Yöksi päälle jäänyt sisävalo tai jopa pelkästään talvipakkaset voivat tarkoittaa monelle huonoa aloitusta päivään huomatessaan, että akku on loppunut eikä auto suostu käynnistymään. Akun loppuminen onkin yksi yleisimmistä autovioista, joihin jokaisen pitäisi varautua, sillä sen joutuu taatusti kohtaamaan ennen pitkään elämässä. Tätä varten on hyvä pitää auton takakontissa akkukaapelit aina mukana, ja samalla huolehtia hyvistä väleistä naapurien kanssa, sillä apuvälineillä käynnistämistä ei voida tehdä yksin. Talvipakkasilla avuliaan henkilön löytäminen on muuten huomattavan vaikeaa ja aikaa vievää.

Ennen kuin kuka tahansa lähtee koputtelemaan naapurien ovia, on hyvä kuitenkin tietää, voiko omaan autoon antaa apuvirtaa. Tällä hetkellä ammattilaisten mukaan ainoastaan vanhempiin autoihin voidaan antaa kaapeleilla virtaa, ja tällöinkin se on täysin autonomistajan vastuulla. Yhtä lailla apuvirtaa voi antaa pelkästään toinen vanhemman mallinen auto. Monien tekijöiden täytyy siis kohdata, jotta pystyy itse pelastamaan aamun ja pääsemään liikenteeseen. Tutustu lähemmin vinkkeihin apuvirran antamisesta, syihin akun tyhjenemiseen ja keinoihin estää akun loppumista.

Miksi akku loppuu ennen aikojaan?

Auton akku voi tyhjentyä monesta syystä. Kertaluontoinen akun tyhjentyminen voi johtua esimerkiksi juuri mainitsemastamme pakkasesta tai ajovalojen päälle jäämisestä, mutta toistuvien tyhjentymisten taustalla voi olla myös muita syitä, jolloin ammattilaisen kannattaa tutkia auto lähemmin. Jotkut syyt varoittelevat jo etukäteen esimerkiksi varoitusvalolla, mutta toiset voivat olla äkkinäisiä. Aiheuttajia voivat olla muun muassa huonokuntoinen tai vanha akku ja akun kaapelikenkä tai akun laturinhihna voi olla löysällä, jolloin akku ei lataudu normaalisti ja paneelissa palaa latauksen varoitusvalo.

Akun latauksessa voi olla useita muitakin ongelman aiheuttajia. Akun laturi tai lataussäädin voivat olla jo elinkaarensa loppupäässä, jolloin taas kerran varoitusvalo ilmoittaa asiasta auton sisäpaneelissa. Jossain kohdassa autoa voi olla myös oikosulku, ja virtaa pääsee tästä syystä vuotamaan ulos akusta. Niin ikään jokin auton katkaisimista voi olla viallinen. Esimerkiksi auton ovien sensorit luulevat ovien olevan kokoajan auki ja sisävalot tai takakontin valot palavat kokoajan. Tällöin syyn löytämiseen tarvitaan ammattilaissilmää, jotta vika saadaan myös oikeaoppisesti korjattua.

Apukaapelit ovat ensiapuna tärkeät

Auton käynnistämiseen tarvitaan käynnistyskaapeleita, joiden pitää kuulua jokaisen autoilijan perusvarustukseen. Niitä löytyy jokaisesta autotarvikkeita myytävästä liikkeestä sekä suuremmista tavarataloista, mutta kaapeleita valittaessa on parasta ostaa hieman kalliimpi vaihtoehto, sillä halvimmat apukaapelit eivät välttämättä anna tarvittavaa latausta ja voivat jopa sulaa käytössä. Kaapelien pitää olla myös tarpeeksi pitkät, jotta ne ylettyvät vaivattomasti autosta toiseen. Lumikinosten keskellä ei varmasti kukaan halua rupea lapioimaan lunta saadakseen autot tarpeeksi lähelle toisiaan. Henkilöautoja varten kannattaa valita 150A-virrankestoiset kaapelit.

Miten apuvirtaa annetaan oikeaoppisesti?

Ennen kuin ruvetaan tekemään mitään, täytyy tarkistaa, että virta on sammutettu kummastakin autosta: niin apua antavasta kuin käynnistettävästä autostakin. Kriittisin vaihe on ymmärtää, kumpi kaapelin osa kiinnitetään kumpaankin kohtaan akkua. Tällöin voidaan käyttää esimerkiksi muistisääntöä, että punainen on lämmin väri, jolloin se yhdistetään plusnapaan ja musta taasen miinusnapaan. Kumpikin väri yhdistetään autoihin yksi kerrallaan, niin että punainen laitetaan ensin tyhjentyneen auton plusnapaan ja sen jälkeen apua antavan auton plusnapaan. Mustan kaapelin kanssa toimitaan kuitenkin eri tavalla.

Musta kaapeli yhdistetään ensin virtaa antavan auton miinusnapaan. Toista päätä ei tällä kertaa yhdistetä käynnistettävän auton miinusnapaan, vaan sen runkoon, jossa on paljas metallipinta. Kaapeleiden asettamisen jälkeen käynnistetään avustava auto, ja samalla on hyvä tarkistaa, etteivät kaapelit osu tuulettimeen tai tuulettimen hihnaan. Vasta kuin avustava auto on käynnistetty, voidaan käynnistää apua tarvitseva kulkuneuvo. Onnistuneen käynnistyksen jälkeen akun voidaan antaa latautua moottori käynnissä muutaman minuutin verran, ennen kuin autot sammutetaan ja kaapelit irrotetaan päinvastaisessa järjestyksessä kuin ne yhdistettiin.

Vinkkejä käynnistykseen

Ennen apukäynnistyksen yrittämistä on hyvä läpikäydä muutama asia, jotta vältytään ongelmilta ja mahdollisilta sähkövahingoilta. Ohjeita täytyy noudattaa erittäin tarkasti. Käynnistykseen käytettävien autojen akuissa täytyy olla kummallakin sama jännitetaso. Henkilöautojen taso on 12 volttia, mutta esimerkiksi kuorma-autoissa se on 24 volttia, minkä johdosta henkilöauton sähköjärjestelmät voivat vaurioitua. Jos et ole varma jännitetasosta, voit tarkistaa sen akun merkinnöistä. Käynnistyskaapelien asettaminen juuri oikeassa järjestyksessä on elintärkeää, jotta vältytään sähköiskuilta, tulipaloilta ja jopa akun sulamiselta.

Akusta vapautuu lataamisen yhteydessä happea ja vetyä, mikä on erittäin helposti syttyvä yhdistelmä – pienikin kipinä riittää. Nykyaikaiset akut ovat kuitenkin täysin suljettuja systeemejä, mutta riskinottoa kannattaa välttää viimeiseen asti. Voimakkaan latauksen yhteydessä ylimääräinen kaasu purkautuu akusta ulos ylipaineventtiilin kautta. Erityisesti jännite-erojen aikana akkuja yhdistyessä voi syntyä kipinöitä, jolloin varovaisuus on tärkeää. Viimeinen kaapelien kytkentä ja irrotus tuleekin tehdä kaukana itse akusta. Jos akusta vapautunutta rikkihappoa joutuu silmiin tai käsille, ne tulee huuhdella välittömästi.

Miten akun tyhjeneminen voidaan estää?

Akku on suurella todennäköisyydellä tyhjentynyt, jos starttinappia painamalla tai avaimia kiertämällä moottorista kuuluu vain klik-ääni. Tyhjeneminen voidaan kuitenkin estää auton käyttötavoilla sekä säännöllisillä tarkastuksilla. Yleisesti ottaen akun elinkaari on viisi vuotta, jonka jälkeen se on hyvä vaihtaa vaikka akku ei ole aiheuttanut ongelmia. Vanha akku ei nimittäin lataudu ja pidä virtaa sisällään yhtä tehokkaasti kuin uusi. Heikkoon varaustilaan eli akun varauksen heikentymisen ratkaisemiseen voidaan käyttää akkulaturia. Varaustilan muutoksen huomaa hitaasta käynnistymisestä ja liikkeelle lähdöstä.

Akut inhoavat kovia pakkasia, jolloin auton seisottaminen talvella tai akun altistamisen koville pakkasille pitkiä aikoja johtaa vääjäämättä akun tyhjenemiseen. Akku kannattaakin ladata täyteen kerran kaksi talven aikana, jonka lisäksi akun lepo- ja latausjännitteitä kannattaa tarkkailla. Akku latautuu paremmin pitkien ajomatkojen aikana, joten lyhyiden matkojen välttäminen pidentää akun elinikää. Erityisesti talvikuukausina päivittäinen autoilu ja yli tunnin pituiset automatkat kannattavat. Akun pinnat on hyvä myös pitää puhtaina pölystä ja liasta, sillä se voi nopeuttaa varauksen purkautumista ja lyhentää käyttöikää.

Miksi uusiin autoihin ei voida antaa apuvirtaa?

Käynnistyskaapeleilla käynnistäminen on erittäin tuttua puuhaa jo useita vuosikymmeniä autoilleille, mutta uudempien autojen kanssa joutuu miettimään kaksi kertaa, uskaltaako niitä lähteä latailemaan omin päin. Ne sisältävät nimittäin niin paljon elektronisia- ja älyominaisuuksia, joita mahdolliset käynnistyksen aikana tapahtuvat virtapiikit voivat merkittävästi vaurioittaa. Vaurioiden korjaamiseen voi tällöin upota useita tuhansia euroja. Kyseisiä autoja ovat esimerkiksi kaikki sähkö- ja hybridiautot, eikä kaikkia uusimpia diesel- ja bensa-autojakaan kannata käynnistää ennen kuin tarkistaa asian soveltuvuuden auton ohjekirjasta.

Jos epäilet oman autosi soveltuvuutta, on parasta kutsua paikalle ammattilaiset. Uusimpiin autoihin on kuitenkin turvallisempaa käyttää käynnistyskaapeleiden sijaan akkuboosteria. Silloin ei tarvita toista autoa, vaan akkuboosterin hauenleuat kytketään apua kaipaavan auton akkuun ja boosteri kytketään päälle. Tämän jälkeen autosta pitää sammuttaa kaikki tarpeettomat sähkölaitteet ja käynnistää se. Auton pitäisi startata heti, mutta jos auto ei starttaa kymmenen sekunnin sisällä, on hyvä pitää pientä taukoa ennen uutta yritystä, jotta boosteri ei ylikuumenisi.

Älä panikoi – akun loppuminen on normaalia

Akun loppuessa on turha ruveta hätäilemään, vaikka taatusti muutama ärräpää suusta voikin livahtaa. Kyseessä on hyvin yleinen vaiva, johon voidaan saada apua helposti ja yleensä autoilijat osaavat toimia oikein. Jos sillä hetkellä ei löydy apua antavaa henkilöä tai ajoneuvoa, voit soittaa paikalle ammattilaiset, jotka käynnistävät autosi oikeaoppisesti, vaihtavat akun tai hinaavat auton tarvittaessa suoraan korjaamolle. Tien päällä ollessa nopeimman avun saa Autoliiton ylläpitämästä tiepalvelusta, joka avustaa autoilijan taas matkaan ja tekee myös mahdollisesti pikkukorjaukset.