Suomi on uskomattoman hieno ja monipuolinen matkailumaa. Pieneen maahamme mahtuu runsaasti eri tyyppisiä vierailukohteita. Suomi tarjoaa matkailijalle muun muassa mielenkiintoisen elämää kuhisevan pääkaupungin Helsingin, henkeäsalpaavan kauniin Järvi-Suomen sekä mystisen ja kiehtovan Lapin erämaineen, revontulineen, poroineen ja tuntureineen. Suomessa on enemmän metsiä ja järviä kuin missään muualla Euroopassa. Luontomme on erityisen puhdas ja ainutlaatuiset jokamiehenoikeudet antavat kaikille mahdollisuuden liikkua ja virkistäytyä luonnossa. Rikkomaton luonnonrauha ja puhdas ympäristö kuuluvatkin Suomen ehdottomiin matkailuvaltteihin.

Suomessa on myös upeita saaristoja. Turun saaristo viihdyttävine pikkukylineen ja ihanine maalaismaisemineen houkuttelee tutustumaan tarkemmin. Ahvenanmaa on myös osa Suomea, ja on suosittu turistikohde. Ahvenanmaan pääkaupungissa Maarianhaminassa on viehättävä kävelykatu monine liikkeineen. Ahvenanmaa on myös suosittu pyöräilykohde, ja saarien välillä pystyy liikkumaan lautoilla. Ahvenanmaan saaristoissa järjestetään kesäisin usein musiikkifestivaaleja ja muita aktiviteetteja. Ahvenanmaa on myös tunnettu punaisesta maaperästään ja hiekasta sekä monista ruuista. Perinteinen mustaleipä, lampaanliha, omenat ja juustot ovat Ahvenanmaan erikoisuuksia.

Upea Helsinki tarjoaa jokaiselle jotain

Matkailijat ovat toden teolla löytäneet Helsingin viimeisen vuosikymmenen aikana. Kaupunkiin virtaa turisteja kaikista maailman kolkista. Tämä ei olekaan mikään ihme, sillä pääkaupunkimme tarjoaa jotain kaiken ikäisille matkailijoille. Keskustan alue on tarpeeksi kompakti tutkittavasti joko jalkaisin tai kaupunkipyörällä, ruokatarjonta on häikäisevä, shoppailumahdollisuudet hyvät ja nähtävää riittää. Helsinki myös uudistuu vauhdilla. Vuonna 2018 avattiin sekä mahtava kaupunkikirjasto Oodi että kaikki ennätykset lyönyt taidemuseo Amos Rex. Molemmista on vain muutamassa lyhyessä kuukaudessa muodostunut tärkeitä turistinähtävyyksiä kaupungille.

St. Nicholas cathedral in Helsinki, suomi

Helsingistä löytyy lukuisia kauniita kirkkoja. Näistä suosituimmat ovat kallioon louhittu Temppeliaukion kirkko, ortodoksien upea Uspenskin katedraali, sekä tietenkin aina valkoisena hohtava Helsingin Tuomiokirkko. Helsingin kenties suosituin nähtävyys on kuitenkin merilinnoitus Suomenlinna. Suomenlinnassa käy vuosittain satoja tuhansia vierailijoita ja se on myös valittu Unescon maailmanperintökohteiden listalle. Saarelle pääsee kätevästi Helsingin seudun liikenteen lauttayhteydellä. Yhä suositummaksi vierailukohteesi muotoutuu myös vuonna 2016 yleisölle avattu viereinen Vallisaari. Merellisistä tunnelmista pääsee nauttimaan myös vierailemalla Hernesaaressa sijaitsevassa saunakompleksi Löylyssä.

Kansallispuistot ovat Suomen parasta antia

Suomi on yksi koko maailman metsäisimmistä maista. Metsät peittävät yli 70 prosenttia koko maamme pinta-alasta. Kenties paras tapa nauttia näistä ja ylipäänsä Suomen uskomattoman kauniista luonnosta on lähteä tutustumaan yhteen Suomen 40:stä kansallispuistosta. Kansallispuistot ovat suuria luonnonsuojelualueita, jotka antavat kaikille mahdollisuuden kokea luonnon rauhan. Tarjolla on sekä lyhyitä luontopolkuja että todellisia erämaavaelluksia poluttomilla reiteillä. Yksi suurimmista puistoista on Lapissa sijaitseva Urho Kekkosen kansallispuisto. Suurimman kansallispuiston tittelin vie kuitenkin Lemmenjoki, joka on samalla yksi koko Euroopan suurimmista metsäerämaista.

Taianomainen Lappi lumoaa matkailijat

Ainutlaatuinen Lappi houkuttelee Suomeen kymmeniä tuhansia turisteja joka vuosi. Lappi lumoaa vierailijansa revontulillaan, paukkupakkasillaan, erämaillaan, vapaana vaeltavilla poroillaan, husky-ajeluillaan sekä tietenkin joulupukilla. Lapissa riittää rauhaa ja tilaa, sillä alue on harvimmin asutettu koko Euroopassa. Aurinko paistaa kesällä ympäri vuorokauden, ja talvella taianomaiset revontulet valaisevat yötaivaan. Lapissa sijaitsee myös eräs Suomen tunnetuimmista hotelleista, Saariselältä löytyvä Kakslauttanen. Lomakylä on uniikki lomanviettopaikka, jonka tunnetuin tuote on lasiseinäinen iglu. Täällä majoittuessaan vierailija pääsee ihailemaan revontulia ja ympäristön eläimiä omasta sängystään käsin.

Northern Lights in Lapland

Lapin suosituin matkailuajankohta on talvi, mutta alueella voi matkailla koko vuoden ympäri. Talvisesonkina hiihtokeskukset pursuavat talviurheilun ystäviä. Se ei olekaan mikään ihme, sillä talvella matkailijoita hemmotellaan kilometritolkulla koskemattomia hiihtolatuja. Kevätkaudella päivät pitenevät ja tunturit muuntautuvat aurinkoisiksi lasketteluparatiiseiksi. Ympäristöön pääsee tutustumaan myös poron vetämästä reestä käsin tai husky-ajelulla. Lapin kesä on ainutlaatuinen: luonto herää eloon ja matkailija pääsee nauttimaan maagisesta yöttömästä yöstä vuorokauden ympäri. Syksyllä taas päästään ihastelemaan luonnon uskomatonta väripalettia ruskan värittäessä Lapin jylhät maisemat.

Järvi-Suomi tarjoaa palan aidointa Suomea

Suomi on tunnettu tuhansien järvien maana. Eniten järviä löytyy tietenkin Sisä-Suomessa sijaitsevasta Järvi-Suomesta. Tällä kauniilla alueella yli 50 prosenttia maapinta-alasta on vesistöjen peitossa. Näiden joukosta löytyy myös koko Suomen suurin järvialue, eli Suur-Saimaa. Järvi-Suomi tarjoaa koko maan parhaat kalastus- ja veneilymahdollisuudet, ja luonnollisesti myös uskomattoman kauniita järvimaisemia, joita tuhannet saaret ja kesämökit koristavat. Järvi-Suomi on monipuolinen ja mielenkiintoinen alue, jossa nähtävää ja tekemistä riittää jokaiseen makuun. Alue tarjoaa mahdollisuuden sekä kaupunkilomailuun että rauhalliseen kesämökkeilyyn.

Suomalaiset ovat mökkikansaa. Meillä kesämökkeily on verissä ja Järvi-Suomessa tämä korostuu entisestään, sillä alueella sijaitsee yli 200 000 kesämökkiä. Suomalaisen sielu lepää kesämökillä metsän keskellä ja järven rannalla nauttien rauhasta, hiljaisuudesta sekä perheen ja ystävien seurasta. Olennainen osa kesämökkeilyä on luonnollisesti myös saunominen. Saunat ovat olleet keskeinen osa suomalaista kulttuuria jo satojen vuosien ajan, eikä varmaan ole olemassa kesämökkiä ilman jonkinlaista saunaa. Järvi-Suomi tarjoaa vierailijoilleen mahtavat puitteet kokea aito suomalainen kokemus tuhansine kesämökkeineen ja järvineen.

Lapsiperheille tarjolla monenlaista nähtävää

Mikä voisi olla ihanampaa pienille matkailijoille, kuin nähdä pala suomalaisia satuhahmoja, nimittäin Muumeja. Naantalin Muumimaailmassa perheen pienimmät pääsevät tervehtimään Muumihahmoja ja viettämään päivää oikeassa Muumilaaksossa! Naantalissa on myös muuta nähtävää matkailijoille. Siellä on historiallinen vanhakaupunki, upeita satamia sekä monenmoista kylpylää. Naantaliin voi lähteä useammaksi päiväksi, sillä jokaiselle löytyy jotain tekemistä. Muumimaailman lisäksi lapsille sopii myös Naantalissa sijaitseva Väiskin seikkailusaari. Naantalissa on lisäksi presidentin kesäasunto, Kultaranta. Sen puutarhat ovat avoinna matkailijoille.

happy family in a park

Etenkin Helsingistä löytyy lapsiperheille monenmoista tarjontaa. Linnanmäki-huvipuisto ja Sea World ovat suosittuja matkailukohteita kesällä. Seurasaaren ulkoilmamuseossa pääsee näkemään, miten Suomessa on eletty ennen vanhaan. Pääkaupunkiseudulla on myös paljon monipuolisia leikkipuistoja, joista suosituimpia vierailukohteita ovat Angry Birds -puisto ja Duudsonit-teemapuisto. Lisäksi kaupungin leikkipuistossa on tarjolla kesälomien ajan lapsille maksuton ruokailu. Jos sää ei suosi matkailijaa, voi päivän viettää sisäleikkipuistossa kuten HopLopissa tai Superparkissa tai käymällä katsomassa hyvän elokuvan esimerkiksi Tennispalatsin elokuvateatterissa.

Suomen suvi on tapahtumia täynnä

Suomen kesä on ehkä lyhyt, mutta pullollaan erilaisia tapahtumia. Kesäaikaan järjestetään esimerkiksi musiikkifestivaaleja, kyläjuhlia, markkinoita sekä luonnollisesti viihdyttäviä kesäteatteriesityksiä. Savonlinnan Oopperajuhlat, Turun Ruisrock ja Pori Jazz edustavat kulttuuritapahtumien kermaa ja ovat vuosikymmenien kuluessa vakiinnuttaneet paikkansa suosituimpien kesätapahtumien joukossa. Kesällä järjestettävien tilaisuuksien joukkoon kuitenkin mahtuu myös toinen toistaan eriskummallisempia tapahtumia, joissa osallistujat mittelevät mitä erikoisimmissa lajeissa. Maailmanmestaruus on jaossa muun muassa kännykän heitossa, rautakankikävelyssä, chilin syönnissä, sääsken tapossa ja saappaan heittämisessä.

Kesällä järjestettävien outojen MM-kisojen kärkisijat kuitenkin menevät ilmakitaransoitolle, suopotkupallolle sekä eukonkannolle. Ilmakitaran soittamisen maailmanmestaruudesta on kilpailtu Oulussa jo vuodesta 1996. Tapahtumaan virtaa osallistujia ympäri maailmaa, ja yleisöllä on aina hauskaa kilpailuja seuratessaan. Hyrynsalmella on kamppailtu suopotkupallon mestaruudesta myös parinkymmenen vuoden ajan aina vuodesta 1998. Nykyään tapahtumaan osallistuu jo 300 joukkuetta kaikkialta maailmasta. Kaikkein kuuluisin eriskummallisista kesätapahtumista on kuitenkin eukonkannon MM-kisat Sonkajärvellä. Tämä tapahtuma on kerännyt kaikkein eniten kansainvälistä huomiota, ja on ehdottomasti vierailun arvoinen.

Musiikin ystäville

Etenkin kesäisin Suomi on täynnä erilaisia musiikkifestivaaleja. Savonlinnan Oopperajuhlat kutsuvat klassisen musiikin ystäviä nauttimaan tarjonnasta. Provinssirock, Ruisrock tai Raumanmeren juhannus ovat vain muutamia esimerkkejä kesän festivaalitarjonnasta. Usein paikalla on sekä kotimaisia että ulkomaisia artisteja. Helsingin Finlandiatalolla järjestetään konsertteja ympäri vuoden ja sinfoniaorkesterin harjoituksia voi joissain tapauksissa päästä seuraamaan. Tavastia-klubi Helsingissä on perinteinen paikka suosittujen artistien keikoille. Kesän yksi suurimmista musiikkitapahtumista on Porissa järjestettävä Pori Jazz, joka kerää paikalle suuria määriä musiikin ystäviä.