Helsingin profiili ruokakaupunkina on noussut viime vuosien aikana huimasti. Vaikuttavien ravintoloiden lista on pitkä ja taso korkea. Ravintoloiden teemat vaihtelevat kattavasti ja kulinaaristen herkkujen tarjonta on mielenkiintoinen. Koska Helsinki on merikaupunki, monet ravintolat tarjoavat myös näköalan monipuoliseen Helsingin ympäristöön empirekeskustan kauniista rakennuksista puistoihin ja saaristoon. Helsinki ei ole mikään jättimäinen suurkaupunki, joten liikkuminen ja ravintoloiden paikantaminen on vaivatonta. Jalkaisin tai julkisilla onkin fiksua liikkua, mikäli aikoo tutustua myös viinitarjontaan.

Saariston helmet

Helsingissä on lukuisia saaria. Näistä useilla sijaitsee myös ravintolaklassikoita, joita ei kannata jättää väliin Helsingin vierailulla. Suomenlinnassa sijaitsee Walhalla, joka mielletään ehkä enemmän illallisravintolaksi, mutta tarjoaa myös lounasta etukäteisvarauksella. Walhallan suosio on vakio ja ravintolakokemuksen lisänä on tietenkin merimatka lautalla Kauppatorin rannasta ja viehättävä kävely historiallisesti tärkeässä ja upeassa saaressa. Walhallan upea tunnelma vanhoissa kaariholveissa on ainutlaatuinen, ja se on jo siksikin suositeltava vierailukohde. Walhallaan pitää tehdä pöytävaraus.

wallaha

Toinen uniikki ravintolasaarikokemus on taatusti Särkkä. Ravintola sijaitsee Särkän linnoitussaaressa aivan Helsingin keskustan tuntumassa. Saarelle pääsee kätevästi lautalla, joka kulkee toukokuusta kesän loppuun. Särkkä on suosittu hää- ja rapujuhlapaikka, mutta palvelee myös tyylillä satunnaista ruokaelämysmatkailijaa. Särkän menut koostuvat suomalaisista raaka-aineista mielikuvituksella kootuista annoksista, ja ovat täten aina iloinen yllätys ruokaan intohimoisesti suhtautuvalle asiakkaalle. Särkkään on myös hyvä tehdä pöytävaraus, sillä kesä on Särkän kiireinen sesonkiaika.

Perinne-elämys Seurasaaressa ja meriretki huvilamiljööseen NJK:lle

Helsingin Meilahdessa sijaitseva Seurasaari, eli monen tuntema ulkoilmamuseosaari, on koti Seurasaaren perinteiselle ravintolalle, joka sijaitsee juhlallisesti kallion päällä keskellä saarta, mistä on myös lyömättömät merimaisemat. Ravintola oli pitkään suljettuna, mutta nyt se on avannut uusin purjein ja kantaa nimeä Seurasaaren Kruunu. Ravintolalla on perinteitä kunnioittava tarjonta, ja siellä voi nauttia myös saaristolaispöydän antimista – vanha, mutta toimiva klassikko. Kaunis merimaisema saa taatusti perinneherkut maistumaan suussa himpun eksoottisemmilta.

Helsingin Olympiaterminaalin kohdalla katse kiinnittyy helposti kauniiseen, suureen huvilarakennukseen lähellä sijaitsevassa Valkosaaressa. Siellä sijaitseva pursiseuran rakennus on vuodelta 1900, ja sen melko ainutlaatuinen menneen maailman meritunnelma ja upea Helsingin siluetti takaavat unohtumattoman ravintolaelämyksen. Rantaan pääsee tietenkin purjeveneellä tai yhteyslautalla Olympiaterminaalin vierestä. Ravintolan mahtavalle terassille voi piipahtaa ihan vaan lasilliselle tai nauttia siellä merellisen illallisen. Herkullinen ja mielenkiintoinen ruokalista on koottu merenantimista ja perinteisistä suomalaisista raaka-aineista. Ehdoton kohde, mikäli haluaa tehdä vaikutuksen vieraisiin.

Saarelta mantereelle, tarkemmin sanottuna Katajanokalle

Skattalta, paikallinen nimitys Katajanokalle, löytyy useampikin hyvä ruokapaikka. Skatta sijaitsee aivan Kauppatorin kupeessa ja on kuitenkin aivan omanlaisensa pala Helsingin ydinkeskustaa. Skattan löytää helposti, sillä sen maamerkkinä seisoo Uspenskin Katedraali, jonka juurelta löytyy ensimmäinen suositus. Ravintola Nokka on rento, laadukas ja noudattaa myös kotimaisten sesonkituotteiden käyttöä ruokalistoillaan. Nerokkaasti loihditut kokonaisuudet saavat hieman ymmälleen, koska kaikki kuulostaa niin herkulliselta. Tähän paikkaan voi tulla toistekin ja kannattaakin.

bellevue in Helsinki

Ihan erilaista tunnelmaa tarjoaa jo instituutioksi tituleerattu Ravintola Bellevue. Ravintola on perustettu jo 1900-luvun alussa, ja on toiminut jo melkein sadan vuoden ajan. Bellevue onkin vanhin Venäjän ulkopuolella yhtäjaksoisesti toiminut venäläinen ravintola. Klassinen Venäläinen leima sisustuksesta lähtien vie aikamatkalle Tsaarinajan tunnelmaan. Ravintola tarjoaa mutkattomia ja maukkaita venäläisen ruokakulttuurin herkkuja ranskalaisen keittiön tyylillä. Tällaisessa paikassa on pakko testata Zakuskaa, venäläistä alkupalapöytää, sekä maukkaita lampaanlihapelmenejä, karhunpaistia tai blinejä. Ilmiselvästi venäläisen ruokaähkyn paikka.

Lapin tunnelmaa ja paras tartarpihvi ikinä

Lappi Ravintola Annankadulla on ihan oma lukunsa perinteitä noudattavien keittiöiden listalla. Paikan sisustus on jo oma nähtävyytensä, ja tarjoaa aidontuntuisen Lappi-elämyksen. Riistan, poron ja nieriän maistelu Lappi-henkisessä puurakenteisessa asetelmassa on mukava kokemus. Vaikka Lappi Ravintolan tunnelma ja ruokalista henkii rustiikkia meininkiä, annosten saapuessa pöytään yllättyy taatusti niiden nerokkaasta esille laitosta ja perinteisten Lappi-herkkujen uudelleen keksimisestä. Tähän paikkaan on kiva mennä yhdessä sellaisten ihmisten kera, jotka haluavat kokea kekseliään keittiön taikaa.

Jalka liikkuu kevyesti kohti Pikku-Robaa ja siellä sijaitsevaa Ravintola Vinkkeliä. Tätä voisi luulla jo klassikoksi, vaikka nuori ravintola onkin. Ruokalista on todella houkutteleva, ja paikka on pieni ja tunnelmallinen. Täällä voi nauttia kulinaarisia elämyksiä tuntematta olevansa liian arkinen. Paikan tartarpihvin voisi sanoa olevan jopa yksi Helsingin parhaista. Tarjoiluhenkilökunta on rennon verratonta. Ruokalista on muutenkin niin kiinnostava ja vaihteleva, että tänne ei tulla pikavisiitille. Ravintola houkuttelee luokseen aina uudelleen.

Ranskalaista rustiikkia ja 50-luvun henkeä Helsingissä

Mikäli haluaa tehdä syväluotaavan tutkimuksen Helsingin ravintolatarjontaan, ranskalaista keittiötä edustavaa Lyonia ei voi ohittaa. Se on sijainnut samalla paikalla Mannerheimintiellä jo vuodesta 1966. Oopperaa vastapäätä on nähty monien asioiden muuttuvan, mutta siihen Lyon ei kuulu. Jämäkästi ranskalaisia kokkausperinteitä noudattava paikka toki käyttää ajan henkeen sopivasti suomalaisia tuoreita raaka-aineita. Kuitenkin sisään astuessa tuntee tulleensa pariisilaiseen bistroon, ja se on hyvä niin. Paikka on ajaton, ja sen pitääkin olla; vain ruokalista muuttuu sesongin mukaan.

toolon

Runeberginkadulla, Töölöntorin liepeillä sijaitsee Ravintola Töölön Sävel. Tämä pieni helmi on iso löytö, ja on ottanut kulmakunnan haltuunsa tehokkaasti. Paikan todella viehättävä 50-luvun tunnelma on uniikki. Seiniä koristavat vanhojen, suomalaisten elokuvatähtien kuvat ja kalusteet toistavat teemaa. Kaiuttimissa soi 50-luvun iskelmä. Todellinen aikamatka. Ruokalista on mukavan täyteläinen, vaikkei erityisen pitkä olekaan. Paikka tarjoaa maistuvia brunsseja, lounasta ja illallisia. Erikoista on ehkä se, että paikka tarjoaa flambeita. Töölön Sävel on kokonaisuutena viihtyisä ja elegantti korttelipaikka.

Pieni pala Japania ja NE tanskalaiset leivät

Töölössä, Museokadulla, sijaitsee pieni japanilainen ravintola Mizu. Vaikka katu on varsin rauhallinen, keskustan läheisyydestä huolimatta, tämä pikku paikka on jo saanut oman vakioasiakaskuntansa. Ravintolakahvila tarjoaa japanilaisia herkkuja päiväsaikaan ja myös lauantaisin. Paikasta voi myös noutaa mukaan herkkupaketteja. Ravintolassa on mainio seesteinen japanilainen tunnelma ja sushit, nuudelit ja ramen-keitto ovat herkullisia. Paikan erikoisuutena siellä voi kokoontua ystävien kera rullaamaan omat sushit valinnaisilla täytteillä. Mizu on viehättävä paikka vaikka kevyelle lounaalle kauniissa kaupunginosassa.

Töölössä pyöriessä ei voi olla menemättä pieneen smorrepuotiin (Tanskalainen voileipä) Cygnaeuksenkadulle. Tämä kivijalka-leipäkauppa-instituutio on vertaansa vailla. Leipien mestari tuottaa niin herkullisia luomuksia, ettei niitä voi mitenkään vastustaa. Pikkuinen puoti on ollut samassa paikassa jo viitisenkymmentä vuotta. Liiketilassa on tiski, yksi pöytä ja pari jakkaraa, mutta tämän paikan tarkoitus onkin, että sieltä napataan leipäluomukset matkaan. Vaikka paikka sijaitseekin vähän jemmassa, se on vakiopaikka monelle jo monessa sukupolvessa. Näiden leipien takia ajetaan paikalle jo kauempaakin.

Graniittilinnaan ja Juttutupaan

Blinien ystävän kannattaa suunnata Graniittilinnan ravintolaan, sillä ravintolan blinit ovat käsite. Tunnelma tässä paikassa on myös lämmin ja miellyttävä. Ruokalista on urhea, usein riistapainotteinen, mutta toimii myös kalan ystävälle. Ravintola on tunnettu taiteilijapainotteisesta asiakaskunnasta, joten tarjoilu pelaa rennosti ja spontaanisti. Graniittilinna toimii mihin tahansa tilaisuuteen. Naapurissa sijaitseva Juttutupa on mainio jatkopaikka illallisen jälkeen, mutta ei kannata unohtaa että “Juttiksen” pizzat ovat superhyviä, joten ihan senkin takia kannattaa suunnata Säästöpankinrantaan, Helsingin Kallion kaupunginosaan.

Legendaariseen Seahorseen mieli vetää

Vuodesta 1934 toiminut Ravintola Seahorse on kyllä maineensa veroinen. Ei pidä hämmentyä, että paikallisten suussa nimi vääntyy “Sikalaksi”. Ravintolan kaunis 30 ja 40-lukuja henkivä sisustus vie takaisin noihin aikoihin, jolloin sikarin tuoksu ja konjakin siemailu kuului oleellisena osana ravintolan tunnelmaan. Ruokalistalla on edelleen ne todelliset klassikot Mannerheimin kuhasta Seahorsen Sipulipihviin, paistettuja silakoita unohtamatta. Todellista, aitoa ja juuri sitä mitä listalla lukee, ilman turhia kommervenkkeja. Ikisuosikki, meille ja monille muille kanta-asiakkaille.