Rahan säästäminen on mielessä monissa kotitalouksissa, mutta sen toteuttaminen on kuitenkin asia erikseen. Yllättävät menot, sairastumiset ja heräteostokset saattavat kuluttaa budjettia arvaamattomasti. Tämän vuoksi onkin järkevää kasata itselleen hätärahasto, joka voi osoittautua hyvin tarpeelliseksi. Pienituloiset perheet, joilla on vähintään 500 euron hätärahasto käytössään, ovat taloudellisesti paremmassa tilanteessa hätätilanteiden varalta kuin keskituloinen perhe ilman säästöjä. Kulutusta varten kannattaa luoda myös kuukausittainen budjetti. Kirjaa ylös kuukauden ajalta kaikki ostoksesi kategorioittain, niin saat luotua itsellesi perusbudjetin.
Jos budjetissa pysyminen on sinulle hankalaa ja kulutat toistuvasti liikaa, voit kokeilla budjetoimista käteisen rahan ja kirjekuorien avulla. Laita kirjekuoriin tietty määrä rahaa kuukausittain suurimpia kulutuskohteita varten, ja kun rahat loppuvat kyseistä tarkoitusta varten, ne loppuvat. Rahan säästämisen sijasta sinun kannattaa keskittyä säästämään ylipäätään. On eroa, säästätkö rahaa yleisesti vai säästätkö rahaa tulevaisuutta varten. Älä vain kuluta vähemmän, vaan laita rahaa säästötilille, jos haluat säästää esimerkiksi opintoja, eläkettä tai mahdollisia hätätilanteita varten.
Säästä automaattisesti
Automaattisen säästämisen ottaminen käyttöön on helpoin ja tehokkain tapa säästää ja sen avulla saat ylimääräiset rahat pois näkyvistä ja pois mielestä. Voit siirtää automaattisesti tietyn summan tuloistasi jokaisena palkkapäivänä säästö- tai eläketilille. Voit pyytää työpaikkasi palkanlaskijalta tai pankilta neuvoja tämän tekemiseen. Voit ohjeistaa myös pankkisi tai luottolaitoksesi siirtämään joka kuukausi kiinteän summan sijoitustilillesi. Sinun kannattaa sijoittaa lyhyen tähtäimen tavoitteilla. Aseta tavoitteeksi laittaa sivuun vaikkapa 20 euroa viikossa tai kuukaudessa pitkän tähtäimen tavoitteiden sijasta. Näin onnistut varmemmin säästämisessä.
Sinun kannattaa aloittaa säästäminen eläkettä varten niin varhaisessa vaiheessa kuin vain mahdollista. Vain harvat rikastuvat palkallaan. Varakkuus rakentuu useiden vuosien saatossa, kun sijoitus kasvaa korkoa korolle. Koska aika on heidän puolellaan, kaikkein nuorin työväestö on parhaassa asemassa eläkettä varten säästämisessä. Jotkut työnantajat tarjoavat eläkesuunnitelmia, jotka kannattaa hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla. Muussa tapauksessa saatat jäädä paitsi sievoisesta summasta eläkepäiviesi koettaessa. On suositeltavaa laittaa säästöön myös osa odotettua suuremmista tienesteistä, bonuksista, perinnöstä tai veronpalautuksista.
Laadi säästösuunnitelma
Säästösuunnitelmaa käyttävät ihmiset onnistuvat kaksi kertaa todennäköisemmin säästämisessä kuin muut. Voit laatia säästösuunnitelman yhdessä pankkisi kanssa, jolloin saat apua tavoitteidesi asettamiseen ja suunnitelman laatimiseen. Säästösuunnitelma pitää sinut myös motivoituneena, kun saat pankiltasi tietoa, neuvoja, vinkkejä ja muistutuksia, jotka auttavat sinua saavuttamaan säästötavoitteesi. Säästösuunnitelmaa voi pitää henkilökohtaisena tukijärjestelmänä. Säästäminen lähtee pienistä asioista. Jos laitat säästöön vain taskussasi olevat kolikot kuukausittain, saat jo kasattua nopeasti hätätilanteita varten tarvittavan muutaman sadan euron hätärahaston.
Säästövinkit auttavat
Käytä kuluttaessasi rahaa 24 tunnin sääntöä. Tämä sääntö auttaa ehkäisemään kalliiden tai tarpeettomien tavaroiden ostamista heräteostoksina hetken mielijohteesta. Mieti vielä 24 tunnin ajan mielessäsi läpi jokaista ostosta, jonka tekeminen ei ole välttämätöntä. Tämä on erityisen helppoa, kun teet ostoksia netissä, koska voit lisätä tuotteita ostoskoriisi tai toivelistalle ja palata takaisin ostosten pariin seuraavana päivänä. Vältä houkutuksia peruuttamalla mainossähköpostit liikkeistä, joihin kulutat eniten rahaa. Lain mukaan jokaisessa sähköpostissa tulee olla peruutuslinkki, yleensä se on viestin alaosassa.
Voit hemmotella itseäsi, mutta voit nähdä sen myös mahdollisuutena säästää. Jos esimerkiksi nautit pirtelön hoitaessasi asioita, laita sama summa säästötilillesi. Ajattele asiaa niin, että ellei sinulla ole rahaa säästää vastaavaa summaa, sinulla ei ole varaa herkkuunkaan. Ostosten tekemisessä kulut kannattaa laskea työskentelyyn käytettyinä tunteina. Katso ostamasi tuotteen hintaa ja jaa se tuntipalkallasi. Jos kyseessä ovat vaikkapa 50 euron kengät ja tuntipalkkasi on kymmenen euroa, kysy itseltäsi, ovatko kengät todella viiden pitkän työtunnin arvoiset.
Säästäminen ja pankkikortit
Voit laittaa pankki- tai luottokorttiisi säästämismuistutuksen. Kirjoita teipinpalaan esimerkiksi teksti “Tarvitsenko tätä todella?”, niin muistutat itseäsi joka kerta ostoksia tehdessäsi säästämään. Jos sinulla on luottokortteja, maksa niiden luotot pois kokonaisuudessaan joka kuukausi. Lentomailit tai palautukset ovat arvokkaita vain, jos et vajoa muuten velkoihin tai maksa ylimääräistä korkoa. Voit aloittaa tavoitteenasi vähentää luottokorttivelkaasi ensin vaikka tuhannella eurolla. Tuhannen euron velan vähennys säästää sinulle luultavasti noin 150–200 euroa vuositasolla korkoina ja vielä enemmän mahdollisina muistutusmaksuina.
Mikäli asut tai matkustat maissa, joissa on runsaasti eri pankkien tai luottolaitosten käteisautomaatteja, pyri käyttämään vain oman pankkisi automaatteja. Vaikka toisen rahalaitoksen automaatin käyttäminen kerran viikossa ei välttämättä tunnu suurelta kustannukselta, vain muutaman euron käyttömaksu kasvaa vuositasolla jo yli sadan euron kuluksi. Kun laitat kaikki laskusi suoraveloitukseen, varmistat, että ne tulevat maksetuiksi ajallaan ja kokonaan välttääksesi myöhästymismaksut. Bonuksena jotkut lainantarjoajat saattavat antaa lainan osamaksuihin pienen korkovähennyksen, jos solmit suoraveloitussopimuksen lainan maksamiseksi.
Viihdettä on tarjolla myös edullisemmin
Jokainen tarvitsee elämäänsä jonkinlaista viihdetarjontaa, mutta siihen tarvitsee useimmiten myös rutkasti rahaa. Viihteen osalta on kuitenkin myös mahdollista saada aikaan säästöjä. Ensimmäiseksi sinun kannattaa hyödyntää kirjaston palveluita. Yhä useammissa kirjastoissa on tarjolla myös e-kirjoja, joten sinun ei tarvitse edes vierailla niissä paikan päällä. Voit myös hyödyntää kirjastojen sisäisiä lainapalveluita ja saada kirjan jostain toisesta kirjastosta, ellei sitä ole tarjolla paikallisesti. Jos tapanasi on lukea aina päivän lehtitarjonta, kirjastossa käymällä säästät pitkän pennin.
Voit kysyä esimerkiksi paikallisilta teattereilta, jos heillä on tarjolla erilaisia alennuksia, joita ei mainosteta näkyvästi erikseen. Soita, lähetä sähköpostia tai twiittaa lähimmälle teatterillesi ja kysy onko heillä alennuslippuja eläkeläisille, opiskelijoille, nuorille tai työttömille. Festivaaleilla käyminen kesäisin on monelle mieluista puuhaa, mutta lempiyhtyeidesi näkemisestä joutuu usein maksamaan suuren lipunhinnan. Monet musiikki- tai kulttuurifestivaalit ja -tapahtumat tarjoavat kuitenkin ilmaisen sisäänpääsyn talkootyöläisille. Ota yhteyttä tapahtuman organisoivaan tahoon ja kysy mahdollisuuksia osallistua talkootyöhön. Tarkasta myös festivaalien nettisivut.
Säästöjä perheen ja ystävien kesken
Säästäminen perheen kanssa on helpompaa, kun sovitte siitä ensin yhteisesti. Luokaa perheenne ja sukulaistenne kanssa esimerkiksi kulutusrajajärjestelmä lahjoja varten. Keskustelkaa siitä, kuinka paljon voitte käyttää rahaa yhden henkilön lahjoihin joulun tai syntymäpäivien aikaan. Nämä rajat yleensä auttavat vähentämään kulutusta merkittävästi ja ovat varsinkin sellaisten sukulaisten mieleen, joiden talous ei ole kovin joustava. Lahjat kannattaa miettiä hyvin etukäteen. Silloin saat aikaa löytää kaikkein tarkoituksellisimman lahjan, minkä ei tarvitse aina olla se kaikista kallein vaihtoehto.
Säästeliään perheen ei kannata ostaa halpoja vaatteita. Joskus on järkevämpää sijoittaa laatuun hinnan sijasta ostettaessa vaatteita perheenjäsenille. Edullinen paita tai takki on huono kauppa vanhemmille perheenjäsenille, jos se kuluu loppuun alle vuodessa, mutta se voi olla järkevä valinta nopeasti kasvaville lapsille. Ota huomioon kangas, ompeleet, pesunkesto ja muut laadulliset tekijät, kun valitset ostettavia vaatteita. Pieneksi jääneitä mutta hyväkuntoisia vaatteita ja leluja voi antaa eteenpäin tai vaihtaa sukulaisten tai naapureiden kesken.
Liikenteessä voi säästää pitkän pennin
Auton omistajan kannattaa ehdottomasti kilpailuttaa autovakuutukset ennen uuden vakuutuksen solmimista. Eri vakuutusyhtiöiden välillä voi olla merkittäviä hintaeroja. Auton hyvä ylläpito tuo säästöjä pitkällä tähtäimellä, kun esimerkiksi pidät moottorin hyvässä kunnossa ja renkaissa oikean ilmanpaineen. Polttoaineen ja rengaskulujen säästö voi olla satoja euroja. Myös pidemmillä matkoilla voi saada merkittäviä säästöjä. Muista aina tarkastaa useampia sivustoja varatessasi lentoja. Jotkut halpalentoyhtiöt eivät salli lentojensa listausta kolmannen osapuolen hakukoneissa, joten niiden sivustot kannattaa tarkastaa erikseen.