Englanti on kieli, jonka osaaminen alkaa nykyään olemaan kriittinen taito aivan joka puolella maailmaa. Siksi englannin kielen taidon opettelu on asia, joka todellakin kannattaa oman tulevaisuuden kannalta. Kun puhuu englantia sujuvasti, avautuu elämän polulla runsaasti uusia ovia ja mahdollisuuksia, joita ei ennen olisi voinut kuvitellakaan. Mutta mitä sitten, jos englannin opettelu ei tunnukaan luonnistuvan? Tähän artikkeliin on koottu hyödyllistä nippelitietoa ja vinkkejä englannin helpompaan opiskeluun.

Miksi englannin opiskelu on tärkeää?

On monia syitä sille, miksi englannin opiskelu saattaa tuntua hankalalta. Voi olla, että olet aloittanut opiskelun liian myöhään: mitä nuorempana uuden kielen opiskelun aloittaa, sitä hankalampaa sitä on omaksua elämäänsä. Ei kuitenkaan kannata luopua toivosta, sillä peli ei todellakaan ole vielä menetetty. Kannattaa kuitenkin alkaa pienissä erissä ja pienin askelin alkaa opettelemaan kieltä, vaikka se tuntuisikin kovin hankalalta. On entistäkin palkitsevampaa huomata oppineensa jotakin, mikä alussa oli niin vaikeaa!

word english made out of wood near window

Englanti on nykyään monessakin mielessä maailman tärkein kieli. Sitä puhutaan ainakin jonkin verran suurimmassa osassa maailmaa, ja varsinkin modernissa länsimaailmassa se on kielten ykkönen. Englanti voi siis monessa ammatissa olla uran kannalta ratkaiseva taito, joka saattaa määrittää sen, saatko työpaikan vai et. Lisäksi se avaa liudan muitakin ovia, ja voit esimerkiksi matkustella huomattavasti enemmän ja tutustua ihmisiin ympäri maailman! Mikään ei ole hienompaa, kuin muihin kulttuureihin tutustuminen, ja englanti on avain tähän.

Taktiikoita englannin kielen opiskeluun

Englannin, kuten kaikkien muidenkin maailman kielten, opiskeluun on olemassa monia erilaisia taktiikoita. Se, mikä toimii parhaiten, riippuu täysin sinusta! Parhaan taktiikan löytää vain kokeilemalla, mutta kun se on löytynyt, alkaa opiskelukin sujua huomattavasti mallikkaammin, ja hallitset kielen kuin alan ammattilainen alta aikayksikön! Jos olet jo aikaisemmin opiskellut jotakin kieltä, niin saatat jo jopa tuntea itsellesi parhaiten soveltuvan opiskelutaktiikan. Samaa kannattaa yrittää hyödyntää myöskin englannin kielen opiskeluun.

Vaikka et olisikaan koskaan aiemmin opiskellut yhtään mitään kieltä, ei hätää! Kyllä sinullekin löytyy vielä sopiva oppimistaktiikka. Jos et edes tiedä, millaisia erilaisia taktiikoita on olemassa, me tulemme avuksesi. Tässä artikkelissa on esitelty useita eri taktiikoita, joita voit hyödyntää yksin tai yhdessä. Muista ottaa huomioon lähtökohtasi, äläkä etene yhtään nopeammin kuin tuntuu hyvältä. Tärkeintä on löytää keino, joka sopii juuri sinun oppimiseesi ja tukee sitä parhaiten.

Kommunikoi suullisesti

Puhu, puhu ja puhu, ja puhu vielä vähän lisää! Kyllä, englanninkielisten ihmisten kanssa puhuminen parantaa kielitaitoasi roimasti. Vaikka tuntisitkin itsesi Bambiksi liukkaalla jäällä, on tällainen kenttätyö oikeasti paras keino uuden oppimiseen. Kun keskustelet natiivipuhujan kanssa, altistut jatkuvasti ja aktiivisesti keskustelun aikana englannin kielelle, ja omaksut tietämättäsi puhetapaa, maneereita ja kyllä, myös itse kieltä. Saatat yhden pikaisen keskustelunkin aikana oppia suunnattomasti uutta, ja mikä parasta, kaikki käy kuin itsestään.

two people talking

On monia keinoja löytää itselleen englanninkielinen keskustelukumppani. Selkein niistä on tietenkin matkustelu – ulkomailla sinun on pakko selvitä englannin kielellä, jos et osaa paikallista kieltä ja paikalliset eivät puhu sinun kieltäsi. Englannin oppiminen puhumalla ei kuitenkaan vaadi kimmokkeekseen hintavaa ulkomaanmatkaa, vaan voit oppia sitä kotimaassakin! Suomessa asuu runsaasti muunmaalaisia ihmisiä, jotka varmasti keskustelevat kanssasi mielellään. Saatat siis englannin kielen opiskelun kautta löytää itsellesi jopa elinikäisen ystävän.

Kommunikoi kirjoittamalla

Vaikka puhetaidot ovat tärkeitä, niin on myös englannin kielen hyvä kirjoitustaito ja kieliopin tunteminen hyvästä ja varmasti hyödyllistä etenkin töissä, joissa joutuu kommunikoimaan ulkomaalaisten kanssa esimerkiksi sähköpostin tai käsinkirjoitettujen kirjeiden välityksellä. Siksi onkin syytä panostaa hyvän ja hiotun suullisen puhetaidon lisäksi myös kirjoitetun englannin kielen oppimiseen. Tämä käy itse asiassa melko helposti, ja tähän on monia eri keinoja, joista voit valita itsellesi sen kaikkein mieluisimman.

Moderni aika tarjoaa kirjoitetun englannin kielen oppimiselle täydelliset puitteet, sillä internetin kautta voi kommunikoida mistä tahansa maasta tulevien ihmisten kanssa helposti, ilmaiseksi ja vieläpä reaaliajassa! Ei liene toista helpompaa keinoa hioa omia kirjoitustaitojaan, kuin käyttää niitä aktiivisesti tositilanteessa. Hanki siis itsellesi vaikkapa kirjekaveri jostakin englanninkielisestä maasta, niin saat kielen oppimisen tueksi myös ihanan ystävän. Voitte varmasti molemmat opettaa toisillenne yhtä ja toista, ja molemmat nauttivat suhteestanne varmasti aivan yhtä paljon.

Osallistu kielikurssille

Jos lähtökohtainen englannin kielen taitosi on sellaisella tolalla, ettei siinä ole kovin paljon kehumista, voi olla viisasta ottaa itselleen oppimisen tueksi alalla kouluttautunut osaava opettaja. Hyvä tapa opettajan hankinnalle sekä tietenkin muiden ryhmäläisten vertaistuen saamiseksi on tietenkin kielikurssille osallistuminen. Siellä pääset oppimaan kielen ihan alkeista lähtien opastetusti ja tietenkin muiden ryhmäläisten tarjoamalla tuella sekä varmasti hyväksi todetulla tempolla, joka kuitenkin motivoi ja painostaa oppimaan kieltä.

female student choosing course, oppia englantia

Kielikurssille voi hyvin todennäköisesti osallistua millä tahansa paikkakunnalla – tarkista vaikkapa paikallisen kansalaisopiston kurssien valikoima. Toki voit osallistua myös ulkomailla järjestettävälle intensiivikurssille, jos haluat ja jos rahkeesi riittävät. Kielikurssin hyviin puoliin kuuluu se, että voit valita omaan osaamiseesi sopivan kurssin, jolloin asiat käsitellään juuri niin perusteellisesti kuin tarvitsee. Lisäksi oppimateriaalien avulla sinun on helppo kerrata tunneilla läpi käytyjä asioita vielä uudestaan ja tehdä tehtäviä oman oppimisesi tueksi.

Katso opetusvideoita ja tee muistiinpanoja

Jos kielikursseille osallistumisen sosiaalinen aspekti ja ryhmäpaine pelottavat, tai jos se ei vaan onnistu muista syistä, kuten raha- tai aikapulasta johtuen, voit järjestää itsellesi privaattikurssin kotona. Tämä on jälleen yksi modernin ajan siunauksista, sillä voit etsiä netistä hyviä opetusvideoita, joiden tyyli ja tempo sopivat juuri sinun oppimiseesi. Voit tehdä videon kertomista asioista muistiinpanoja, ja lisäksi voit katsoa ne läpi uudestaan ja uudestaan niin monta kertaa kuin haluat.

Joskus kiireisen arjen keskellä ei vain riitä rahkeita kurssille osallistumiseen, ja kurssikerratkin saattavat mennä päällekkäin vaikkapa vuorotyötä tekevän työvuorojen kanssa. Tällöin juurikin netin videopalveluiden kautta katsottavat kurssit ovat oiva valinta. Voit valita itsellesi jonkin maksullisena tarjolla olevista intensiivikursseista, tai opiskella omaan tahtiin ilmaisten videoiden avulla. Mikä parasta, voit ajoittaa opintosi juuri sellaisiin aikoihin ja sinne, mihin haluat – voit siis päntätä englannin kielioppia vaikkapa keskiyöllä ikiomassa sängyssäsi!

Käytä niin montaa keinoa, kuin hyvältä tuntuu

Ei ole mitään kaavaa sille, mikä näistä oppimiskeinoista sopii parhaiten kenellekin. Voi olla, että itselle sopiva keino löytyy vain ja ainoastaan kokeilemalla. Voit käyttää yhtä keinoa tai sitten vaikka ihan joka ikistä niistä. Ei myöskään kannata orjallisesti noudattaa vain yhtä keinoa oppimiseen, vaan muistaa, että voit aina vapaasti soveltaa eri keinoja keskenään ja luoda itsellesi aivan uuden, uniikin opiskelutavan. Vain kokeilemalla löydät parhaan tavan itsellesi, ja sinä määräät, minkä valitset.

Onnea opintoihin!

Jos tämän artikkelin lukeminen sai sytytettyä intosi opiskeluun, niin sinun ei tarvitse tehdä enää muuta, kun ryhtyä tuumasta toimeen. Minkä tahansa näistä tässä artikkelissa esitetyistä opiskelutavoista oppimiseesi valitsetkaan, on varmaa, että tulet puhumaan englantia kuin ammattilainen konsanaan ehkä hyvinkin pian. Et tarvitse muuta kuin intoa ja vähän motivaatiota sekä itsellesi sopivan tavan opiskella, ja resepti menestykseen on valmis. Toivotamme iloa ja onnea englannin kielen opintoihin juuri sinulle!