Meikkituotteita on tarjolla vaikka kuinka paljon, mutta niiden käyttäminen ei ole suinkaan yksinkertaista. Meikkaamisessa voi mennä vikaan monella tavalla: meikkiä on helposti liian paljon, se ei näytä luonnolliselta, meikin värit eivät sovi itselle, tai se vanhentaa. Meikkaamisen tarkoitus on kuitenkin korostaa kasvojen parhaita piirteitä, eikä liian meikattu ihminen näytä koskaan hyvältä. Mutta se, miltä meikki näyttää, riippuu ennen kaikkea valosta: päivämeikki ei ole sama kuin iltameikki, ja meikkiä kannattaa vaihdella myös vuodenajan mukaan.

Meikeissä on myös hyvin paljon vaihteluja muodin mukaan. Välillä muodikas meikki on luonnollinen, välillä taas kirkas ja näkyvä. Kulmakarvojen paksuus ja tummuus vaihtelee, luomivärien ja huulipunan värit muuttuvat, poskipunan määrä ja sijainti vaihtelee, välillä eyeliner on muodissa, välillä taas ei. Muotia voi seurata, mutta aivan kuten vaatteiden kanssa, muodin ja kauneuden suhde voi olla ristiriitainen. Kaikkein muodikkain meikki harvoin varsinaisesti kaunistaa, samoin kuin kaikkein muodikkaimmat vaatteet eivät usein imartele vartaloa.

Mitä tarvitaan luonnolliseen meikkiin?

Kun alkaa meikata, kannattaa ensin opetella luonnollinen perusmeikki, jonka elementtejä voi sitten muokata tilanteen mukaan. Luonnollinen meikki pyrkii siihen, että kasvot näyttävät paremmilta, mutta siltä kuin niitä ei olisi meikattu. Luonnolliseen meikkiin ei tarvitse investoida paljon, koska siihen kuuluu vain värivoide ja puuteri (tai niiden yhdistelmä), ripsiväri, poskipuna, huulipuna, ja kulmakynä. Luomiväri ei ole välttämätön (sen tarve riippuu omien luomien väristä), ja jos omat kulmat ovat tarpeeksi tummat ja hyvän muotoiset, kulmakynäkään ei ole välttämätön.

woman putting on natural makeup

Tärkeintä luonnollisen näköisen meikin tekemisessä on se, että iho ei näytä liian meikatulta. BB-voiteet tai pigmenttitipat, joita sekoitetaan suoraan kosteusvoiteeseen, ovat hyviä luonnollisen pohjan luomiseen. Puuteri ei ole välttämätön, mutta jos iho on kiiltävä tai rasvainen, kannattaa puuteria levittää ohut kerros. Jos on hyvin vaalea, voi kokeilla ruskeaa ripsiväriä, mutta musta yleensä sopii kaikille kunhan sitä laitetaan kevyesti. Poskipunan väriä etsiessä kannattaa suunnata siihen punaan, joka tulee omille poskille, kun on kevyesti hengästynyt.

Luonnollisen meikin tekeminen: iho, poskipuna ja ripset

Aluksi kasvoille levitetään värivoide tai BB-voide. Jos tarvitsee puuteria, levitä sitä vipalla ohut kerros; jos sitä tulee liian paksusti pyyhi liika pois kevyesti kasvopaperilla. Levitä poskipunaa niin, että poskille tulee terve hyvin kevyt puna. Jos ripsesi kihartuvat luonnostaan ylöspäin levitä niille ripsiväri; muussa tapauksessa kiharra ne. Ripsivärillä kannattaa tehdä ripsien juuressa pientä siksakliikettä, jotta värin saa kunnolla levittymään juuriin. Alaripsiin kannattaa laittaa hyvin vähän ripsiväriä, koska jos ne on liian meikattu, silmät näyttävät mustilta palloilta.

Luonnollisen meikin tekeminen: luomet, kulmat ja huulet

Riippuu luomiesi väristä, tarvitsetko luomiväriä. Jos luomesi ovat luonnostaan hieman punertavat tai ruskehtavat, ei niihin tarvitse laittaa mitään. Jos ne taas ovat hyvin vaaleat suhteessa muuhun ihoon, voi niihin laittaa kevyesti omaa ihonväriä hieman tummempaa väriä, joko ruskeaa tai punertavaa. Jos omat kulmat ovat tummat ja hyvän muotoiset, ei kulmille tarvitse tehdä mitään. Jos kulmia tarvitsee värittää, valitse väri, joka on yhtä astetta tummempi kuin omat kulmasi: liian tummat kulmat ovat todella luonnottoman näköiset.

woman using eyeshadow

Pysyttele hyvin lähellä omien kulmiesi muotoa, ja täytä olemassa olevia kulmiasi värillä sen sijaan, että piirtäisit ne kokonaan uudelleen. Voit hieman korostaa niiden kaarta, mutta varovasti, jotta et tee itsellesi vahingossa pysyvästi tuimaa ilmettä. Huulipunan värin valinta on kaikkein tärkeintä luonnollisessa meikissä, koska väärä huulten väri näyttää aina luonnottomalta. Huulipunan valinta ei ole helppoa, mutta ota periaatteeksi että väri on noin kahta astetta kirkkaampi kuin omat huulesi. Pysyttäydy kevyen vaaleanpunaisissa sävyissä, tai sävytetyssä huulirasvassa.

Luonnollinen meikki ja kirkkaanpunaiset huulet

Kun on löytänyt oikean sävyiset tuotteet luonnollisen meikin tekemiseksi, voi sitä käyttää pohjana kun meikistä haluaa tehdä tavalla tai toisella voimakkaamman. Yksi helpoin tapa muokata sitä on vaihtelemalla huulipunan väriä. Päivämeikkiä tehdessä ei ole yleensä hyvä idea meikata voimakkaasti sekä silmiä että huulia, koska silloin näyttää helposti liian meikatulta. Luonnollinen meikki ja kirkkaat huulet sen sijaan ovat aina tyylikäs vaihtoehto, ja käy täydellisesti myös iltameikistä. Hyvän värisiin huulipuniin kannattaa todella investoida.

Kirkkaanpunainen huulipuna on klassinen vaihtoehto, joka sopii kaikille, ja tekee tavallisesta arkilookista heti näyttävämmän. Mutta sitä valitessa pitää olla huolellinen, koska väärä punaisen sävy luo helposti räikeän tai liian meikatun vaikutelman, tai saa ihon näyttämään liian valkoiselta. Raikas keskipunainen, joka sopii kaikille, ei mene yhtään viininpunaisen tai oranssin suuntaan. Jos huulipunaa ei saa levittymään tasaisesti, voi huulet rajata ensiksi huulikynällä jonka väri on täysin sama kuin huulipunan. Pidä huolta, että rajaus ei jää näkyväksi.

Iltameikin periaatteet

Päivämeikin on oltava luonnollinen, koska päivänvalossa meikki korostuu ja saa kasvot helposti näyttämään liian meikatuilta. Iltaisin sen sijaan on paljon vähemmän valoa – sisävalaistus ei ole mitään verrattuna päivänvaloon – jolloin piirteitä voi korostaa näkyvämmin. Poskipunaa voi siis laittaa hieman enemmän, kulmista tehdä hieman tummemmat, ja silmät voi meikata voimakkaammin. Illalla voi meikata sekä tummat silmät että maalata huulet, tosin aina kannattaa varoa liian tällättyä lookia, ja välttää luonnottoman värisiä huulia, jotka eivät kaunista ketään.

woman wearing evening makeup

Iltameikissä silmistä voi tehdä näkyvämmät laittamalla useamman kerroksen ripsiväriä, tai lisäten omia ripsiä hieman näkyvämmät irtoripset: mutta varoitus, isot, naamasta sojottavat irtoripset ovat järkyttävä näky. Illalla voi laittaa myös värillistä luomiväriä tai käyttää värillistä eyelineria. Värin valinta riippuu silmien väristä. Esimerkiksi sinisiä silmiä voi korostaa tekemällä ohuen sinisen rajauksen, ja sininen korostaa myös ruskeita silmiä. Tummaihoinen voi tehdä upean vaikutuksen laittamalla hyvin kirkasta luomiväriä, esimerkiksi vihreää, kirkkaansinistä, pinkkiä tai violettia.

Silmien rajaus

Tyylikäs vaihtoehto, joka saa silmät näyttämään isommilta on ohut, musta “cat eye” -viiva silmän yläreunassa. Sen tekeminen vaatii hieman taitoa. Tee ensin pieni musta piste silmäkulman ulkopuolelle kohtaan, johon haluat eyeliner-viivan päättyvän. Tee sitten itse viiva: silmän yläpuolelle ripsien tyveen ohut viiva, joka sitten levenee kohti silmäkulmaa. Musta viiva korostaa silmiä, ja silmän ulkopuolelle jatkuva viiva tekee niistä suuremman näköiset sekä saa ne näyttämään mantelin muotoisilta. Eyelineria voi hyvin käyttää ilman luomiväriä.

Smokey eye on upea iltameikki, mutta jos on väsyneen näköinen tai silmien alla on silmäpussit, sitä kannattaa välttää, koska se voi vanhentaa. Smokey eye luodaan tekemällä eyeliner-viiva kuten yllä, mutta sen lisäksi sekä ylä- että alaluomelle levitetään tummaa, mustaa, harmaata tai ruskeaa luomiväriä. Ripsiin laitetaan runsaasti ripsiväriä, myös alaripsille, koska smokey eye -meikissä silmät ovat kauttaaltaan mustiksi rajatut. Luomiväriä varten tarvitsee usean värin paletin, jolla värin saa häivytettyä aivan tummasta aste asteelta vaaleammaksi.

Korosta, älä feikkaa

Meikeillä ei omia piirteitä saa radikaalisti muutettua, joten on parempi vain tottua omiin kasvoihin, korostaa niiden parhaita puolia, ja peittää huonompia puolia. Esimerkiksi contouring-trendi harvoin näyttää hyvältä luonnossa, ja sopii vain valokuviin. Kukaan ei näytä hyvältä, jos nenän pielessä on näkyvä ruskea raita, joka kenties suoraan edestä katsottuna ei näy ja ohentaa nenää, mutta on todellakin näkyvissä kaikille sivusuunnasta katsojille. Ota meikkaamisen periaatteeksi se, että meikkitrendit näyttävät yleensä kamalilta muutaman vuoden päästä, ja pyri klassiseen lookiin.