Apple-yhtiön valmistamat iPhone-puhelimet tunnetaan tyylikkyydestään ja laadustaan, ja monille voi tulla yllätyksenä se, miten mainion pelivalikoiman iPhonen Apple App Store tarjoaa kuluttajille ilmaiseksi tai muutaman euron maksua vastaan. Pelien suosiota ja pelattavuutta voi App Storen valikoimaa selatessa tutkia katsomalla pelin latausmääriä sekä käyttäjien antamia arvioita pelistä. Arviot annetaan tähtien määrällä, joista viisi tähteä on maksimimäärä, minkä yksittäinen app – tai tässä tapauksessa peli – voi saada. Tyypillisesti parhaimmat pelit saavat vähintään 4,5 tähteä tuhansilta eri käyttäjiltä.
Peleistä tehdyt arviot auttavat hahmottamaan pelitarjontaa, sillä viime vuonna Apple App Storessa oli tarjolla jopa yli 800 000 erilaista peliä, ja eri appien latauksia samana vuonna oli yli 180 miljardia. Älypuhelimet kehittyvät koko ajan ja uusia käyttäjiä tulee markkinoille miljoonia vuosittain. Siten pelimaailma on syystäkin kiinnostunut olemaan läsnä näillä markkinoilla. Tässä artikkelissa esittelemme muutamia parhaimpina pitämiämme suosittuja pelejä iPhone-puhelimissa. Olemme jaotelleet pelit kategorioittain ja toivomme jokaisen lukijan löytävän suosituksistamme jonkin itselleen sopivan pelin pelattavaksi jo tänään.
Parhaat älypelit
Älypelit ovat pelejä, joissa pelissä edetään ratkomalla erilaisia pulmia. Tyypillisiä esimerkkejä älypeleistä ovat erilaiset palapelit sekä taitoa vaativat pelit. Älypelit ovat suosittuja kaiken ikäisten keskuudessa, ja esimerkiksi monelle vanhemmalle pelaajalle nämä pelit ovat usein niitä kaikkein mieluisimpia. Ehdoton klassikko iPhone-puhelinten älypelien sarjassa on vuonna 2014 julkaistu “Threes!”, jota pidetään myös yhtenä tämän vuosikymmenen parhaimpana peliuutuutena. Tässä pelissä tavoitteena on yhdistää lukuja toisiinsa kolmen yhdistelminä. Peli on saanut erityistä kiitosta pelikokemuksestaan, visuaalisuudestaan sekä taustamusiikistaan.
Myös vuonna 2010 julkaistu “World of Goo” on Apple App Storessa suosittu ja korkeat peliarviot saanut älypeli. Tässä pelissä laavalampun sisällön kaltaisia limaklönttejä yhdistellään toisiinsa “drag and drop” -menetelmällä ja siten muodostetaan erilaisia rakennelmia, siltoja tai vaikkapa zeppelinejä. Vaikka peli täyttää pian 10 vuotta, on se edelleen viihdyttävä ja monien puhelimiin tälläkin hetkellä asennettuna. Muita samankaltaiseen osien yhdistelyyn perustuvia hyviä pelejä ovat esimerkiksi “Framed”, “Monument Valley 2” ja “A Good Snowman Is Hard To Build”.
Fysiikkaan perustuvat älypelit
Fysiikkaan perustuvat älypelit ovat pelejä, joissa pelimekanismi hyödyntää fysiikkaa. Tunnetuin esimerkki tällaisesta pelistä on “Angry Birds”, jossa ritsaa käyttämällä yritetään lennättää pelihahmoina toimivia lintuja vihollispossujen linnoituksiin ja siten yritetään pelastaa possujen hallussa olevat linnunpoikaset. “Angry Birds” -peleistä on tällä hetkellä useampi erilainen versio saatavilla Apple App Storessa, mm. vuosina 2012 ja 2013 julkaistut Star Wars -versiot. Muita hyviä fysiikkaan perustuvia älypelejä ovat golfin pelaamiseen suunniteltu “Super Stickman Golf 3” tai suomalainen hirviöpeli “Ocmo”.
Parhaat strategiset pelit
Strategisissa peleissä tavoitteena on voittaa vastustaja tekemällä pelin kulun aikana erilaisia valintoja, jotka pelin edetessä vievät peliä pelaajan haluamaan suuntaan. Monille erilaiset strategiset pelit ovatkin miellyttävää viihdettä aivoille, ja tällaisia pelejä on kiitettävästi tarjolla myös Apple App Storessa puhelimella pelattavaksi. Useimmat strategiset pelit ovat yhteiskuntaan tai sotaan liittyviä. Esimerkiksi erinomaisia arvosteluja kerännyt, vuonna 2017 julkaistu “Iron Marines” on mainio pelikokemukseltaan ja grafiikaltaan, minkä lisäksi monet sanovat pelin nerouden piilevän sen sujuvassa ja jännittävässä etenemisessä.
Strategiapeleissä voi olla myös toisenlaisia tavoitteita. Esimerkiksi vuonna 2012 julkaistussa “Plague Inc.” -pelissä tavoitteena on luoda patogeeni, joka tartuttaisi ruton koko maailman väestöön. Samana vuonna julkaistiin myös suomalaisen peliyhtiön Supercellin “Clash of Clans”, jossa pelaaja on kyläpäällikkö ja pyrkii rakentamaan ja suojelemaan omaa kyläänsä hankkimalla resursseja toisista kylistä hyökkäämällä niihin sekä puolustamalla omaa kyläänsä. Pelissä voi myös muodostaa ryhmiä eli klaaneja toisten pelaajien kanssa ja ryhtyä klaanisotiin toisten klaanien kanssa.
Parhaat multiplayer-pelit
Multiplayer-peliksi voidaan kutsua mitä tahansa peliä, jota voi samaan aikaan pelata useampi kuin yksi ihminen. Mobiiliympäristössä useamman pelaajan yhtäaikainen pelaaminen onnistuu internetin välityksellä, ja siten myös iPhonen multiplayer-pelit vaativat toimivan mobiilidatayhteyden tai langattoman verkon. Moni multiplayer-peli on strategiapeli, kuten “Clash of Clans” tai vuonna 2014 julkaistu “XCOM: Enemy Within”, jossa palaajan tulee voittaa alien-vastustajat erilaisia guerilla-taktiikoita hyödyntäen. Peli on jatkoa vuoden 2012 pelinä pidetylle “XCOM: Enemy Unknown” -videopelille, ja mobiiliversio tarjoaa mm. uusia kykyjä ja aseita pelaajalle.
Hyvä multiplayer-peli iPhone-puhelimelle on myös vuonna 2017 julkaistu graafisesti ja pelikokemukseltaan toimiva “Fortnite Batte Royale”, jossa pelaajat voivat ryhmittyä taistellakseen toisiaan vastaan. Apple App Storesta löytyy myös perinteisempiä multiplayer-pelejä, kuten Monopoly ja Scrabble. Vuonna 2008 julkaistu “Monopoly: Here & Now — World Edition” on mainio versio fyysisestä versiostaan, ja mobiilissa pelialustana toimivat koko maailman kaupungit. Vuoden 2017 “Scrabble” tarjoaa puolestaan mainion pelikokemuksen sanojen ystäville, joskin pelin pelaaminen vaatii hyvää englannin kielen taitoa.
Parhaat action-pelit
Monet action-pelit muistuttavat strategisia pelejä ja useimpia voi pelata myös toisten pelaajien kanssa. Tähän kategoriaan olemme kuitenkin nostaneet pelejä, joissa fokus on näyttävissä taisteluefekteissä ja kiihtyvässä jännityksen tunteessa. Mainion pelikokemuksen tällä genrellä tarjoaa vuonna 2012 ilmestynyt “Punch Quest”, missä oikean ja vasemman peukalon napauksilla isketään ja lyödään eri tavoin hirviövastustajia ja kaikkea muuta eteen tulevaa. Peliä sanotaan mobiilimaailman parhaaksi arcade-tyylin peliksi, ja uskommekin monen nostalgianälkäisen viihtyvän hyvin tämän pelin parissa.
Runsaasti grafiikkaa ja taistelua tarjoaa myös vuonna 2018 ilmestynyt “Grimvalor”, jonka vahvuuksia ovat nopea eteneminen ja hyvin kirjoitettu fantasiamaailma. Pelissä on myös mainiot boss-vastustajat, ja monet pitävät Grimvaloria yhtenä parhaimmista mobiili-laitteella pelattavista action-peleistä. Toimintaa viihdyttävässä muodossa tarjoaa vuoden 2018 “Death Road to Canada”, missä tavoitteena on viedä sekalainen kansalaisjoukko zombeilta turvaan rajan taakse Kanadaan. Pelin hahmojen persoonallisuudet valikoituvat joka kerta sattumalla, ja siten jokainen pelikerta sisältää erilaiset tapahtumat ja pelikokemuksen.
Parhaat roolipelit
Roolipeleillä tarkoitamme tässä artikkelissa sellaisia pelejä, missä pelin fokus on toimia jonkun hahmon roolissa. Näiden pelien viehätys on samaistumisen kokemuksessa, ja roolipelit voivatkin olla psykologisesti varsin koukuttavia. Halusimme varta vasten nostaa tämän pelikategorian omakseen, sillä roolipelit parhaimmillaan mahdollistavat oivaltavien ja ajatuksia herättävien kokemusten synnyn. Esimerkiksi vuoden 2014 “Papers, Please” -peli on tällä hetkellä varsin ajankohtainen. Pelissä pelaaja toimii äskettäin sodan kokeneen maan maahanmuuttovirkailijana, joka päättää, kenet otetaan vastaan, kuka käännytetään ja kuka pidätetään.
Roolipelit voivat olla myös visuaalisesti näyttäviä kertomuksia, joissa pelaaja pääsee tekemään valintoja hahmonsa puolesta. Erinomainen esimerkki tällaisesta kauniin ympäristön ja tarinan tarjoavasta roolipelistä on vuonna 2018 julkaistu “Florence”, jossa nuoren tytön päähahmo etsii rakkautta. “Florence” on pelinä verrattain lyhyt, mutta laadultaan upea ja kokemisen arvoinen. Toisenlaisen kokemuksen tarjoaa vuonna 2014 julkaistu “80 Days”, jossa samannimisen kirjan mukaisesti matkustetaan maailman ympäri Viktoriaanisella aikakaudella. Tämä peli tarjoaa rikkaan ja runsaan pelimaailman sekä runsaasti luettavaa.
Bubbling under: Mihin muihin peleihin kannattaa tutustua?
Tässä artikkelissa kuvasimme eri kategorioissa hyviä ja suosittuja iPhone-puhelimessa pelattavia pelejä. Applen App Storessa kannattaa toki tutustua myös moniin muihin peleihin. Erityisen viihdyttävän mobiilipelaamisen kokemuksen tarjoavat pelit, joita ei välttämättä voida luokitella millään tavalla, mutta jotka kuitenkin onnistuvat tarjoamaan hyvän pelikokemuksen. Esimerkiksi lähes kulttisuosion saavuttanut vuonna 2010 julkaistu “Plants vs. Zombies” tarjoaa hauskan ja älyä vaativan pelikokemuksen. Pelissä pyritään estämään zombien eteneminen omalle kotiovelle käyttämällä 49 erilaista kasvia esteenä tai aseena.