitreenin mahdollisuutta. Sekä Tähtitorninmäki että Kaivarin puistossa sijaitseva mäki tarjoavat nimittäin loistavan tilaisuuden tehdä mäkivetoja. Helsingin parhaita puolia onkin se, että vaikka lenkille lähtee keskustasta, on loistava lenkkipaikka todella lähellä.

Eläintarhan kenttä

Jos treenaat vauhtikestävyyttä tai muuten vain pidät radalla juoksemisesta, tarjoaa Eläintarhan kenttä siihen loistavat puutteet. Taka-Töölössä sijaitseva kenttä on ollut kansalaisten käytössä jo vuodesta 1910 lähtien, joten sillä on jo jonkinlainen kulttiasema helsinkiläisten juoksijoiden keskuudessa. Kentällä on normaaliin tapaan kahdeksan rataa, ja radan pituus on 400 metriä. Näin siellä on helppo juosta intervallitreenejä tai Cooperin testi optimaalisissa olosuhteissa. Lisäksi Eläintarhan kentällä on pukuhuoneet ja WC-tilat, joita voi käyttää treenin jälkeen tai tarvittaessa.

Helsinki – juoksijoiden kaupunki

Helsinki todella on juoksijan unelma, sillä mahtavia juoksureittejä löytyy ympäri kaupunkia. Monia Helsingin reittejä yhdistää niiden merellisyys, ja kaupungissa voitkin juosta usealla eri saarella. Onneksi Keskuspuiston ansiosta saa Helsingissäkin nauttia metsän rauhallisesta tunnelmasta lenkkeillessä. Kaikki reitit ovat hyviä, mutta kaikilla on yleensä kuitenkin omat suosikkireitit. Näin kannattaakin lähteä tutustumaan Helsinkiin jalan, lenkkeillen. Vain kokeilemalla kaikkia Helsingin tarjoamia juoksureittejä voit päättää, mikä kaikista reiteistä on juuri sinun suosikkisi.