young couple dancing

Kun ihmisiltä kysytään Latinalaisesta Amerikasta ja Karibialta Eurooppaan – tai vaikkapa Yhdysvaltoihin – tuotavia tuotteita, monet saattavat mainita ainakin kahvin ja banaanit. Listalle voi kuitenkin nyt lisätä myös valtavan suositun kulttuurillisen vientituotteen, salsan. Salsasta on tullut suurin kansainvälinen tanssivillitys sitten rock’n’rollin synnyn 1950-luvulla, ja se ohittaa jopa tangon saamaan suosion 1920-luvulla – ainakin muualla Euroopassa kuin Suomessa, jossa tangolla on yhä vahva sija tanssimaailmassa. Salsa on luonut uutta turismia, kun kankeat eurooppalaiset ja yhdysvaltalaiset lentävät etelään irrottelemaan.

Salsa on myös omalta osaltaan auttanut palauttamaan kiinnostusta tangoa kohtaan. Mutta siinä missä tango hitaine ja raskaine askelineen melankolisen musiikin säestämä on jäänyt suomalaisten ohella melko pienen vähemmistön kiinnostuksen kohteeksi, salsan maailmanlaajuinen suosio ei näytä hiipumisen merkkejä. Lähes jokaisessa eurooppalaisessa suuremmassa kaupungissa on nyt useita tanssiklubeja, jotka opettavat salsaa kaikilla eri taitotasoilla. Pohjoismaiden lisäksi varsinkin Britanniassa ja Saksassa on tarjolla runsaasti salsatunteja. Salsa on noussut erittäin suosituksi myös Japanissa ja saanut jalansijaa Kiinassa sekä Intiassa.

Salsan juuret

Salsan historiasta ei ole vallalla yksimielisyyttä. Espanjankielessä sana tarkoittaa kastiketta, joka koostuu perusmuodossaan tomaattimurskasta, paprikasta, sipulisilpusta ja osin tulisistakin mausteista. Kuten sen nimi antaa ymmärtää, salsatanssi on “kastike”, joka koostuu useista ainesosista. Se sisältää kuubalaista sonia ja mamboa, mutta myös amerikkalaisesta jitterbugista ja jivestä perittyjä liikkeitä. Yleisesti salsaksi tunnistettava tyyli, joka tosin sai nimensä vasta myöhemmin, kehittyi Yhdysvalloissa maanpaossa olleiden puertoricolaisten ja kuubalaisten keskuudessa 1960-luvulla ja siirtyi myöhemmin takaisin Latinalaiseen Amerikkaan.

Vaikka tanssi kehittyi ja sai suosiota ensin suppeamman harrastajaryhmän keskuudessa, vetovoimainen ja kiehtova salsa levisi myös alueen ulkopuolelle 1990-luvulla, eikä syytä siihen ole hankalaa ymmärtää. Kyseessä on nopea ja intiimi paritanssi, joka sallii paljon kontaktia parin kesken, mikä luo osaltaan seksuaalista jännitettä. Salsamusiikki on rakenteeltaan mutkikasta ja tarjoaa rikkaita melodioita ja virtuoosimaista musisointia. Tämä sopii hyvin nykyiseen aikakauteen, kun salsan eurooppalaisten kuluttajien pääryhmä, yli 30-vuotiaat harrastajat, näkevät valtavirran popmusiikin tylsän mauttomana.

Kuuba hyödyntää salsan vetovoiman

Turistien tuomaa rahaa innokkaasti tavoitteleva Kuuba on havainnut nopeasti salsan taloudellisen potentiaalisen. Maailmalla on kiertänyt vuodesta 2000 lähtien musikaali nimeltään Lady Salsa, joka pitää sisällään häikäiseviä tanssirutiineja, jotka dramatisoivat Kuuban lähihistoriaa. Eurooppalaiset, brittiläiset ja japanilaiset matkanjärjestäjät tarjoavat nyt salsalomia Havannassa. Tyypillisesti paketti sisältää pari tuntia päivittäistä tanssiopetusta ammattitanssijoiden kanssa sekä jokailtaisia vierailuja klubeille. Kuubassa on myös helppo hankkia yksityisopetusta ahtaissa asunnoissa. Vaikka tämä on teknisesti laitonta, voi tanssinopettaja tienata kuukauden palkan muutamassa tunnissa.

Salsan eri tyylit

Kuubalainen salsa on ryhdikästä ja liikunnallista sisältäen runsaasti kiertoa myötäpäivään, ja sen afrikkalaiset juuret ovat selkeästi läsnä. Puertoricolaiset sen sijaan suosivat enemmän 1980-luvulla kehitettyä New Yorkin tyyliä, johon kuuluvat suoremmat liikeradat, kun tanssijat liikkuvat eteen ja taakse kuin he kulkisivat kiskoilla. Monet amerikkalaiset matkaavat Puerto Ricoon salsatunteja varten ja myös muutamat eurooppalaiset matkanjärjestäjät suuntaavat nyt myös niille markkinoille. Kolumbia ja Venezuela jakavat elegantin ja hillitymmän tyylin, jossa on paljon taka-askeleita ja vähemmän käsien liikettä kuubalaisiin tanssijoihin verrattuna.

Vaikka Kolumbiassa ja Venezuelassa on syntynyt maailmanluokan yhtyeitä ja salsapaikkoja, kumpikaan maa ei ole onnistunut houkuttelemaan juurikaan salsaturisteja. Kolumbian kolmanneksi suurimmassa kaupungissa, Calissa, on kenties tihein tanssiklubien keskittymä koko Latinalaisessa Amerikassa. Calilaisen lähiön Juanchiton asukkaiden sanotaan oppivan tanssimaan salsaa heti oppiessaan kävelemään. Viikonloppuisin klubeilla järjestetään kilpailuja, joissa jopa vasta kuusivuotiaat tanssijat kilpailevat kiihkeiden tanssikuvioiden esittämisessä pukeutuneena kimalteleviin smokkeihin, korkeisiin korkoihin ja huulikiiltoon. Dominikaaninen tasavalta poikkeaa ympärysmaistaan. Se on tuottanut useita huippuyhtyeitä, mutta salsaa siellä ei juuri tanssita.

Salsa parantaa rakkauselämää ja kuntoa

Salsan tanssimisen antamat hyödyt ovat lukuisia, ensinnäkin se tarjoaa kokonaisvaltaisen harjoituksen koko keholle, mikä kehittää lihaksia ja tasapainoa, mutta se saattaa myös jopa piristää rakkauselämää. On sanottu, että jokainen tanssi parin kanssa on kuin keskustelu. Mitä parempi keskustelu on, sitä hauskempaa parilla on keskenään. Mikäli keskustelusi puolisosi kanssa ovat kömpelöitä, turhauttavia tai kuivia, kenties teidän kannattaa kokeilla salsaa. Mutta salsa ei ole tarkoitettu pelkästään pariskunnille, vaan runsaasti henkisiä, fyysisiä ja sosiaalisia hyötyjä tarjoava tanssi sopii myös sinkuille.

people dancing salsa in dark room

Tanssissa käytetään paljon jalkojen suuria lihaksia. Salsa voi aktivoida koko kehon lihaksia, mutta henkilökohtainen tyyli vaihtelee ihmisten välillä. Jotkut tanssijat käyttävät olkapäiden nostelua, lantion liikuttamista tai afrikkalaista vatsan rutistamista, mutta nämä eivät ole välttämättömiä liikkeitä. Salsamusiikki on yleisesti ottaen nopeaa ja korkeatempoista, mikä tekee tanssimisesta yllättävän aerobista. Yksi tunti salsan tanssimista polttaa 68 kg painavalla naisella keskimäärin hieman alle 400 kilokaloria. Lisäksi se lievittää stressiä ja stimuloi aivosoluja eri tavalla kuin perinteinen tanssi.

Salsan perusteet

Salsatanssin juuret ovat useissa eri maissa ja kulttuureissa, Kuubassa, Latinalaisessa Amerikassa, Afrikassa, Karibialla – ja sinussa! Vaikka salsassa onkin noudatettavia perusaskeleita, tanssina se on luova ja erityislaatuinen itseilmaisun muoto. On täysin sinusta ja persoonallisuudestasi kiinni kuinka käännyt, liikutat lantiotasi ja vartaloasi ja tulkitset musiikkia. Salsamusiikin perusjaksossa on kahdeksan tahtia. Salsan perusaskeleissa liikutaan tahdeilla 1, 2 ja 3, pysähdytään tahdilla 4, liikutaan jälleen tahdeilla 5, 6 ja 7 sekä pysähdytään taas tahdilla 8.

Tanssinopettajien mukaan joudut olemaan aluksi osittain rytmin orjana, kun alat opetella salsaa. Liikut herkeämättä tahdeilla 1, 2, 3 – pysähtyen neljännellä – ja 5, 6, 7 – pysähtyen jälleen kahdeksannella. Mutta ajan myötä moni vievä osapuoli ei liikuta enää ollenkaan jalkojaan tahdeilla 5, 6 ja 7, mutta vie silti pariaan ja laskee tahtia päässään. He saattavat pysyä paikallaan ja ravistaa lantiotaan, samalla kun he pyöräyttävät pariaan ympäri ja seuraavat häntä. Salsa voi olla monimutkaista, mutta sen ei tarvitse olla.

Erilaiset salsatyylit

Salsatyylejä on lukuisia erilaisia, on olemassa New Yorkin mamboa, Los Angelesin tyyliä, kolumbialaista, kuubalaista ja miamilaista salsaa, Puerto Ricon tyyliä, casino ruedaa ja monia muita. Tyylistä riippumatta salsaa tanssitaan perinteisesti kahdeksan tahdin tanssina. Kuubalainen rueda on suosittu tyyli. Sitä tanssitaan ringissä kahden tai useamman parin kesken yhdellä vetäjällä, joka huutaa ringille seuraavan liikkeen, jonka jälkeen jokaisen parin viejä vie kyseisellä tanssiliikkeellä. Useimmat liikkeet päättyvät parien vaihtamiseen, jolloin viejä luopuu paristaan vasemmalle ja ottaa uuden parin oikealta.

Salsatanssin opettajat kannustavat parin seuraajaa olemaan ajattelematta liikaa seuraavaksi tehtävää liikettä. Sen sijaan kannattaa keskittyä olemaan vastaanottavainen viejän tekemille liikkeille. Tämä vapauttaa tanssijan kuuntelemaan musiikkia. Vaikka viejä määrää tanssikuviot, seuraaja voi tyylitellä ja lisätä mukaan oman musiikillisen tulkintansa tanssikuvioiden lomassa. Voit lisätä mukaan käsien ja lantion liikettä luodaksesi oman tyylisi ja korostuksesi musiikille. Älä takerru liikaa jäykkiin askelkuvioihin, vaan muista aina, että salsa on kevyen flirttailevaa ja leikkisän viettelevää tanssia.

Salsalla piristystä parisuhteeseen

Liikkeen ja musiikin antaman kokemuksen jakaminen yhdessä rakkaasi kanssa voi olla voimakas ja nautinnollinen tapahtuma. Tanssiminen voi lähentää pariskuntia entisestään, ja koska salsa on flirttaileva tanssi, se voi lisätä suhteeseen sensuaalisuutta ja romantiikkaa. Salsa vaatii tiimityötä, joka voi vahvistaa suhdetta – mutta kannattaa varautua oppimatkalla oleviin mutkiin. Uuden oppiminen voi olla turhauttavaa, ja on usein helppoa purkaa turhautuminen läheiseen ihmiseen. Mutta vaikka et olisi parisuhteessa tai naimisissa, ei huolta – sinun ei tarvitse jättää tätä tanssia väliin.