Fortnite on Epic games -yhtiön vuonna 2017 julkaisema verkossa pelattava ammuntapeli, jossa on myös roolipelin sekä selviytymispelin ominaisuuksia. Fortnite julkaistiin maksullisena ennakkojulkaisuna ensin macOS:lle, Windowsille, Playstation 4:lle sekä Xbok Onelle ja vuonna 2018 ilmaiseksi muutettua peliä pystyi jo pelata myös Android- ja iOS -käyttöjärjestelmillä varustetuilla laitteilla sekä Nintendo Switchillä. Fortnite saavutti ennennäkemättömän suosion heti ilmaisjulkaisunsa jälkeen, ja nykypäivänä peliä pelaa jo lähes 250 miljoonaa pelaajaa ympäri maailman. Heistä naissukupuolta edustaa jopa 35 prosenttia.

Fortnite

Fortnite suosion syy on sen koukuttavuus, yhteisöllisyys sekä voitontunne. Peliä voi pelata sekä yksin- että moninpelinä, ja siitä on saatavilla yhteensä kolme erilaista pelimuotoa; ilmaiset Battle Royale ja Battle Royale Creative sekä Save the World. Fortniten nuoresta iästä huolimatta pelille on olemassa jo omat MM-kisansakin, jossa pääpalkintona on huimat 2,6 miljoonaa euroa. Tässä artikkelissa kerromme lisää tämän maailman huipulle nousseen pelin eri pelimuodoista ja turnauksista sekä annamme vinkkejä, miten Battle Royale -ilmaispeliä kannattaa pelata.

Battle Royale

Battle Royale on Fortniten ilmaispeli, jonka pääasiallisena tavoitteena on selviytyä yhteensä sadan pelaajan joukosta ainoana voittajana. Miljöönä on suuri saari, joka pienenee pelin aikana riehuvan myrskyn vuoksi. Peli alkaa siitä, kun kaikki sata pelaajaa hyppäävät lentävästä bussista toivomaansa paikkaan saarella. Tehtävänä on eliminoida muita pelaajia saaresta löytyvillä erilaisilla aseilla. Pelaajat voivat löytää myös muun muassa erilaisia rakennustarvikkeita, joilla voi luoda itselleen suojan muita pelaajia vastaan. Lisäksi pelissä on mahdollista lisätä omia terveyspisteitään löytämällä saarelta siihen tarkoitettuja tarvikkeita.

Battle Royalen yksi suosion syy on varmasti se, että peliä voi pelata niin yksin-, kaksin- kuin moninpelinäkin. Yksinpelitilaa kutsutaan nimellä “solo”, ja tällöin pelaaja pelaa yksilönä muita pelaajia vastaan. Duo-tilassa pelataan puolestaan pareittain muita pelipareja vastaan. Squad on Battle Royalen moninpelitila, jota pelaamalla pelaajat voivat muodostaa 1 – 4 hengen joukkueita ja pelata toisia joukkueita vastaan. Viimeinen henkilö, pari tai joukkue saarella voittaa pelin. Pelin Playground-tila on puolestaan tarkoitettu leikkimiseen ja hauskanpitoon saarella, ja siinä kuoleminen aiheuttaa uudelleensyntymisen.

Battle Royale Creative

Battle Royalea voi pelata myös Creative-tilassa. Tällöin pelaajilla on mahdollisuus luoda itselleen korkeintaan 4 omaa saarta, jotka he voivat jakaa yhteensä 16 muun pelaajan kanssa. Creativessa pelaajat voivat rakentaa saaresta itselleen mieluisan siirtelemällä ja poistamalla tavaroita tai rakentamalla esimerkiksi uusia rakennuksia. Creativea on usein verrattu vuonna 2011 julkaistuun, niin ikään huippusuosion kokeneeseen Minecraft-peliin, joka Creativen tavoin antaa pelaajille mahdollisuuden rakentaa aivan omanlaisensa maailma. Battle Royalen Creative-tila on erityisesti pelin nuorimpien pelaajien suosiossa.

Save the World

Save the World on Fortniten maksullinen pelimuoto. Pelin tarinassa salaperäinen myrsky on eliminoinut 98 prosenttia koko maailman väestöstä ja luonut erilaisia, toinen toistaan vihamielisempiä vastustajia. Eloonjääneiden tehtävänä on koota voimansa ja pelastaa maapallo lopulliselta hävitykseltä. Pelaajat saavat erilaisia tehtäviä, joissa esiintyy vaihtelevia puolustuksen kohteita. Kohteiden ympärille tulee rakentaa linnoitus, jota puolustetaan vihollisten hyökkäykseltä viimeiseen saakka. Tähän tarkoitukseen pelaajilta löytyy pelissä omat ase- ja ansavarastonsa sekä erilaisia sankari-, puolustus- sekä tukihahmoja.

Linnoituksen ja erilaisten suojien rakentamista varten tulee pelaajien onnistua löytämään saarelta erilaisia rakennusmateriaaleja. Keräys tapahtuu hakkujen avulla ja materiaaleina toimivat metalli, kivi sekä puu. Lisäksi Save the Worldissä voi vahvistaa rakennelmia lisäämällä niihin rakennusmateriaaleja tai korjata rikkoutuneita osia uudella materiaalilla. Hauskana lisänä on mahdollisuus rakentaa itse erilaisia aseita, ammuksia sekä ansoja. Pelissä voi myös ostaa erilaisia aseita ja materiaaleja oikealla rahalla niin halutessaan. Sama osto-ominaisuus löytyy myös Battle Royale -pelistä.

Tarvikkeita voi joko ostaa tai ansaita

Fortniten suosio piilee koukuttavuuden ja yhteisöllisyyden lisäksi sen pelin sisäisissä sitouttavissa ostoksissa. Itse peli on ilmaiseksi ladattavissa, eikä sen pelaaminen velvoita mihinkään ostoksiin. Kaikilla pelaajilla on kuitenkin mahdollisuus halutessaan ostaa erilaisia lisävarusteita, kuten muun muassa aseita, ammuksia, rakennustarvikkeita, tansseja sekä niin kutsuttuja “skinejä” eli asuja pelin Battle Royale -versiossa. Tarvikkeet voivat edistää pelaajan voittomahdollisuuksia pelissä, ja ne antavat lisäksi mahdollisuuden luoda omasta pelihahmosta persoonallisen. Ostokset tehdään pelin sisäisellä V-Bucks -valuutalla.

Battle Royalen koukuttavuuteen vaikuttaa paljon myös pelin vaihtuvat kaudet. Uusi kausi julkaistaan noin kahden kuukauden välein ja jokainen kausi sisältää muun muassa erilaisia uusia ominaisuuksia, asuja sekä tansseja. Keräämällä pelissä esiintyvään maksulliseen Battle-passiin tähtiä kauden aikana, voi pelaaja edetä pelitasoilla ja lunastaa itselleen ilmaisia tarvikkeita sekä V-Buckseja. Tähtiä tienataan Battle Royalessa suorittamalla erilaisia erillisiä tehtäviä. Oikean rahan panostus peliin ei siis ole lainkaan välttämätöntä, mutta sen avulla voittomahdollisuudet saattavat parantua.

Pelivinkkejä Battle Royaleen

person playing Fortnite, blurred

Battle Royalen perimmäinen tavoite on voittaminen ja sen saavuttamiseksi pelaaja tarvitsee taitoa, tuuria sekä pelisilmää. Yksi tärkeimmistä neuvoista on käyttää aina peliä pelatessa kuulokkeita, sillä vastustajien liikkeiden kuuleminen on oleellinen osa peliä. Tärkeää on myös vältellä avoimia alueita ja hakeutua suojaan aina tilaisuuden tullen. Kannattaa myös muistaa, että suojarakentaminen on tässä strategisessa pelissä lähes välttämätöntä, eikä rakennusten korjaamistakaan kannata jättää välistä. Jos materiaalit ovat vähissä, kannattaa niitä etsiä silloin, kun vastustajia ei ole lähipiirissä.

Vaikka voi olla houkuttelevaa käyttää pelissä vain hyväksi kokemiaan aseita, joiden käyttöön on tottunut, voi olla viisasta opetella myös uusien aseiden käyttöä. Aseet ovat suuressa roolissa ja oikean aseen käyttö saattaa jopa ratkaista lopulta koko pelin. Tärkeää on myös edetä pelissä rauhallisesti ja ilman paniikkia, sillä nopeat liikkeet ja esimerkiksi pikajuoksu ovat helposti muiden pelaajien havaittavissa. Kuulokkeiden käytön ohella yksi tärkeimmistä asioista Battle Royalea pelatessa on hauskanpito. Voitto on helpommin saavutettavissa, kun ei yritä liikoja.

Fortniten MM-kisat

Fortniten maailmanmestaruuskisat järjestetään vuonna 2019 New Yorkissa pelin luoneen Epic Games -yhtiön toimesta. Kevään aikana pidettävät karsinnat kestävät yhteensä kymmenen viikkoa, ja ovat avoimet kaikille yli 13-vuotiaille pelaajille, tosin 13 – 17 -vuotiaat pelurit tarvitsevat osallistumiseensa huoltajiensa suostumuksen. Pelikarsinnat toteutetaan erilaisin turnauksin, ja kategorioina niissä ovat yksinpeli Solo ja kaksinpeli Duo. Karsintojen aikana jaossa on joka viikko 880 000 euroa palkintorahaa. Maailmanmestaruudesta pääsee kamppailemaan 100 parasta yksinpelaajaa ja 50 parasta parivaljakkoa.

Heinäkuun viimeisenä viikonloppuna järjestettävä finaalitapahtuma on kolmepäiväinen, ja jokainen finaaliin saakka päässyt pelaaja palkitaan hurjalla 44 000 euron palkintosummalla. Palkintorahoja jaetaan MM-kisoissa yhteensä jopa 26,5 miljoonan euron arvosta, josta sooloturnauksen maailmanmestarille luovutetaan hurjat 2,6 miljoonaa euroa. Suomea kisoissa edustaa 21-vuotias Lassi “Belaeu” Kallio, joka onnistui lunastamaan paikkansa finaaliin jo ensimmäisellä karsintaviikolla. Kallio on osa suomalaista Helsinki REDS -joukkuetta, joka kuuluu HIFK-joukkueperheeseen, ja on ensimmäinen kotimaisen urheilujoukkueen perustama elektronisen urheilun seura.

Fortnite pähkinänkuoressa

Fortnite on vuonna 2017 julkaistu verkossa pelattava peli, joka yhdistelee taidokkaasti rooli-, selviytymis- sekä ammuskelupelien ominaisuuksia. Pelimuotoja on kolme: maksuttomat Battle Royale ja Battle Royale Creative sekä maksullinen Save The World. Pelatuin näistä on Battle Royale, jossa pelaajien tehtävänä on olla ainoa eloonjäänyt sadan pelisaarelle tipahtaneen pelaajan joukossa. Pelissä voi ostaa, rakentaa sekä ansaita niin erilaisia tarvikkeita, asuja, tansseja kuin aseitakin ja lisäksi siitä löytyy koukuttavuutta lisääviä erilaisia kausia, joiden vaihtuessa pelin ominaisuudet aina hieman muuttuvat.