Pituus on varsin arvostettu ominaisuus, ja osa lyhyistä ihmisestä kokee, ettei heitä oteta vakavasti esimerkiksi asiantuntijatehtävissä tai parisuhdemarkkinoilla. Ikävä kyllä täysikasvuisiksi ehtineitä ihmisiä ei käytännössä voi fyysisesti pidentää ilman erittäin haastavaa leikkausta. Sillä aikaa kun odotamme yhteiskunnallista muutosta kohti kaiken pituisten kehojen yhtäläistä arvostusta, on mahdollista turvautua erilaisiin hyväksi havaittuihin nikseihin pituusvaikutelman luomiseksi. Tässä jutussa esittelemme niistä toimivimmat sukupuoleen katsomatta. Vinkit perustuvat joko optisiin illuusioihin tai psykologiaan.

Älä pienennä itseäsi!

Moni pituuskompleksinen kärsii itse asiassa huonosta itsetunnosta. Siksi helpoin tapa tulla pidemmäksi on lisätä itsevarmuuttaan ja kantaa oma kehonsa ylpeästi. Usko itseesi ja omaan uskottavuuteesi, hoida ryhtisi kuntoon äläkä pyytele pituuttasi anteeksi. Suomalainen reaktio oman ulkomuodon oletettujen puutteiden käsittelyyn on usein itseironinen läppä, mutta tätä ei voi suositella käytettäväksi liian hanakasti. Jos itse pidät omaa pituuttasi häpeällisenä asiana, vaikutat epävarmemmalta – ja vahvistat käsitystä lyhyistä ihmisistä kypsymättöminä.

Toinen syy siihen, miksi omaa pituutta (tai lyhyyttä) ei kannata mollata, on toisten osallistuminen tähän arvosteluun. Varsinkin, jos verkostoissasi on sarkastisia vitsiniekkoja, voi yhteiseksi jaetuksi vitsiksi päätyä sinun pituuskompleksisi. Olethan jo itse letkautuksillasi antanut ymmärtää, että tälle asialle “saa” nauraa! Tai vaihtoehtoisesti vahvistat kuulijoiden mielikuvaa sinusta lyhyenä ihmisenä – tai ihmisenä, joka ei ole sinut pituutensa tai lyhyytensä kanssa. Kun et pyytele anteeksi tai pahoittele pituuttasi, annat jo uskottavamman vaikutelman.

Panosta istuviin vaatteisiin

Jos olet selvästi keskivertoa lyhyempi, kannattaa vaateostoksiin kiinnittää erityistä huomiota. Monet lyhyet ihmiset kulkevat itselleen aivan liian isoissa vaatteissa, joiden sisään he melkein katoavat. Tämä vahvistaa vaikutelmaa lyhyydestä entisestään ja näyttää epäsiistiltä etenkin toimisto- ja juhlavaatteiden ollessa kyseessä. Hanki siis hyvin istuvia vaatteita. Joskus tämä voi tarkoittaa ostosten tekoa erityisvaateliikkeissä tai nettikaupoissa, mutta niissä on yleensä hyvä valikoima. Kun vaatteet eivät roiku päälläsi miten sattuu, olet tyylikkäämpi.

Suosittelemme myös teettämään korjauksia päällisiin puolin siisteihin vaatekappaleisiin, jotka eivät kuitenkaan istu pituudellesi. Leveydeltään oikean kokoisissa vaatteissa on usein aivan liian pitkät hihat ja lahkeet, jotka kannattaa ehdottomasti lyhentää tai lyhennyttää sopiviksi. Muuten näytät lähinnä lapselta, joka sovittaa vanhemman vaatteita roolileikeissään. Housuista kannattaa varmistaa, ettei haaraväli laskeudu liian alas. Kapeat hameet olisi myös hyvä lyhentää, etteivät ne häiritse lyhyen ihmisen liikkumista. Muista, että liian isoa vaatetta voi aina pienentää.

Kenkien korko ja väri

Me emme naureskele lyhyiden miesten piilokoroille: joillekin sellaisten käyttö voi olla realistinen vaihtoehto. On kuitenkin muitakin tapoja lisätä pituutta kenkävalinnoilla. Jos haluat käyttää korkokenkiä, voi kiilakorko jo lisätä senttejä pituuteesi. Suomalaiset ovat perinteisesti arkoja käyttämään korkoja arkikenkinä, mutta jo 4-6 sentin avokkaat tekevät pienestä naisesta hieman pidemmän oloisen. Muistathan, että koroilla kävely näyttää parhaimmalta, kun niillä on opetellut liikkumaan ajatuksella. Ryhdikäs askel ja korkokengät auttavat monia lyhyitä naisia.

Korkojen lisäksi kengät luovat vaikutelmaa pituudesta muillakin tavoilla. Esimerkiksi 2010-luvulla muodissa olevat iloisenväriset lenkkarit eivät ole välttämättä paras valinta lisäsenttien vaikutelmaa hakevalle. Paras ratkaisu on pitää samanvärisiä jalkineita kuin millaista alaosaa käyttää. Jos taas päällä on lyhyt hame, kannattaa yhdistää jalkineet sukkiin, leggingseihin tai omien säärien väriin. Tällainen harmonia nimittäin venyttää jalkojen linjoja ihmissilmään niin, että vaikutat pidemmältä. Myös neutraalin väriset sandaalit ovat hyvä ratkaisu etenkin kesällä.

Luo yhtenäinen linja

Pitkiä ihmisiä neuvotaan usein “katkaisemaan” vartalonsa linjoja selkeästi erivärisillä vaatekappaleilla, kuoseilla ja niin edelleen. Lyhyelle ihmiselle voi antaakin päinvastaisen neuvon: kuvittele, että kehosi varpaista päähän on kuin puu, jonka haluat saada kasvamaan korkeammalle. Kuten puun rungon, kannattaa sinun vaatepartesi eri osastenkin olla keskenään melko samanvärisiä. Esimerkiksi siniset farkut ja farkkutakki luo yhtenäisen linjan, joka ikään kuin venyttää sinua katsojan silmässä. Sen sijaan farkut ja nahkatakki -yhdistelmä luo lyhentävän kontrastin.

Yhtenäistä linjaa itse asiassa peräänkuulutettiin jo edellisessä kappaleessa, jossa neuvoimme käyttämään alaosan kanssa samanlaisia kenkiä. Lyhyen ihmisen ei tarvitse vältellä esimerkiksi maksimekkoja, sillä sama vaatekappale isolla alueella kehoa venyttää myös. Uskaliaammat aikuiset voivat kokeilla esimerkiksi sitä, miltä tuntuisi kulkea esimerkiksi henkselihameessa tai haalariasussa. Lisäksi kannattaa välttää liian räikeitä sukkia ja asusteita. Talvipukeutumisessa linjan noudattaminen voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että pipo ja huivi ovat samaa sävyä talvitakin kanssa.

Katso, mihin vaatteet asettuvat

Pituusvaikutelmaan voi vaikuttaa itse myös sillä, minkä pituisia vaatteita pitää ja millaisia leikkauksia niissä on. Suosittelemme esimerkiksi korkeavyötäröisiä housuja ja hameita lyhyille ihmisille niin, että yläosan helma laitetaan housujen tai hameen sisään. Etenkin lyhytjalkaiset ihmiset näyttävät tämän kikan avulla hieman pidemmiltä, kunhan et kisko alaosaa kainaloihin. Vastaavasti ei kannata luoda paljaan ihon kaistaleita ylä- ja alaosan väliin, esimerkiksi napapaitaa ja lantiohametta pitämällä, koska se rikkoo jälleen kehon linjoja.

Mitä yläosiin tulee, hyötyvät lyhyet ihmiset usein lyhyistä villatakeista, bleisereistä tai pikkutakeista. Lyhyt takki korostaa jälleen jalkojen pituutta ja sen kantaja vaikuttaa usein pidemmältä. Helppo kikka pidentää ihmistä on myös v-päänteiden käyttö. V-päänteitä löytyy niin t-paidoista, kauluspaidoista, villapaidoista kuin mekoistakin, joten jopa koko vaatekaappi voi olla tämän kaulustyypin mukainen. Miksi v-pääntie sitten toimii? Se ohjaa katsetta ylhäältä alas ja takaisin, jolloin toisten silmissä vaikutat hieman pidemmältä.

Täydelliset housut lyhyelle henkilölle

Toivomme, että 70-luku on suosikkivuosikymmenesi, sillä usko tai älä, lyhyelle pukeutujalle parhaat housut ovat leveälahkeiset housut! Menneinä vuosina pidettiin etenkin leveälahkeisia farkkuja, mutta klassisempaa vaikutelmaa pääset luomaan esimerkiksi mustilla tai tummilla housuilla. Pituutta tässä housumallissa lisää se, että kapeita lahkeita pidetään neutraaleina ja leveitä lahkeita huomionarvoisina. Näin asussa, johon kuuluvat leveälahkeiset housut, huomio kiinnittyy jalkoihin ja alaosaan lisäten pituutta siluettiin. Mutta älä anna lahkeiden raahata maassa, näytät muuten taas lyhyemmältä!

Minkä väriset housut sitten sopivat lyhyelle ihmiselle parhaiten? Vastaus on tilanteesta riippuen, että joko neutraalin väriset tai yläosan väriin sointuvat. Kuten samanväriset kengät ja housut, myös yksivärisyys tai ainakin yhdenmukainen sävytys herkästi venyttää ihmistä. Esimerkiksi musta t-paita ja tummat farkut näyttävät muodikkailta keskimääräistä lyhyemmän henkilön yllä. Suorissa puvunhousuissa voi turvautua vielä klassikkokuosiin: liituraitaan. Mustat housut kapeilla harmailla raidoilla kiinnittää katsojan huomion jälleen kehon pystysuoriin linjoihin vähentäen pätkän vaikutelmaa.

Kehonhallinnalla senttejä

Monilla lyhyilläkin ihmisillä on tavattoman huono ryhti, etenkin toimistotyötä tekevillä. Jos olet lysähtänyt kasaan, olet entistä pienemmän näköinen. Siksi halpa ja helppo kikka lisäpituuden saavuttamiseksi on parantaa ryhtiä. Kuvittele vaikka, että sinua vedetään hellästi päästä kohti kattoa, suorista samalla selkääsi. Voit myös harjoitusmielessä kävellä kirja pääsi päällä, mikä vaatii kulkemaan ryhdissä. Internetistä löydät ilmaiseksi paljon lisää eri harjoitteita aiheesta. Parempi ryhti ehkäisee myös selkäkipuja ja treenaa jonkin verran keskivartalon lihaksistoa.

Mieluummin vaatevalintoja ja olemukseen panostamista

Olemme varmoja, että näillä ehdotuksillamme tunnet itsesi pidemmäksi ainakin kohdatessasi ihmisiä. Tavaroiden kurottamiseen ylähyllyltä mielikuvaharjoittelu, ryhtitreeni ja vaatteisiin panostaminen ei välttämättä liikaa vaikuta. Entä sitten ihan oikea pituusleikkaus, jossa jalkoja pidennetään murtamalla luita hallitusti ja antamalla uuden luun kasvaa tilalle? Näitä tehdään Suomessa ainoastaan lääketieteellisistä syistä, jos esimerkiksi toinen jalka on toista lyhyempi. Kaikin puolin terveellisempää onkin luoda pituusvaikutelmaa perinteisillä keinoilla. Neuvojamme noudattamalla itsevarmuutesi paranee kohisten!