Solmio, eli kravatti, on asuste, joka tuo pienen, mutta tärkeän yksityiskohdan asuun. Kravattia käytetään yleensä kauluspaitojen parina, ja se luo viimeistellyn sekä huolitellun vaikutelman. Useimmiten kravatit koristavat miesten kauloja, mutta solmio voi tuoda myös naisten asuihin hauskan, kiinnostavan yksityiskohdan. Toinen vaihtoehto kauluspaidan pariksi on solmuke, eli rusetti, mutta kravatti on näistä kahdesta yleisemmin käytetty valinta. Oikeanlaisen kravatin valinta voi olla todellinen taitolaji, sillä niitä löytyy hurjat määrät erilaisia malleja ja värejä.

Solmio voidaan joko soinnuttaa muuhun asuun täydellisesti sopivaksi, tai sitä voidaan käyttää asun väriläiskänä. Sen tulisi kuitenkin aina olla harmoniassa muiden asun värien kanssa. Kravatti voi toistaa kuvioissaan asusta löytyviä värejä tai se voi olla kokonaan poikkeavaa väriä – tärkeää on, että pukeutuja osaa värisilmällään valita yhteensopivia kokonaisuuksia. Yksinkertaisen ja selkeän asun kanssa voidaan valita kuvioitu kravatti, mutta jos asu itsessään sisältää paljon yksityiskohtia, raitoja tai ruutuja, kravatin olisi parempi olla yksivärinen.

Miten kravatti on päätynyt nykypäivään?

Kravatin historia miesten asusteena on pitkä, ja sen juuret ulottuvat aina 1600-luvulle saakka. Jo sitä aiemmin miehet koristautuivat käyttämällä kaulan ympärille solmittuja huiveja, joiden uskotaan toimineen suojana kylmää vastaan sekä nenäliinana. Kravatin, niin kuin me sen tänä päivänä tunnemme, kerrotaan tulleen Ranskaan eurooppalaisen aateliston käyttöön Kroatiasta saapuneiden palkkasotureiden mukana. Kroaattisotilaiden perinteeseen kuului kapean, kudotun kaulanauhan käyttö, mikä auttoi heitä tunnistamaan toisensa taistelujen keskellä. Silkkiset nauhat olivat varatut korkeammalle päällystölle, ja muut tyytyivät vähemmän arvokkaisiin materiaaleihin.

Ranskalaiset viehättyivät tästä kroaattien nauhamaisesta huivista, ja siitä tuli suurta muotia. Valkoista, koristeellista liinaa käytettiin osoittamaan omaa varakkuutta ja arvoa. Seuraavalla vuosisadalla näitä pitkiä, kapeita, kauniisti sidottuja kaulaliinoja alettiin kutsua kravateiksi – sana juontaa juurensa kroaattia tarkoittavaan la croate -sanaan. Vuosikymmenien kuluessa kravatteja alettiin valmistaa erilaisista materiaaleista useissa eri väreissä, ja hiljalleen siitä tuli asuste, jolla miehet pystyivät korostamaan persoonaansa. Pitkään solmion käyttö kertoi menestyksestä ja vauraudesta, mutta nykyään sen käyttö on yleistynyt kaikille.

Kravatti tilanteen mukaan

Kravatti on kuin mikä tahansa muu asuste – se pitää valita tilaisuuden mukaan. Useilla toimistoilla kravatti kuuluu työasuun, ja arkipäiväisessä käytössä voidaankin hyvin suosia yksinkertaisia, siistejä malleja. Juhlavampiin tilaisuuksiin voidaan valita näyttävämpiä värejä tai kuvioita, muistaen kuitenkin pitäytyä hyvässä maussa. Rentoihin vapaa-ajan tapahtumiin voidaan valita hauskempia, mielikuvituksellisesti kuvioituja kravatteja, jotka tuovat mukavan säväyksen asuun. Hyvin valitun kravatin kruunaa tyylikäs ja oikeaoppisesti sidottu kravattisolmu. Niin kravatti kuin sen solmu tulisivat valita tilanteen lisäksi aina myös kantajan ruumiinrakenteen mukaisesti.

Full windsor on solmujen klassikko

Kravatin solmimiseen on olemassa lukuisia eri tapoja. Osa niistä on hieman haastavampia, ja osa taas sopii ihan jokaiselle sorminäppäryydestä riippumatta. Yksi klassisista solmuista on Full windsor. Se on muodoltaan kolmiomainen, leveä ja symmetrinen. Se on näyttävä ja suurehko, mikä yhdistettynä solmun leveyteen saa helposti kantajan kaulan näyttämään lyhemmältä. Tämä kannattaa ottaa huomioon kantajan kasvojen mukaan. Solmun aloitusasento on siten, että kravatin leveä pää on vasemmalla puolellasi, ja sen nurja puoli osoittaa sinua kohti.

Solmiessa liikutetaan vain kravatin leveää päätä. Solmiminen alkaa asettamalla se kapean pään ylitse, mikä muodostaa näin päänmentävän lenkin. Vedä leveä pää lenkin läpi alakautta ja vie se alavasemmalle. Tämän jälkeen vedä leveä pää muodostuneen solmun alta, ja pujota se uudestaan lenkin läpi. Toista tämä myös oikealle puolelle. Sen jälkeen vedä leveä pää solmun yli sivusuunnassa, ja pujoteta jälleen kiristämättä lenkin läpi. Näin solmun päälle muodostuu aukko, josta leveä pää vedetään läpi. Tämän jälkeen solmu voidaan kiristää.

Half windsor on yksinkertainen ja kaunis

Half windsor -solmu on hyvin saman tyylinen kuin Full windsor -solmu, mutta se on pienikokoisempi. Tämä johtuu siitä, että toinen lenkki jätetään muodostamatta. Tämä versio on siis myös kantajalleen yksinkertaisempi ja nopeampi vaihtoehto solmia. Solmu, joka tällä tyylillä saadaan aikaan, on pienehkö ja symmetrinen, joten se sopii hyvin lähes kaikkiin kauluspaita- ja kravattityyppeihin. Half windsor on hyvä valinta arkeen, sillä se on tyylikäs, mutta melko huomaamaton. Jos etsit turvallista ja varmaa vaihtoehtoa, tämä solmu on valintasi.

Half windsor aloitetaan samoin kuin full-versio, eli leveä pää on vasemmalla puolellasi nurja puoli sinuun päin. Solmu tehdään vain leveää päätä liikuttamalla. Muodosta päälenkki viemällä leveä pää kapean yli. Käännä sitten leveä pää kapean alapuolelta, ja vie se ylös keskelle. Tämän jälkeen vie leveä pää lenkin takapuolelta alavasemmalle. Sen jälkeen muodosta aukko solmun päälle viemällä leveä pää vaakasuunnassa solmun yli ja kieräyttämällä se lenkin alapuolelta ylös. Lopuksi vie leveä pää muodostamasi aukon läpi ja kiristä solmio.

Four-in-hand pidentää kaulaa

Four-in-hand-solmua kutsutaan myös englantilaiseksi solmuksi. Se on muodoltaan epäsymmetrinen, pitkä ja kapea, ja se tapaakin luoda vaikutelman pidemmästä kaulasta. Tätä voidaan hyödyntää, jos kantajalla on taipumusta omasta takaa esimerkiksi kaksoisleukaan. Four-in-hand on yksi yleisimmin käytetyistä solmuista, ja sen tekeminen on kohtalaisen helppoa. Se sopii hyvin käytettäväksi kaikenlaisiin tilanteisiin. Solmun aloitusasento on samanlainen kuin edellisissäkin, eli leveä pää on vasemmalla puolellasi, ja sen nurja puoli on sinua vasten. Muista edelleen, että solmu tehdään liikuttaen vain kravatin leveää päätä.

Solmiminen aloitetaan päälenkin muodostamisella viemällä leveä pää kapean yli. Kapean puolen tulee yltää hieman napasi yläpuolelle. Kierrä leveä pää kapean ali oikealle puolelle, ja sen jälkeen kapean pään yli vasemmalle puolelle. Pidä ote melko löysänä – näin kapean pään päälle muodostuu aukko. Tämän jälkeen vie leveä pää lenkin alapuolelta ylös lenkin läpi. Vie sitten leveä pää alas, ja pujota se läpi muodostamastasi aukosta. Nyt voit kiristää solmion, ja four-in-hand-solmu on valmis.

The small knot – yksinkertainen ja nerokas

The small knot -solmu on erittäin käytännöllinen solmu, jonka muodostaminen käy käden käänteessä. Se on hyvin monipuolinen, ja samaa solmua käyttämällä voidaan saada aikaan kahta erilaista tyyliä. Jos solmu kiristetään tiukaksi, saadaan aikaiseksi pienikokoinen ja kapea solmu. Jos taas se jätetään löyhemmäksi, tuloksena on täyteläinen, tyylikäs solmu – kumpikin vaihtoehto näyttää hyvältä. The small knot sopii yhteen kaikenlaisten kaulusten kanssa, riittää, että solmun kireyttä säädetään kullakin hetkellä käytössä olevaan kaulukseen sopivaksi.

The small knot -solmu lienee kaikkein käytetyin kravattisolmu, sillä sen muodostaminen onnistuu kaikkein kankeimmiltakin sormilta. Lähtöasento on tuttu; leveä pää vasemmalla puolellasi ja sen nurja puoli itseäsi kohden. Vie leveä pää kapean pään ali oikealle puolelle. Sen jälkeen kiepauta se kapean pään yli sivusuunnassa. Näin muodostat aukon solmun viimeistelyä varten. Tämän jälkeen vie leveä pää muodostamasi pääaukon alakautta ylös, ja pujota se alaspäin muodostamasi aukon läpi. Solmu on valmis, ja voit päättää, kuinka kireäksi sen haluat.

Harjoitus tekee mestarin

Kravatin solmiminen voi tuntua ohjeita lukiessa hankalalta. Suosittelemmekin, että samalla kun luet ohjeita, toistat itse jokaisen askeleen perässä kravatilla. Tulet huomaamaan, ettei se olekaan niin vaikeaa. Muista myös, että mitä useamman solmun sidot, sitä paremmaksi ja nopeammaksi tulet. Minkä tahansa solmuista valitsetkaan, jätä sen alapuolelle aina pieni painauma, eli dimple – se vie solmun tyylikkyyden seuraavalle tasolle. Tämän painauman saat muodostettua yksinkertaisesti asettamalla sormen aivan solmun alapuolelle keskelle solmiota, kun kiristät sitä.